Uzaklaştırma Kararı
Uzaklaştırma Kararı
Koruma Kararı Nedir?
Boşanma davasında koruma talebi, boşanma davası açıldığında eşlerden birinin şiddet görmesi, tehdit edilmesi veya psikolojik şiddete maruz kalması halinde dava sürecinde her zaman alınabilir. Koruma kararına uymayan taraf hapis ve para cezasına çarptırılır. Koruma kararının amacı her iki tarafın da can ve mal güvenliğini sağlamaktır.
Koruma Kararı İçin Nereye Başvurulur?
Koruma kararının talep edilip verilebilmesi için tarafların delilleri olması gerekir. Koruma tedbiri davanın görüldüğü mahkemece verilir. Koruma tedbirinin verilebilmesi için mağdur tarafın başvuru yapması gerekir. Başvuru mağdur tarafın bağlı bulunduğu polis merkezine yapılır. Polis merkezine başvuru yapıldıktan sonra koruma tedbiri mülki amiri veya kolluk amiri tarafından da verilebilir.
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?
Uzaklaştırma kararının çıkarılması için karakol, Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri yetkilidir. Uzaklaştırma talebi dilekçesi verilerek uzaklaştırma kararı alınması mümkündür.
Doktor Raporu ?
Koruma kararının çıkartılabilmesi için mağdurun doktor raporu alması zorunludur. Doktor raporu alınamayacak psikolojik şiddet gibi durumlarda görgü tanıklarıyla da koruma kararı alınabilir.
Koruma Kararı Süresi Ne Kadardır?
Koruma kararı çıkarmak isteyen mağdur en az 6 ay devlet tarafından korunmak zorundadır.
Koruma kararını hangi mahkeme verir?
Evden uzaklaştırma kararı da önleyici bir tedbir kararı olduğu için ancak hakim tarafından verilebilecektir. Bu kararı verecek kişi, aile içi şiddet durumunda başvurulması gereken mercii Aile Mahkemesi hakimidir.
Uzaklaştırma kararı hangi hâllerde verilir?
Fiziksel, cinsel, psikolojik veya sözlü (hakaret, tehdit gibi) ekonomik olarak zarar görmesine neden olacak tutum ve davranışa maruz bırakılan veya anılan davranışlara maruz bırakılma ihtimali yüksek olan kişilerin talep etme hakkı bulunmaktadır. Evden uzaklaştırma kararı, Aile Mahkemeleri tarafından verilmektedir.
Uzaklaştırma Kararı
Stajyer İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.