MANŞET

Yurt Dışından Araç Satın Alımı Polanya

Yurt Dışından Araç Satın Alımı Polanya

YURT DIŞINDAN ARAÇ SATIN ALIMI

Türkiye dışında farklı bir ülkede yaşayanlar ile Türkiye’de yaşayanlar arasında araba alım ve kullanımı gibi konular farklılık gösterir.

Yurt dışından araba getirmek isteyenlerin izlemesi gereken adımlar

Aracın getirtilebilmesi için öncelikle yabancı bir ülkeden faturalı olarak satın alma işlemi yapılmalı.

Türkiye’ye getirilen araç, gümrüğe sokulmalı.

Gümrükten araba almak için ÖTV ve KDV gibi ödemeler yapılmalı. ÖTV, aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanır. KDV ise ücret hesaplamalarının tamamı yapıldıktan sonra ödenir ve toplam tutarın %18’idir.

Ayrıca gümrükleme gibi işlemler nedeniyle aracın tipine ya da ücretine göre çeşitli ithalat ödemeleri yapılması gerekebilir.

Ödeme işlemlerinden sonra aracın ruhsat ve plakasının çıkarılması gerekir.

Birçok Avrupa ülkesi, araç almanız ve birkaç gün içerisinde nakliye yolu ile aracı çıkarmanız durumunda sizden KDV almaz. Ancak aracı kullanarak ülkeden çıkarmak ya da 1 ay sonra nakliye etmek isterseniz satın alma işlemini yaptığınız ülkenin belirlediği KDV tutarını ödemeniz gerekir. Türkiye’de de KDV ödeyeceğiniz için toplamda iki kere KDV ödemiş olursunuz. Ayrıca araç kullanıldığı takdirde o ülkede, KDV dışında Türkiye’de bulunan MTV’ye benzer farklı başka vergilerin de ödenmesi gerekir. Bu nedenle aracı kara ya da deniz yolu ile nakliye etmek çok daha avantajlıdır. Kısacası yurt dışından araba alma şartları, ülke içinde herhangi bir bayiden ya da şahıstan araba almaktan çok farklıdır.

Yurt Dışından Araba Getirme Konusunda Önbeyan Nedir?

Yurt dışında ikameti bulunan kişiler araçları ile Türkiye’ye gelecekse e-Devlet üzerinden önbeyanda bulunmalı. Önbeyan ile ülkeye giriş işlemleri hızlanıyor ve bekletilme süreleri önemli ölçüde düşüyor.

Yabancı Plakalı Araba Almanın Koşulları Nelerdir ?

Yurt dışından araba getirmek ama özellikle yabancı plakalı olarak araç getirmek isteyen kişilerin bu tür bir aracı ülkemize getirmek mümkündür ama doğal olarak belli başlı bazı koşulları vardır.

Yurt dışından getirilen araçlar belli bir süre ile getirilir. Eğer kişiler uzun süreli olarak Yurt dışından araba getirmek istiyor ise o zaman durum biraz daha değişir. İşte öylesi bir durumda bazı vergilerin ödenmesi gerekir.

Yurt dışından ülkemize getirilmiş olan aracın ülkemizde maksimum kalma süresi 730 gündür.

Yurt dışından getirilen aracı sadece aracı yurt dışından getiren kişi kullanabilir. Bunun dışında birinci derece yakınları bile bu aracı sebebi ne olursa olsun kısa ya da uzun süreli olarak hiçbir şart altında kullanamaz. Bu konuda ülkemizde son derece ciddi yaptırımlar vardır.

Bu noktada en önemli olan hususlardan bir tanesi ise yurt dışından araç getirecek olan kişinin aracı getireceği ülkede en az 185 gün fiilen yaşaması ve 185 gün o ülkeden hiçbir biçimde ayrılmamış olması gerekir. Bunun kontrolü için de aracı getiren kişinin pasaport kontrolü tam ve net bir biçimde yapılır. 184 gün bile olsa getirilen aracın yurt içine girmesine izin verilmez. Oturma belgesi ve ikametgah belgesi istenir. Turist olarak gidenler bu sürece tabi değildir.

Ve asıl en önemli olan koşul yurt dışından getirilen araçlar satılamaz, hiçbir biçimde bir başkasına devredilmesi de mümkün olan bir durum değildir.

Yurt Dışından Araç Satın Alımı Polanya

Yurt Dışından Araba Getirmek için ÖTV Vergi Hesaplama Nasıldır?

Yurt dışından araç getirmek için Özel Tüketim Vergisinin nasıl hesaplandığını açıklayalım.

600 cm3 silindir hacmine sahip ve de vergi dışında satış değeri 70 Bin Türk Lirasına kadar değeri olan kadar araçlarda % 45

1600 cm3 silindir hacmine sahip olan ve de vergi dışında satış değeri 70 bin – 120 Bin Türk Lirasına kadar değeri olan kadar araçlarda % 50, 120 Bin Türk Lirası şayet üzerinde ise % 60

1600 cm3 – 20000 cm3 silindir hacmine sahip olan ve de vergi dışında satış değeri 170 bin Türk Lirasına kadar değeri olan kadar araçlarda %100

20000 cm3 ve üzerinde silindir hacmine sahip olan ve vergi dışında satış değeri 170 Bin Türk Lirasına kadar değeri olan kadar araçlarda % 160

Değerinde bir ÖTV vergisi ödenmesi gerekir.

Gümrük Vergisiz Araba Alma Şartları Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında bir görevi yerine getirmek amaçlı olarak görevlendirilen kamu çalışanları için 2 yıl şartı aranmadan gümrük vergisi olmadan araç getirme şansına sahiptir.

Yurt dışında yaşamakta olan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının eğer ölür ise o zaman, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye sınırları içerisinde yaşamakta olan varis yakınları ölen kişinin aracını sorun sıkıntı olmadan yasal mirasçı olmalarından ötürü rahatlıkla getirebilirler.

Türkiye’nin dışında 2 sene yaşamış ve yeniden ülkemize ikametini taşıyarak yerleşecek olan bireyler de bu durumdan faydalanabilir.

Türk vatandaşlığına geçerek, ikametgahını daimi bir biçimde Türkiye’nin sınırları içine taşıyacak olan bireylerde de 2 yıl şartı yoktur.

Burada elbette durum tamamı ile vergisiz değildir. KDV ve ÖTV ödenir.

YURTDIŞINDAN TÜRKİYE’YE TAXFREE (VERGİSİZ) ARAÇ GETİREBİLEN KİŞİLER

Diplomatik misyon temsilcilikleri ve diplomatik statüsü bulunmayan memurlar,

NATO’ya bağlı yabancı personel,

Yabancı öğretim görevlisi ve öğrenciler,

Yurt dışında emekli olmuş Türkiye’de ikamet eden yabancılar,

Federasyona bağlı yabancı sporcular,

Yurt dışında yerleşik olan yabancı basın kuruluşlarının Türkiye’de ikamet eden çalışanları,

Türkiye’de ikamet edip aynı zamanda çalışma izni bulunan yabancılar,

Avrupa Birliği program ve projeleri kapsamında çeşitli Bakanlıklarda geçici olarak bulunan yabancı uzmanlar,

Türk vatandaşlığından çıkmış mavi kart sahibi ve Türkiye’de ikamet edip Çalışan, Öğrenim gören yabancı uyruklu kişiler.

Engelli Raporu ile Yurt Dışından Araba Getirme Nasıl Gerçekleşir?

Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir devlet olmanın gereği olarak engellilere birçok hak tanıyor.

Bunlar arasında ÖTV’siz araç alımı da bulunuyor. Türkiye’de bir engelli vatandaş, ÖTV’siz olarak sıfır araç satın alabiliyor. Ayrıca aracı için MTV ödemesi de yapmıyor.

Araç almaya hak kazanmış bir engelli birey, yurt dışından araç getirmesi durumunda da benzer haklardan yararlanabiliyor. Gümrük Vergisi Kanunu ile engellilerin kullanımına mahsus eşyalar, gümrük vergilerinden muaf tutuluyor.

Hangi Ülkelerden Türkiye’ye Araç Getirilir?

İthalat yöntemi ile sürücüler diledikleri ülkelerden araç getirebilirler. Bedelsiz ithalat yöntemi ile araç getirecek kişiler ise yukarıda belirtilen şartları karşılıyorlarsa ikamet ettikleri ülkeden araç getirebiliyorlar.

Bu durumda da Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler için bir istisna söz konusu. AB ve ASTB ülkelerinde ikamet eden kişiler,

AB ve ASTB üyesi farklı bir ülkenin plakasına sahip araçlarını Türkiye’ye bedelsiz ithalatla getirebiliyor.

Yurt Dışından Araç Satın Alımı Polanya

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu