İcra İnkâr Tazminatı Nedir*2025
İcra İnkâr Tazminatı Nedir*2025
İcra ve İflas Kanunu’nun 68.maddesine göre; takip talebine itiraz edilen alacaklı, itiraz tebliği tarihinden itibaren, 1 sene içinde mahkemeye başvurur. Böylece genel hükümler dairesinde alacak varlığını ispat ederek, itirazın iptali davası açılabilir.
İtiraz iptal davalarında çeşitli koşulların oluşması gerekir.
Dava sonucu; borçlunun itirazının haksız olduğu yönünde olursa borçlu
Dava takibi sırasında haksız ve kötü niyet olduğuna hüküm verilirse alacaklı
Diğer taraf talep ederse; iki tarafın durumuna dair, dava ve hükmedilen şeyin reddine ya da verilen meblağı %20’inden az olmamak üzere, uygun miktarda tazminat ödemesine karar verilir.
Diğer davalarda olduğu gibi, davacı olan alacaklının, bu davayı açmakta, hukuki bir yarar sağlaması zorunludur.
İtirazın İptali Davası Nasıl Açılır?
İtirazın iptali davası, genel hükümlere göre açılacağından HMK hükümlerine tabidir. Davanın hangi mahkemede açılacağı ve hangi yargılama usulüne tabi olacağı HMK’ya göre belirlenecektir.
İtirazın iptali davasının konusu, borçlunun itiraz etmiş olduğu takibe konu alacaktır. Bu davada, alacaklı davacı, borçlu ise davalı konumdadır.
Davacı alacaklı, borçlunun itirazının iptal edilmesini, takibe itirazın haksız olduğuna ve borçlunun alacağı takipte ödemek zorunda olduğuna karar verilmesini ister. Ayrıca davacı alacaklı, icra inkar tazminatı da isteyebilir.
İtirazın İptali Davasında Süre, Görevli ve Yetkili Mahkeme
İtiraz sonucunda takibin durdurulduğuna ilişkin kararın tebliğinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından itirazın iptali davası açılabilir. Taraflar arasındaki hukuki ilişki açısından ayrıca bir hüküm bulunmaması halinde görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Davalının yerleşim yeri mahkemesi, eğer yerleşim yeri belli değil ise son yerleşim yeri mahkemesi yetkili mahkemedir.
İcra İnkâr Tazminatı Nedir?
İtiraz iptal davasında; borçlunun itirazının haksız olduğu şeklinde hüküm verilirse borçlu olacaktır. Alacaklı talep ederse, davaya konu alacağın %20’sinden az olmamak kaydıyla, İcra ve İflas Kanunu’nun 67/2 maddesine göre icra inkâr tazminatı vermesine hüküm verilir. İcra inkâr tazminatı; borçlunun haksız olarak takibe itiraz etmesini önlemek için yapılır.
İcra İnkâr Tazminatı Nedir*2025
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Asal Hukuk Danışmanlık bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.