MANŞET

Çeşitli Kabahatler

Çeşitli Kabahatler

Emre Aykırı Davranış Madde 32-

Madde 32 – (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.

(2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.

(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.

Dilencilik Madde 33-

Madde 33 – (1) Dilencilik yapan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca, dilencilikten elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.

(2) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına ve el koymaya kolluk veya belediye zabıta görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir veya belediye encümeni karar verir.

 

Kumar Madde 34- 

Madde 34 – (1) Kumar oynayan kişiye, bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca, kumardan elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.

(2) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına ve el koymaya kolluk görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir karar verir.

 

Sarhoşluk Madde 35- 

Madde 35 – (1) Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.

 

Gürültü Madde 36-

Madde 36 – (1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

(2) Bu fiilin bir ticarî işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

(3) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.

Çeşitli Kabahatler

İşgal Madde 38- 

Madde 38- (1) Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

(2) Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımlar üzerine inşaat malzemesi yığan kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından yüz Türk Lirasından beş yüz Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

(3) Özel kanunlardaki hükümler saklıdır.

 

Tütün Mamullerinin Tüketilmesi Madde 39- 

Madde 39- (1) Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketen kişiye, ilgili idarî birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu fıkra hükmü, tütün mamulü tüketilmesine tahsis edilen alanlarda uygulanmaz.

(2) Toplu taşıma araçlarında tütün mamulü tüketen kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kabahatin özel hukuk kişileri tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde bu ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. Kamuya ait toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde idarî para cezası verme yetkisi bakımından birinci fıkra hükmü uygulanır.

(3) Özel hukuk kişilerine ait olan ve herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında, tütün mamullerinin tüketilemeyeceğini belirtir açık bir işarete yer verilmesine rağmen, bu yasağa aykırı hareket eden kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu ceza, şikâyet üzerine en yakın kolluk birimi yetkililerince verilir.

 

Kimliği Bildirmeme Madde 40- 

Madde 40- (1) Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye, bu görevli tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

(2) Açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usulü bakımından Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.

(3) Kişinin kimliğinin belirlenmesi durumunda, bu nedenle gözaltına alınma veya tutuklanma haline derhal son verilir.

Çeşitli Kabahatler

Çevreyi Kirletme Madde 41-

Madde 41- (1) Evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yirmi Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bireysel atık ve artıkların atılması halinde de bu fıkra hükmü uygulanır.

(2) Fiilin yemek pişirme ve servis yerlerinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye, beş yüz Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

(3) Hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında hayvan kesen veya kesilen hayvan atıklarını sokağa veya kamuya ait sair bir alana bırakan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

(4) İnşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yüz Türk Lirasından üç bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişi hakkında verilecek idarî para cezasının üst sınırı beş bin Türk Lirasıdır. Bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilir.

(5) Kullanılamaz hale gelen veya ihtiyaç fazlası ev eşyasını bunların toplanmasına ilişkin olarak belirlenen günün dışında sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu eşyanın toplanması hususunda belediye tarafından belirli aralıklarla yılda üç günden az olmamak üzere belirlenen günler önceden uygun araçlarla ilân olunur.

(6) Kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye iki yüz elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bunların kaldırılmasına ilişkin masraf da kişiden ayrıca tahsil edilir.

(7) (Değişik:6/12/2019-7196/60 md.) Bu kabahatler dolayısıyla idarî para cezasına belediye sınırları içerisinde belediye zabıta görevlileri, belediye sınırları dışında kolluk görevlileri karar verir.

(8) Bu kabahatler dolayısıyla meydana gelen kirliliğin kişi tarafından derhal giderilmesi halinde idarî para cezasına karar verilmeyebilir.

 

Çeşitli Kabahatler

Genel Olarak Çeşitli Kabahatler

Yukarıda da açıklandığı üzere Kabahatler Kanununda kabahat olarak sayılan filler ve bu filler sonucu öngörülen cezalar ayrı ayrı açıklanmış ve belirlenmiştir.

  • Yetkililer tarafından verilen emirlere aykırı davranış da kanun da kabahat olarak sayılmıştır. Emre aykırılık kabahatinin oluşması için üç şartın bir arada olması gereklidir;
  1. Emir yetkili makamlar tarafından hukuka uygun olarak verilmiş olmalıdır.
  2. Bu emir kamu düzeni ve genel güvenliğin ve sağlığın korunması için verilmiş olması gerekir.
  3. İlan edilmiş olması gereklidir.

Covid 19 salgınını kontrol altına almak ve salgının yayılmasını önlemek amacıyla tüm ülkede uygulanan maske takma zorunluluğu , bu kabahate örnek olarak verilebilir. Maske takma emri Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş olup, ülkenin genel sağlığını korumaya yöneliktir. Son olarak da Resmi Gazetede ilan edilmesiyle emire uyulmaması halinde kabahat fiilinin işlendiği anlamına gelir. Bunun sonucu emre uymama kabahatinin yaptırım türü olan yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.

 

  • Dilencilik kabahatinde;  dilencilik yapan kişinin, bu fiili kabahat suçunu oluşturup kabahat yaptırım türlerinden elli Türk Lirası idarî para cezasını vermeyi gerektirirken, aynı zamanda dilencilik yapan kişinin, dilencilikten elde ettiği eşyalar kabahatlere karşı öngörülen diğer yaptırım türü olan mülkiyetin kamuya geçirilmesi yaptırımını uygulamayı gerektirir. Dilencilik kabahati sonucu idari para cezasını vermeye zabıta ve kolluk kuvvetleri yetkiliyken, mülkiyetin kamuya geçirilmesi yaptırımını uygulamaya belediye encümeni ve mülki amiri yetkilidir.

 

  • Kumar oynamak da hukukumuzda kabahat olarak sayılmaktadır. Kumar oynayan kişiye bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Aynı zamanda kumardan elde edilen eşyaların mülkiyeti de kamuya geçirilir. Kabahatler için kanunda öngörülen iki tür yaptırım türü de kumar oynama  kabahati için uygulanır.

 

  • Sarhoşluk da kabahat olarak düzenlenmiştir. Sarhoş olup başkalarının huzur ve sükûnetini bozan kişiye idare tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

 

  • Gürültü de kabahat olarak düzenlenmiştir. Gürültü nedeniyle çevrenin ve başkalarının huzur ve sükunetini bozan kişiye de elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Gürültü bir işletme tarafından işlenmiş olursa o halde verilecek olan idari para cezası, bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Gürültü yüksek sesle müzik dinlemek, yüksek sesle konuşmak veya kavga etmek, kasıtlı olarak araba egzozundan ses çıkarmak, kasıtlı olarak araba kornasına basmak olabilir. Gürültü nedeniyle idari para cezası kolluk kuvvetleri veya belediye zabıtası  tarafından verilebilir.

 

  • Yetkili makamlardan izinsiz cadde, sokak vb. yerlerde satış yapan bu yerleri, işgal eden kişiler de kabahat suçunu işlemiş olur ve idari yaptırım olarak, belediye zabıta görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Aynı şekilde izinsiz olarak cadde ortasını  inşaat malzemesiyle işgal eden kişilere, belediye zabıta görevlileri tarafından yüz Türk Lirasından beş yüz Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

 

  • Kapalı alanlarda, kamu binalarında, toplu taşıma araçlarında tütün tüketen kişilerde kabahat fiilini işlemiş olurlar. Bu kişiler hakkında da idari yaptırım olarak elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

 

  • Kamu güvenliğinin sağlanması açısından , kolluk görevlileri tarafından yapılan kimlik kontrol noktalarında herkes kimliğini bildirmekle yükümlüdür. Kimliğini bildirmemek kabahat fiilinin işlenmesine neden olur ve görevli tarafından kimliğini açıklamayan, zor çıkaran kişiye elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

 

  • Kabahatler Kanunun düzenlenme amacı olan toplumun huzur ve düzen içerisinde yaşamasıdır. Bu nedenle çevreyi kirleten, evrensel atıkları atılması gereken yerlerden farklı yerlere atan kişilere yirmi Türk Lirası idarî para cezası verilir.

 

 

Yargıtay Karaları

19. Ceza Dairesi 2017/2966 E. , 2018/2378 K.

Dosya kapsamına göre, kabahatlinin icra dairesinin müzekkeresine rağmen borçlunun maaşından kesinti yapmamak ve maaş ve ücret haczi ile ilgili yazılara ve tebligatlara cevap vermemek biçimindeki eyleminin 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesindeki yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle verilen emre aykırı hareket etme kapsamında kaldığı ve idarî para cezası gerektirdiği gözetilemeden, itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmediği gerekçesiyle 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309.maddesi uyarınca anılan kararın kanun yararına bozulması isteminde bulunulmakla;

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun, “Emre aykırı davranış ” başlıklı 32. maddesi ise, ” (1) Yetkili
makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın
korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî
para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.

Ceza Genel Kurulu 2007/8-155 E., 2007/162 K.

Kabahatler Yasasının 18. maddesinde yer alan; “(1)  Kabahatin konusunu oluşturan veya işlenmesi suretiyle elde edilen eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine, ancak kanunda açık hüküm bulunan hallerde karar verilebilir……..” hükmü göz önüne alındığında, Kabahatler Yasasında düzenlenen “mülkiyetin kamuya geçirilmesi” müessesesinin, Türk Ceza Yasasında düzenlenen “zoralım” müessesesinden farklı olduğunun görüldüğü, buna göre; “mülkiyetin kamuya geçirilmesine” karar verilebilmesi için yasada açık bir düzenlemenin bulunması gerektiği, nitekim; Kabahatler Yasasının 33.maddesinde dilencilik , 34. maddesinde kumar kabahatleri düzenlenirken mülkiyetin kamuya geçirilmesinden açıkça bahsedildiği, olayımızda söz konusu olan 36. maddede ise bu şekilde açık bir düzenlemenin bulunmadığı,

Çeşitli Kabahatler

Ceza Genel Kurulu 2018/494 E. , 2018/622 K.

TCK’nın 170. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde düzenlenen silahla ateş etme şeklindeki seçimlik
hareketli suçun sadece anılan Kanun’un 6. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamındaki, mermi
çekirdeği veya saçma tabir edilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri, barut gazı veya bu neviden
patlayıcı ve itici güç ile uzak mesafelere kadar atabilme özelliğine sahip olan ateşli bir silahla
işlenebileceği, ses ve gaz fişeği atabilen silahlar ise nitelikleri itibarıyla ateşli silah
sayılamayacaklarından sanığın bu nitelikteki silah ile havaya ateş etmesi eylemi korku, kaygı ve panik
yaratabilecek nitelikte olsa dahi, 5237 sayılı TCK’nın 170. maddesinin birinci fıkrası kapsamında
düzenlenen genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunu değil, başkalarının huzur ve sükûnunu
bozucu davranışları yaptırıma bağlayan 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesinin birinci
fıkrasında düzenlenen gürültüye neden olma kabahatini oluşturduğunun kabul edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle, sanığın eyleminin genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunu oluşturduğunu kabul
eden Yerel Mahkeme hükmünde isabet bulunmamaktadır.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesinin birinci fıkrası;
“Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idarî para
cezası verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

 

Çeşitli Kabahatler

Stajyer İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu