MANŞET

Gaziantep Boşanmanın Tanınması 2025

Gaziantep Boşanmanın Tanınması 2025

Boşanmanın Tanınması

Yabancı ülke mahkemeleri tarafından boşanmaya ilişkin verilen kararın Türkiye’de geçerliliğinin sağlanması için açılan davaya boşanmanın tanınması denir.

Tanima karari nedir?

Tanıma, yabancı bir mahkeme kararının kesin hüküm niteliğinin ülkemizde geçerli olması, sağlanması demektir. Yabancı mahkeme kararı için tanıma kararı verilmesi için yukarıda tenfize ilişkin açıklanan şartların sağlanması gerekmektedir. Ancak burada farklı olarak mütekabiliyet şartı aranmamaktadır.

Yurtdışında yaşayan Türkler nasıl boşanır?

Yabancı bir ülkede yaşayan Türk vatandaşları yaşadıkları ülkenin mahkemesince boşanabilir. Ancak kişiler farklı bir ülke mahkemesi önünde boşanmış olsa bile Türkiye’de evli sayılmaya devam edeceklerdir. Bundan dolayı yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması ve tenfiz edilmesi için dava açılması gereklidir.

Boşanma kararı tanıma mı tenfiz mi?

Yabancı mahkeme tarafından icrai nitelikteki kararların tanınması için açılan davadır. Boşanma kararı yanında velayet, nafaka, tazminat gibi icrai hükümlerin tanınması için davalar tenfiz davalarıdır. Tanıma davasından farkı icrai nitelikteki kararların tanınması için açılan dava olmasıdır.

Yurtdışı boşanma tanıma ve tenfiz ne kadar sürer?

Tanıma Ve Tenfiz Davası için 2 kez tebligat yapılması gerektiğinden, Mahkemece verilen karar ve dava dilekçesi karşı tarafa TEBLİGAT en çok zaman alan konulardandır. Tanıma ve Tenfiz Davasında Karşı Davalı tarafın yurtdışında olması nedeniyle yurtdışına tebligat 3-4 ay süre almaktadır.

Gaziantep Boşanmanın Tanınması 2025
Gaziantep Boşanmanın Tanınması 2025

Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?

Yerel mahkemelerimizde açılmakta olan boşanma davaları ile aynı mahkemeye başvurularak Boşanma tanıma tenfiz davası Aile mahkemelerine başvuruda bulunarak açılabilmektedir. Başka ülkede boşanması gerçekleştiren Türk vatandaşlarının gereken tanıma ve tenfiz davası aile mahkemelerine başvurularak açılabilmektedir.

Tanıma kararı nasıl alınır?

İlgili maddeye göre bu kararlar kendisine karşı tanıma veya tenfiz istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sakin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye’de yerleşim yeri veya sakin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinden istenebilir.

Tanıma ve Tenfiz arasındaki fark nedir?

Tanıma ; görülmekte olan dava sırasında ya da bağımsız bir dava vasıtası ile verilebilir. Tenfiz ; sadece bağımsız bir dava yolu ile verilebilir. Tanıma kararı kesinleşmiş olan bütün mahkeme kararları için verilebilir. Tenfiz kararları ise sadece eda kararları hakkında verilebilmektedir.

Yurt dışında evlenmiş biri Türkiye’de boşanabilir mi?

Türkiye’de evlenip yurtdışında boşanma davası açarak evliliğini yabancı mahkeme kararı ile bitiren kişiler açısından yabancı ülke mahkemesinin vermiş olduğu boşanma kararı ülkemizde geçerli olmamaktadır. Milletlerarası Özel Hukuk’a göre her boşanma kararı bulunduğu ülke içerisinde geçerli olmaktadır.

Dava Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

– Alman Mahkemesinden alınan boşanma kararının ve kararın kesinleştiğini gösteren ibarenin aslı, Apostil tasdiki,
– Boşanma kararının, kesinleşme ibaresinin ve apostil tasdikinin Türkçe ’ye yeminli tercümesi ve noter veya konsolosluk onayı,
– Tanıma veya Tenfiz dilekçesi,
– Vekaletname,
– Dava açan tarafın Nüfus cüzdanı veya pasaportunun fotokopisi.

Gaziantep Boşanmanın Tanınması 2025

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu