MANŞET

GBT Nedir | GBT Sorgulama Beykoz 2023

GBT Nedir | GBT Sorgulama Beykoz 2023

GBT Nedir?

İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir sistem olan GBT açılımı “Genel Bilgi Toplama”dır. Ülke genelinde vatandaşlarının kayıtlarının tutulduğu GBT tamamen T.C. Anayasası çerçevesinde işlemektedir ve anayasadan aldığı hakla bilgi topladığı için de tamamen yasal bir uygulama statüsünde bulunmaktadır. GBT sorgulaması kolluk kuvvetleri marifetince kişiden kimlik ibrazının istenmesi suretiyle Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının GBT sorgulama sistemine yazılarak yapılan bir kolluk faaliyetidir. Herhangi bir birimde çalışan herhangi bir devlet çalışanı adli bir karar ( mahkeme kararı ) olmadan GBT sistemi üzerine bilgi ekleyip çıkartamaz.

Kolluk Kuvvetleri

Kolluk kuvvetleri; genel kolluk kuvvetleri ve özel kolluk kuvvetleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Genel kolluk kuvvetleri şunlardır:

-Emniyet Genel Müdürlüğü

-Jandarma Genel Komutanlığı

-Sahil Güvenlik Komutanlığı

-Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü

olmak üzere dört birimden oluşur.

Özel kolluk kuvvetlerinden bazıları ise şunlardır:

-İnfaz Koruma Memurları

-Özel Güvenlik

-Zabıta

-İnzibat

-MİT

-Orman Muhafaza

-Korucular

-Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü.

GBT Kontrolünde ( Sorgulamasında ) Hangi Bilgiler Çıkar?

GBT taraması sonucunda adli makamlarca hakkınızda verilmiş her karar görülmektedir. Bunlara askerlik ile ilgili işlenilen suçlarda dahildir.

GBT Nedir | GBT Sorgulama Beykoz 2023

GBT Taraması Sonucunda Göz Altına Alınır Mıyım?

GBT taraması sonucunda adli veya askeri makamlarca hakkında yakalama kararı çıkarılmış, aranıyor bilgisi bulunması durumunda emniyet güçleri bu kişiyi göz altına almamaktadırlar. Sadece idari para cezası uyguladıktan sonra şahsı serbest bırakmaktadırlar. Ancak bu duruma askeri firar suçundan dolayı aranan kişiler dahil değildirler. Askeri firar suçu işlemiş kişiler GBT sorgulamasına takılacağı gibi ayrıca göz altına alınma durumu da söz konusudur.

GBT Sorgulaması E-Devlet

GBT sorgulaması e-devlet üzerinden “Adli Sicil Kaydı Sorgulama” ekranından vatandaşın kendisi tarafından da yapılabilmektedir.

Ehliyet GBT’si Nedir?

Ehliyet GBT belgesi trafik şubelerinden alınan bir çıktıdır. Bu belgeyi aldığınızda üzerinde ehliyetinizi aldığınız günden bu zamana kadar tüm cezalar gösterilir. Ehliyet GBT’sini genellikle şoför alan şirketler, belediyelerden yol belgesi alınmak istendiğinde, ticari taksicilerin alması gereken rusum belgesi gerektiğinde istenir. Psiko-teknik kurslarında da talep edilen bu belge trafik kuruluşlarından temin edilebilir.

GBT Kaydının Silinmesi

Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı’nın GBT veri tabanlarında haklarında bilgi tutulduğunu öğrenen kişiler, GBT kayıtlarının silinmesi için İçişleri Bakanlığı’na başvurarak cevaba göre haklarındaki idari işlemin iptali için İdare Mahkemelerine dava açmaları gerekmektedir.

GBT Sorgulamasından Kaçmak

GBT sorgulamasından kaçılması durumunda, mevcut olay incelenmeli ve Türk Ceza Kanunu kapsamında görevi yaptırmamak için direnme suçunun unsurlarının oluşup oluşmadığına bakılmalıdır. GBT’den kaçma kapsamında; polisin kanunlara uygun olarak aldığı tedbirlere karşı gelme, direnme veya görev yapmasını engelleme söz konusu olur ise durumun niteliğine göre; polisin koruma altına alma, uzaklaştırma ya da yakalama ve gerekli kanuni işlemleri yapma yetkisi mevcuttur.

GBT Nedir | GBT Sorgulama Beykoz 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu