Tanıma ve Tenfiz Davası | Tanıma Avukatı Iğdır
Tanıma ve Tenfiz Davası | Tanıma Avukatı Iğdır
Tanıma ve tenfiz davası, yurt dışında verilen kararların Türkiye de geçerli olması için açılan bir davadır.
Tanıma Davası: Yabancı ülkede verilen bir mahkeme kararının Türkiye de de kesin hüküm ve kesin delil teşkil etmesi için açılan bir dava türüdür. Tanıma davası icrası gerekmeyen mahkeme kararları için gereklidir.
Tenfiz Davası: Yabancı ülkelerde kişilerin özel hukuk ilişkilerine yönelik verilen icrai nitelikteki kesin karar ve hükümlerin, Türkiye de de hüküm ve sonuç ifade etmesi için açılan dava türüdür. Tenfiz davasının tanıma davasından farklı kararlarda icrai nitelikte hükümlerinin bulunmasıdır. Yabancı ülkede verilen icrai nitelikte hükmün Türkiye de de geçerli olmasını sağlamak için tenfiz davası açılmalıdır.
Tanıma ve Tenfiz Davası
Tanıma ve Tenfiz Davasının Şartları Nelerdir?
Tanıma ve tenfiz davasının şartları ön koşullar ve esasa ilişkin koşullar olarak ikiye ayrılmaktadır.
MÖHUK m. 50’ye göre tanıma veya tenfiz kararının verilebilmesi için gerekli olan ön koşullar şunlardır:
- Yabancı bir mahkeme tarafından verilmiş ilamın bulunması
- Yabancı mahkeme kararının hukuk davalarına ilişkin olması
- Kararın kesinleşmiş olması.
Tanıma ve tenfiz talebinin kabul edilebilmesi için gereken esasa ilişkin şartlar ise MÖHUK m. 58’de düzenlenmiştir. Bunlar:
- Hükmün verildiği yer ile Türkiye arasında mütekabiliyetin bulunması (Bu şart tanımada aranmaz)
- İlamın, Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verilmiş olması veya davalının itiraz etmesi şartıyla ilamın, dava konusu veya taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmadığı halde kendisine yetki tanıyan bir devlet mahkemesince verilmemiş olması
- Hükmün kamu düzenine açıkça aykırı olmaması
- Kararın davalının savunma haklarına riayet edilerek verilmiş olmasıdır.
Tanıma ve Tenfizde Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
- Yabancı mahkemece verilen kararın aslı,
- Yabancı mahkeme kararının kesinleşmiş olduğunu gösterir şerh veya belge,
- Apostille ( bir ülkede düzenlenen resmi bir belgenin diğer ülkede ibraz edilmesine olanak sağlayan onaydır.)
- Yabancı mahkemenin vermiş olduğu kararın Türkçeye yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi ve bu tercümenin Noter veya Konsolosluktan onaylatılması,
- Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraflı vekaletname
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Yetkili Mahkeme Neresidir?
Tanıma ve tenfiz davalarında yetkili mahkeme MÖHUK m. 51/2’de düzenlenmiştir. Kendisine karşı tenfiz istenen kişi Türkiye de yerleşim yeri yoksa , oturduğu yer mahkemesinden , Türkiye de yerleşim yeri veya oturduğu bir yer yoksa İstanbul, Ankara, İzmir mahkemelerinden birinde isteyebilir.
Tanıma ve Tenfiz Davası | Tanıma Avukatı Iğdır
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Görevli Mahkeme Hangisidir?
Tanıma ve tenfiz davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Tanıma ve Tenfiz Kararlarının Etkisi Nedir?
Tanıma kararı Türk hukuku açısından, kesin hüküm etkisi ve kesin delil etkisi oluşturmaktadır. Tenfiz kararı ise bu etkilerin yanında aynı zamanda icra etki de oluşturmaktadır.
Yabancı mahkeme kararı kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade eder. Tenfiz edilen bir yabancı mahkemem kararı Türk mahkemesinde alınmış gibi eda hükmü doğurur. Türk mahkemesinde tenfiz kararı verildiği andan itibaren geçmişe etkili olarak, yani yabancı mahkeme kararı verildiği andan itibaren hüküm doğurur.
Tanıma ve Tenfiz Davası
Tanıma ve Tenfiz Davasında Süre?
Tanıma ve tenfiz davasında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Ancak hakim tarafından re’sen değerlendirilmez.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Tebligat Nasıl Olur?
Tanıma ve tenfiz davalarında en önemli husus tebligattır. Uygulamada tebligat konusunda sorunlar çıkmaktadır. Tebligat, tebligat yapılacak kişinin yabancı uyruklu veya Türk vatandaşı olmasına göre değişiklik göstermektedir. Tebliğ yapılacak kişi Türk vatandaşı ise Türkiye Büyükelçiliği veya Türkiye Konsolosluğu tarafından tebligat yapılabilecektir. Yabancı kişilere yapılacak olan tebligat ise Adalet Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Yabancı uyruklu kişiye yapılacak olan tebligat 3 ay önceden gönderilmelidir.
Tanıma ve Tenfiz Davasında Yeni Kanun 2022 Nedir?
Tanıma ve tenfiz davası daha çok aile hukuku ve ve boşanma konularında gündeme gelmektedir. Eskiden sadece yurt dışında alınan boşanma kararlarının Türkiye de geçerli olabilmesi boşanma kararının tenfizi ve tanınması için dava açmak iken yeni kanun ile bunun önü açıldı.
Öncelikle Yurtdışında alınmış ve kesinleşmiş bir boşanma kararının olması gerekmekte. Bu kararın Türkiye’de nüfusa işlenmesi için;
- HER İKİ EŞ KONSOLOSLUĞA BAŞVURUSA
Taraflar (boşanan eşlerin her ikisi de) konsolosluklara boşanmak için gerekli belgelerle başvuru yaparlarsa yabancı boşanma kararının Türkiye’de tanınması işlemlerini dava açmadan yaptırabiliyorlar. Kısaca eski eşiniz konsolosluğa giderse artık dava açmanıza gerek yoktur.
- EĞER ESKİ EŞİNİZ TÜRK VATANDAŞI DEĞİLSE ve ELİNİZDE ESKİ EŞİNİZİN KİMLİK VEYA PASAPORT KOPYASI VARSA
Bu durumda siz gerekli belgelerle konsolosluğa veya Türkiye’de yetkili nüfus dairesine başvurarak yabancı boşanma kararını Türkiye’de nüfusa işletebiliyorsunuz.
Boşanmanın tanınması için konsolosluğun istediği belgeler:
- Yabancı Mahkeme boşanma kararı aslı
- Kararın Kesinleşme şerhi
- Apostille şerhi
- Karar + Kesinleşme Şerhi + Apostille bunların tamamı Yurtdışında Konsolosluk tasdikli yeminli tercümesi veya Türkiye’de Noter tasdikli yeminli tercümesi
- Eğer boşandığınız eski eşiniz Türk vatandaşı değil ise ve konsolosluğa başvuru yapmıyorsa bu durumda eski eşinizin kimlik kopyası veya pasaport kopyası gereklidir.
Stajyer Av. İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.
Tanıma ve Tenfiz Davası | Tanıma Avukatı Iğdır