EN SON EKLENENLER

İmar Planlarının İptali Davaları

İmar Planlarının İptali Davaları

İmar planlaması, idare tarafından belirli özel usul kurallarına tabi olarak yapılan planlama faaliyetleridir. İdare Hukuku kapsamında söz konusu faaliyetler idari işlem niteliğinde kabul edilmektedir.

3194 Sayılı İmar Kanunu uyarınca, belirli bir coğrafi alanda kanuna uygun bir yapılaşmadan bahsedebilmek için kanunda belirtilen bütün usullerine uygun hazırlanmış bir imar planına gerek duyulmaktadır. Hukuka uygun bir imar planının varlığı için imar planının sadece İmar Kanunu’na uygunluğu yeterli değildir. Aynı zamanda hazırlanan imar planının özel imar rejimini düzenleyen kanunlara ve atıfta bulunulan yönetmeliklere uygunluğu da aranacaktır.

İdare tarafından hazırlanan ve uygulanan imar planlarının hukuka uyguluğunun denetiminde karşımıza idari işlemin iptali davaları çıkmaktadır. İmar planlarının idarenin düzenleyici işlemlerinden olduğunun kabulü ile yargısal denetim 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. maddesinde düzenlenen iptal davaları ile mümkün olacaktır. İdari Yargılama Usul Kanunu’na göre iptal davaları, menfaatleri ihlal edilenler tarafından idari işlemin yetki, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı oldukları iddiası ile açılır.

İMAR HUKUKU İMAR PLANI

Yerleşim bölgelerinin, düzenli, sağlıklı ve estetik bir şekilde kurulması, mevcut durumunun korunması, iyileştirilmesi ve geleceğinin insan yaşamının gereklerini karşılayacak şekilde hazırlanmasına “imar planlaması”, İmar planlamasında yetkili birimleri belirleyen, planlamanın temel ilkelerini, uyulması zorunlu usul kurallarını, temel hedefleri, amaçları ve önceliklerini belirleyen hukuk kurallarına ise “İmar Hukuku” denir.

İmar planları nazım imar planları ve uygulama imar planları olarak iki gruptur.

İMAR PLANI İPTAL DAVASI

İmar Planı Davaları Nerede, Hangi Mahkemelerde Açılır?

İmar planlarının iptali için açılan davalar, imar planları birer idari işlem olarak kabul edildikleri için idari yargının görev alanı içerisindedir. İdare mahkemelerinde dava açılır.

Bakanlıklarca oluşturulan imar planlarının iptaline ilişkin davalar ilk derece mahkemesi sıfatı ile Danıştay’da açılacaktır.

Yetkili Mahkeme

İmar, kamulaştırma, yıkım, işgal, tahsis, ruhsat ve iskân gibi taşınmaz mallarla ilgili mevzuatın uygulanmasında veya bunlara bağlı her türlü haklara ve kamu mallarına ilişkin davalarda yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir (İYUK. Md. 34). İlk derece mahkemesi olarak Danıştay’da görülecek olanlar dışında kalan, yani bakanlıklarca yapılmış olmayan imar planları hakkında açılacak imar davaları iptal davaları, imar planlamasına konu kılınan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde görülecektir.

İMAR PLANI İPTAL DAVASI AÇMA SÜRESİ

İmar planı dava açma süresi İmar Kanunu’da ayrıca bir düzenleme olmadığı için İdari Yargıdaki idari işlemler için genel davası süresi olan İYUK’ un 7.maddesi gereğince, ilan ya da tebliğ tarihinden itibaren altmış (60) gündür.

( !!!! Buradaki “ilan tarihi” ni ilanın verildiği ilk değil ilanın son günü olarak anlamak gerekmektedir. Yani ilanın son tarihinin ertesi günü dava süresi işlemeye başlamaktadır. Bir çok kişi ilanın ilk önünü esas alıp dava süresinin geçtiğini düşünebilip, dava açma süresinin geçtiğini düşünebilmektedir) .

İmar hukuku hukukun farklı alanlarını ilgilendiren bir hukuk dalı olması sebebiyle karmaşık bir alandır. İmar Planı dava süresi hesabı için ve imar davası avukat yardımı almanız faydalıdır.

İmar Planı Askı İlan Süresi Sonunda Ancak Dava Açılabilmektedir;

İmar Planı kararına itiraz etmeye mecbur kalmadan da dava açılabilmektedir. Ancak dava açmak için İmar Planı Kararının çıkması ile dava açma süresi ve dava açma hakkı hemen doğmamakta, İmar Planı Kararı ardından bir Askı Süresi bulunmaktadır.

Askı süresi tamamlanmadan imar planlarına iptal davası açması da mümkün değildir. Çünkü imar planları, askı süresi tamamlanmadığı sürece henüz kesin ve yürütülmesi zorunlu işlem niteliğine dönüşmemektedir. Ancak itiraz olmaması halinde planlar askı süresinin sonunda kesinleşir.

İmar Planlarının İptali Davaları

Kesinleşen imar planının iptali,
Parsel bazında imar planı iptali,
İmar planı iptali Sonuçları,
İmar Hukuku DAVALARI,
Uygulama imar planı iptali davası,
Kesinleşmiş imar planına itiraz,
Askıdaki imar planına itiraz dilekçesi,
İmar planının iptali dava dilekçesi örneği,
İmar Planlarına İtiraz ve Dava,
Parselasyon (Arazi ve Arsa Düzenlemesi) İşlemlerine İtiraz ve Dava,
Ayırma, Birleştirme, Terk, İhdas İşlemleriyle İlgili Davalar,
Yapı Ruhsatı ve Kullanma İzniyle İlgili İşlemlere İtiraz ve Dava,
İnşaat Durdurma ve Yıkım İşlemlerine Karşı İtiraz ve Dava,
Tehlike Arz Eden Yapıların Yıktırılmasına İlişkin İşlemlere Karşı İtiraz ve Dava Açmak,
İmar Para Cezalarına Karşı Açılacak Davalarla İlgili Temel Hususlar,

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu