Anonim Şirketler 2023
Anonim Şirketler 2023
Anonim Şirket Nedir?
Anonim Şirket bir veya daha fazla kişiden oluşan ( herhangi bir kişi sınırlaması olmaksızın) sermayesi belirli ve paylara bölünmüş borçlarından dolayı hissedarların yalnızca malvarlığıyla sorumlu olduğu ticaret şirketidir.
Anonim Şirketin Konusu Nedir?
Anonim Şirket ortakları kanunca uygulanmasında herhangi bir yasak öngörmeyen her türlü mali iktisadi ticari konularda kurulabilir.
Anonim Şirketlerin Kuruluş Süreci
Anonim Şirketi kurmak isteyen kişi veya kişiler kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde şirket ana sözleşmesini Şirketin kuruluşundan tarihten itibaren 30 gün içinde şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescili gerçekleştirilir. Ardından Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde bu işlemin ilan edilmesi gerekir. Anonim şirketler istisnalar saklı kalmak kaydıyla herhangi bir bakanlık iznine bağlı olarak kurulmazlar.
Anonim Şirketlerde Sermaye Yapısı
Anonim Şirketlerde sermaye en az 50.000.- TL olmalıdır. Sermaye artırımı mümkündür. Sermaye artırım kararı genel kurula aittir. Fakat bunun için genel kurulca bu yetki 5 yıllığına yönetim kuruluna tanınabilir.
Anonim Şirketi başlangıçta da belirttiğim üzere sermaye şirketleridir. Paydaşlar şirket borçlarından getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye oranına sorumludurlar. Bunun doğal bir sonucu olarak Anonim Şirketlere kişisel emek, ticari itibar yani maddi değeri olmayan şeyler sermaye olarak getirilemez. Bir diğer husus ise vadesi gelmemiş alacaklar Anonim Şirket için sermaye olamaz
Paydaşlar taahhüt ettikleri payların itibari değerinin en az bir bölü dördünün tescilden önce geri kalan kısmını ise şirketin tescilini izleyen yirmi dört ay içerisinde ödemesi gerekmektedir.
Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Yapısı
Anonim şirketi temsil eden organ yönetim kuruludur. Yönetim kurulu kendi üyeleri aralarından bir başkan ve ona vekalet edecek en az bir başkan vekilini seçerler. Yönetim kurulu kanunda sayılan işler saklı kalmak kaydıyla genel kurulunca alınan kararları uygulamak, Anonim Şirketi üçüncü kişilere karlı temsil etmek ve iç denetim amacıyla üyeler ile birlikte komisyonlar kurmak şeklinde sayılabilir. Aynı zamanda Yönetim kurulu, ticari vekiller ve ticari mümessil tayin edebilir. Yönetim kuruluna seçilecek üyelerin pay sahibi olması aranır. Pay sahibi olmayan üyeler yönetim kurulu yetkilerini kullanamazlar. Pay sahibi olmadan yönetim kurulu yetkisini kullananlar şahsen sorumlu tutulurlar. Yönetim kurulu üyeliği süresi 3 yıldır. tekrar seçilmek isteyen üyenin ibra edilmiş olması şarttır. Yönetim kurulu üyeleri ve yönetimle görevli üçüncü kişiler, görevlerini yerine getirirken ehemmiyetli ve yöneticinin dikkati ve özeni ile yerine getirmek aynı zamanda şirketin menfaatlerini dürüstlük kurallarına çerçevesinde korumak kollamak yükümlülüğü altındadırlar.
Anonim Şirketlerde Genel Kurulu Yapısı
Anonim şirketin zorunlu organlarından biri olan genel kurul, pay sahipleri ile pay sahiplerinin yetkilendirdiği üyelerden oluşur. Anonim şirketlerde genel kurul şirketin politikasını belirleme şirketinin devamlılığını sağlama gibi konularda karar alma organıdır. Genel Kurulun aldığı kararları ise yönetim kurulu uygulamaktadır. yönetim kurulu ve genel kurul orasında temel farklardan birisidir.
Genel Kurul iki şekilde toplanır;
- Olağan Genel Kurul Toplantısı: yönetim kurulu tarafından hazırlanan her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Belirtilen yönetmeliğe göre hesap dönemi takvim yılı olarak belirlenen şirketlerde genel kurul toplantıları, yılın ilk üç ayı içinde yapılır. Özel hesap dönemi olan şirketlerde ise, hesap döneminin sona erdiği günü takip eden ilk üç ay içinde yapılır.
- Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı: Yönetim Kurulu, Azınlık Pay Sahipleri, Tek Pay Sahibi, Tasfiye Memurları olağan üstü toplantıya çağırma yetkisine sahiptirler. Olağanüstü Genel Kurul Toplantındaki gündemi ise toplantıya çağıran taraf belirler.
Anonim Şirketin Sona Ermesi
1) Genel Sone Erme Sebepleri
- Anonim şirketin esas sözleşmesinde bir süre öngörülmüşse bu sürenin dolması ile ,
- Anonim şirketin işletme konusunun imkansızlaşması veya imkansız olması,
- Kanunda sayılan diğer haller.
2) Özel Sebepler
- Organ eksikliği: Anonim şirketin iki tane zorunlu organı bulunmaktadır. Yönetim Kurulu ve Genel Kurul bu organların birinin eksikliği veyahut herhangi bir nedenle toplanamaması halinde kanunda belirtilen taraflarca fesih talebinde bulunulur.
- b) Haklı Sebeple Fesih
Anonim Şirketler 2023
Stajyer Av. Damla Eser İnönü
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.