Sağlık Hukuku Alanındaki Davalar | 2022
Sağlık Hukuku Alanındaki Davalar | 2022
Sağlık hukuku Nedir?
Sağlık hukuku bir diğer adıyla tıp hukukudur. Hasta hakları, hekimler, hekim hasta ilişkileri, sağlık personelleri gibi sağlık alanından ortaya çıkan uyuşmazlıklar sonucunda kurum ve hastaların sorunlarını çözen ve haklarını düzenleyen bir hukuk dalıdır. Sağlık insan hayatı için çok önemlidir. Sağlık ve yaşam bireyler için temel bir haktır. Bilindiği üzere yaşam hakkı Anayasa’da düzenlenmiştir. Buna göre, yaşam bütün hakların temelidir.
Madde 17 – Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına
sahiptir.
Yine Anayasa’nın 56. maddesinde herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu düzenlenmiştir. Sağlıklı yaşama hakkı bireylerin Anayasa ile güvence altına alınmış en temel haklarından biridir. Bu hak aynı zamanda bütün bireylerin eşit şartlarda hizmet almasını ve hiçbir ayrım yapılmamasını da gözetir.
Madde 56 – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
Sağlık Hukuku Davaları
Hastalara tıbbi müdahale sonucunda zarara uğrayabilirler. Bu durum doktor hatasından, gerekli özeni göstermemesinden veya kasıtlı olarak veya hastanenin yetersizliğinden kaynaklanabilir. Hekiminin bilgi ve tecrübe eksikliği, dikkatsizliği, hatası veya hastanenin yetersizliği sonucunda hastanın zarar görmesi hekimin veya hastanenin kusurlu olmasına yol açar.
Hastaneye karşı açılacak olan dava, tıbbi müdahalenin gerçekleştiği hastanenin kamu veya özel olmasına göre değişir. doktorun, hastanenin, tıp merkezi gibi benzeri sağlık kuruluşlarının bilgisizliği, deneyimsizliği, yetersizliği veya ilgisizliği sonucunda hastanın zarar görmesine “tıbbi malpraktis” denir. Bu hata sonucunda ortaya çıkan sonuçtan hekim ve hastane birlikte sorumlu olur. bu sorumluluk kimi zaman maddi manevi zarar doğururken kimi zamanda cezai sorumluluk doğurabilir. Hatalı müdahale sonucunda hasta ölmüş veya kalıcı bir hasar oluşmuşsa taksirle yaralama veya taksirle öldürme suçları oluşabilir.
- İdareye Karşı Maddi Manevi Tazminat Davaları: Sağlık hizmeti idare ( devlet hastaneleri ) tarafından yürütülüyorsa idare tarafından karşılanır. Tıbbi uygulama hatası, devlet veya üniversite gibi kamu kurumu niteliğinde bir hastanede gerçekleşmişse bu durumda idareye karşı dava açılır. Açılan dava tam yargı davasıdır. Kamu hastanelerinde tıbbi müdahale sonucunda hasta ekonomik ve psikolojik olarak zarara uğramış olabilir. . Maddi tazminatın söz konusu olabilmesi için hastanın ekonomik olarak kayba uğraması aranır. Manevi zarar ise kişinin yaşadığı zorlu süreç sonucunda psikolojik olarak çöküntüye uğramasıdır. Bu durumda idareye karşı dava açılabilir. Açılacak dava, maddi manevi tazminat talepli tam yargı davasıdır. Eğer hata hastanenin yetersizliğinden, araç gereç eksikliğinden veya hasta, personel gibi organizasyon yetersizliğinden kaynaklanıyorsa; bu durumda idarenin hizmet kusuru oluşmuş demektir. Bu halde idareye karşı hizmet kusurundan kaynaklı tam yargı davası açılacaktır. Dava İdare Mahkemesinde açılması gerekir.
- Özel Hastaneye Maddi Manevi Tazminat Davası: Hastaya uygulanan tıbbi müdahalenin hatalı olması nedeniyle hastaneye ve doktora karşı maddi manevi tazminat davası açılabilir. Maddi tazminatın hastanın ekonomik olarak kayba uğraması olarak tanımlamıştık. Bu kapsamda şu giderler maddi kayıp sayılabilir:
- tedavi için hastaneye ödenen meblağ,
- hastanın sağlığına kavuşması için yapılan ve ilerde yapılmaya devam edilecek olan tedavi ücretleri,
- yapılan hata sonucunda hastada oluşan iş gücü kaybı nedeniyle hayatı boyunca mahrum kalacağı gelir kaybı,
- yapılan hatalı müdahale sonucunda hasta ölmüşse ölenin yakınlarına destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesi.
Bu sayılan haller hastanın maddi kayıplarıdır.
Sağlık Hukuku Alanındaki Davalar
Manevi zarar, hatalı tedavi nedeniyle hastanın veya yakınlarının yaşamış olduğu üzüntüdür.
- Tedavi sırasında yaşanan acı, üzüntü, psikolojik çöküntü aynı zamanda tedavi tekrarı gerektiriyorsa tüm sıkıntıların yeniden yaşanması,
- Hastanın ölümü halinde yakınlarının duyduğu üzüntü, acı.
Bu sebeplerle manevi tazminat talep edilebilir.
Sağlık Hukuku Alanındaki Davalar | 2022
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.