Ad Soyadı Düzeltme ve Değiştirme | Ordu
Ad Soyadı Düzeltme ve Değiştirme | Ordu
Ad ve Soyadı Değiştirme Nasıl Olur?
Medeni Kanun’un 27. maddesi gereği, isim ve soyadı değiştirme davası ancak haklı sebeplere dayanılarak açılabilir. Ad ve soyadı değişikliği kişinin şahsına sıkı sıkı bağlı bir haktır. Bu nedenle şahıs varlığının kullanılmasıdır. Ad ve soyadı davaları çekişmesiz davalardandır. Bu davalarda tek taraf bulunmaktadır Kişi istediği gibi adını veya soyadını değiştirmek için dava açabilir. Ad ve soyadı davaları kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğu için yalnızca kişi kendisi bu davayı açabilir.
İsim ve soy isim değiştirme davası, ancak kişinin kendisi veya özel yetkili vekaletname verdiği avukat tarafından açılabilir. Yaşı küçük olan kişiler için dava, velayet hakkına sahip veliler veya vekaletname verecekleri avukat tarafından açılabilir.
Ad ve Soyadı Değiştirme Davasında Haklı Sebepler Nelerdir?
Medeni Kanun 27. maddesi gereği isim ve soy isim davaları ancak haklı sebeplerin varlığı halinde açılabilir. Kanunumuzda haklı sebep olarak kabul gören kavramlar çok geniş anlaşılmaktadır. Mahkemenin ve hakimin haklı sebep olarak kabul edeceği nedenler; değişikliği talep edenin, bu adı taşımakla toplum içerisinde gülünç duruma düştüğü ve manevi, duygusal, psikolojik açıdan zarar görmesi olarak sayılabilir. Aynı zamanda kişi bu adı ve soyadı taşımakla toplum içerisinde gülünç, çirkin, iğrenç veya ahlaka aykırı düşüyor ise, kamuoyunu incitici nitelikte bir ad veya soyadı ise, kişisel ve mesleki ilişkilerde yanlış anlamlar doğurabilecek isim ve soyadına sahip ise, Memurun yazım yanlışlığı hatasından kaynaklanan isim farklılıkları var ise mahkeme ve hakimce ad ve soyadı değişikliğinde haklı neden olarak görülür.
Ad Soyadı Düzeltme ve Değiştirme | Ordu
Ad ve Soyadı Değişiklinde Görevli Mahkeme Hangisidir?
Dava, ilgilinin “yerleşim yeri” Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılır (Nüfus Hizmetleri K. m. 36/1). Dava nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuruyla görülür ve karara bağlanır.
Ad ve Soyadı Değişikliği için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Ad ve soyadı değişikliği davaları daha çok Nüfus kayıtları üzerinden yürü bu nedenle resmi bir belgeye gerek yoktur. Ancak değişiklik sebebi açıkça haklı bir nedene dayandırılamıyorsa tanık beyanları önem arz etmektedir. Adın veya soyadın gülünç olduğunu kişiye günlük hayat içerisinde zorluk ve karışıklık çıkardığı tanık beyanları ile ispatlanabilir.
Ad ve Soyadı Değiştirme Davasının Hukuki Sonucu Nedir?
Medeni Kanun (MK) md. 27 gereği, ad ve soyadı değişikliği kişinin diğer şahsi hallerinde değişiklik meydana getirmez. Yani, davacı tarafından açılan isim değiştirme davası sırasında kişinin diğer bilgileri (medeni hali, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu yer vs.) değiştirilemez.
Erkek eş soyadını değiştirdiğinde evlilik dönemi içinde kadının soyadı da değişir. Ayrıca, yaşı 18’den küçük çocukların veya evlatlığın soyadı da başkaca bir işleme gerek olmadan kendiliğinden değişir.
Ad ve soyadı değiştirme davası kabul edildiğinde mahkeme değişikliği yerel veya ulusal bir gazetede ilan ettirir ve nüfus kayıtlarında gerekli değişikliğin yapılması için mahkeme kararını nüfus müdürlüğüne bildirir.
Ad Soyadı Düzeltme ve Değiştirme | Ordu
Stajyer Av. İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.
Ad Soyadı Düzeltme ve Değiştirme | Ordu