MANŞET

Boşanma Dilekçe Örneği

Boşanma Dilekçe Örneği

Boşanma Dilekçesi Örneğine Yazılacak Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma dilekçesi örneği doldurulurken ihtiyaç duyulan birtakım konular bulunmaktadır. Bunların en başında olan evliliğin neden bitirilmesi gerektiğine dair net bilgilerin, boşanma davası dilekçe örneğine yazılması gerekmektedir. Dilekçeye konu olacak boşanma sebepleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar, Genel boşanma sebepleri ve Özel boşanma sebepleridir.



Boşanmanın Genel Sebebi

Boşanma dilekçesi örneğine ekleyebileceğiniz genel boşanma sebebi, evlilik birliğinin temelden sarsılma nedenidir. Evliliğin temelden sarsılması ile anlatılmak istenen ise halk dilinde şiddetli geçimsizliktir. Bunlar; kavga ve devamlı olarak şiddet gibi gözle görülür hususlardır.

Bu sebeplerin birisinin meydana gelmesi ile eş, boşanma davası dilekçesi örneğini kendisi doldurarak ya da uzman bir boşanma avukatından destek alarak, boşanma davası açabilecektir. Açılan dava neticesinde mahkeme, yaptığı inceleme neticesinde nihai bir karara hükmedecektir. Eğer ki sebepler yeterli görülürse boşanmaya karar verilecektir.

Ancak mahkeme, açılan boşanma davasında ayrılık kararına da hükmedebilecektir. Bu kast edilen ayrılık süresi ise 1yıl ila 3 yıl arasında değişkenlik gösterebilir. Bu saydığımız hususlar doğrultusunda boşanma dilekçesi örneğinden yardım alınarak dava açılabilecektir.

Boşanma sonrasında ya da boşanma davası sırasında ise; boşanmada mal paylaşımı, çocuğun velayeti ve tazminat konusunda talepleri ileri sürmek mümkündür.



Boşanmanın Özel Sebepleri

Boşanma dilekçesi örneği doldurulmak sureti ile özel boşanma sebeplerine dayanarakta boşama davası açılması mümkündür.

Boşanma davası açılması bakımından belirtilen özel sebepler ise şu şekildedir;

Suç işleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme,

Zina,

Terk,

Akıl Hastalığı,

Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış,

Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme,

Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun madde 163’te düzenlenmiştir. Evliliğin devam ettiği sırada eşlerden birisi; suç işler ya da haysiyetsiz yaşam sürdürmeye başlarsa, diğer eşin boşanma davası hakkı doğacaktır. Eş eğer bir avukat tutmak istemezse boşanma dilekçesi örneğini doldurmak sureti ile davayı açabilecektir.


Zina

Zina konusu, boşanma sebepleri arasında belki de en ağır olanıdır. Düzenleme altına alındığı kanun ise 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu madde 161’dir. Zina, eski TCK’da bir suçken güncel ceza kanununca suç olarak tanımlanmamaktadır. Ancak başta belirttiğimiz gibi ağır bir boşanma davası sebebidir. Ve boşanma davası dilekçesi örneğine eklenmek sureti ile dava açılabilecektir. Eş aldatmayı öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde her durumda da 5 yıl içerisinde boşanma dilekçesi örneği ile mahkemeye başvurarak, boşanma davasını açmak durumundadır. Eğer ki eş, kendisine ihanet eden diğer eşin zinasını sineye çeker ve onu affederse, bir daha zinaya dayalı boşanma talebinde bulunamayacaktır.


Terk

Terk, boşanma dilekçesi örneğine eklenebilecek özel bir boşanma sebebidir. Hukuki dayanağını ise 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu madde 164 oluşturmaktadır. Madde hükmü uyarınca, sebep olmaksızın ya da haksız olarak aile konutunu terk eden eş, 6 ay içerisinde geri dönmemiş ise terk edilen eşe boşanma davası açmak için hak doğacaktır.


Akıl Hastalığı

4721 Sayılı Türk Medeni Kanun madde 165’te yine bir boşanma dilekçesi örneğine yazılabilecek bir gerekçe olan, akıl sağlığının yerinde olmaması düzenlenmiştir. Ancak unutmamak gerekir ki akıl sağlığına dayanarak boşanma talebinde bulunulması için iki şartın gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlar;

Eşlerden birisinin, evlilik sonrasında akıl hastalığına yakalanması,

Eşin, akıl sağlığının bozulması nedeniyle diğer eşin artık evliliğe devam edemeyecek durumda olması,

Doğrultusunda olmaktadır. Şartların gerçekleşmesi halinde Boşanma dilekçesi örneği aracılığı ile boşanma davası açılabilecektir.


Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış

Eşin hayatına kast, kötü davranış, onur zedeleyen muamelede bulunma gibi durumlara maruz kalan eş, 6 ay içerisinde mahkemeye boşanma dilekçesi örneği ile başvurmalıdır. Bu boşanma sebebinin hukuki kaynağını ise 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu Madde 162’de düzenlenmiştir.



Boşanma Davası Dilekçesi

Boşanma dilekçesi örneği düzenlenirken birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekir. Ve bazı unsurları da barındırmak zorundadır. Bunlar;

Dilekçenin hitap ettiği makam, Aile Mahkemesi olmalıdır. Eğer adliyede Aile mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine yazılmalıdır. hitaben yazılmalıdır,

Davacı eşin ad, soyad ve adres bilgileri

Davacı eşin T.C. kimlik numarası,

Davalı eşin ad, soyad ve adres bilgileri

Eğer avukata vekalet verilmiş ise avukatın ad, soyad ve adres bilgileri

Hukuki sebepler

Boşanma talebi

Boşanma talep edip dava açan eşin varsa avukatın imzası

Nüfus Kayıt Örneği

Bu ilgili unsurları barındıran bir boşanma dilekçesi örneği ile hem anlaşmalı boşanma davası hem de çekişmeli boşanma davası açmak mümkündür.

Örnek dilekçe..

BÜYÜKÇEKMECE AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

DAVACI : ANIL( TC Kimlik No )

ADRES: …………….Beylikdüzü Avukat/ İstanbul

DAVALI : AYLİN KAYA ( TC Kimlik No )

ADRES : ………………Beylikdüzü/İstanbul

DAVA KONUSU : Evlilik birliğinin anlaşmalı olarak sona erdirilmesi talepli dava  dilekçesidir.

AÇIKLAMALAR :

Taraflar 02/10/2000 tarihinde evlenmişlerdir. Bu evlilik nüfus kayıtlarından da görüleceği gibi bir yılı doldurmuştur. Tarafların bu evlilikten 03/05/2003 tarihinde doğan Aylin isimli müşterek bir kız çocukları bulunmaktadır. (eğer çocuğunuz yok ise – Bu evlilikten müşterek çocukları bulunmamaktadır. – ibaresini yazın.)

Taraflar arasında evlendikten sonra ortaya çıkan sorunlar, yaşantılarını zora sokmuştur. Bu sorunlar tarafların evliliklerini sürdürülmesi imkansız bir hale getirmiştir. Tarafların evliliklerini sürdürmelerinin imkânsız olduğu yaşadıkları sorunlardan da anlaşıldığından aralarında anlaşarak boşanmaya karar vermişlerdir. Ekte sunulan Anlaşmalı Boşanma Protokolü’nün kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmesini talep ederiz.

HUKUKİ NEDENLER : TMK 166 ve ilgili yasa

DELİLLER : Nüfus kayıt örneği, anlaşmalı boşanma protokolü

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ifade ettiğimiz sebeplerle davamızın kabulü ile davalı da boşanma isteğini kabul ettiğinden, anlaşmamı göz önüne alınarak TMK 166/3 maddesi gereğinde boşanmamıza, müşterek çocuğun velayeti, şahsi ilişki konusu, çocukla görüşme durumu ve diğer anılan konuların ekte sunduğumuz protokole göre düzenlenmesine ve bu protokolün kararın eki sayılmasına karar verilmesini talep ederim. 10/12/2020

DAVACI DAVALI

(İmza) (İmza)

EK : Anlaşmalı Boşanma Protokolü

 

BÜYÜKÇEKMECE AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

 

DAVACI : ( TC Kimlik No )

 

ADRES : ………………………… Beylikdüzü/İstanbul

 

DAVALI : ( TC Kimlik No )

 

ADRES: ………………………… Beylikdüzü/İstanbul

 

DAVA KONUSU :

1) Şiddetli geçimsizlik nedeniyle evlilik birliğinin sona erdirilmesi;

2) Müşterek çocuğun velayetinin davacıya verilmesi;

3) Davacının yanında kalan müşterek çocuk için 350,00 TL tedbir nafakası, kararın kesinleşmesinin ardından ise her ay iştirak nafakası olarak davalıdan alınması;

4) Davacı için, davalı aleyhine 20.000,00 TL manevi tazminata karar verilmesi istemidir.

AÇIKLAMALAR :

  1. Taraflar 02/12/2001 tarihinde evlenmişlerdir. Tarafların bu evlilikten 03/05/2003 tarihinde doğan.isimli müşterek bir kız çocukları bulunmaktadır. (eğer çocuğunuz yok ise – Bu evlilikten müşterek çocukları bulunmamaktadır. – ibaresini yazın.)
  2. Davacı, bir eş ve anne olarak üzerine düşen tüm vazife ve sorumlulukları yerine getirmiş ancak buna rağmen davalının olumsuz davranışları devam etmiştir. Davalı ev içinde meydana gelen en küçük sorunları bile büyütüp tartışma ortamı çıkarmıştır. Davacının kişiliğine karşı ağza alınmayacak şekilde hakaretlerde bulunmuştur. Davacıya karşı işlenen bu hakaretler topluluk, yakın dost ve akraba içerisinde de devam etmiştir.
  3. Davacı, tüm bu olumsuzluklara rağmen evliliğini tekrar düzeleceğini umut ederek devam ettirmeye çalışmıştır.
  4. Davalı, son olarak bir takım şahsi eşyalarını alarak evi terk etmiştir. Araya giren dost ve akrabaların çabaları da boşa çıkmış ve eve dönmemiştir.
  5. Davalı evliliği boyunca çocuğuyla da ilgilenmemiştir. Bu yüzden çocuğun velayetinin de davacıya verilmesinde yarar vardır.
  6. Çocuğun her türlü sağlık, eğitim gibi bakım ve gideri için davalının da katkı sunması gerektiği yasada açıkça belirtilmiştir. Davacının yanında kalan müşterek çocuk için 500,00 TL tedbir nafakası, kararın kesinleşmesinin ardından ise her ay iştirak nafakası olarak davalıdan alınması yönünde karar verilmesini talep ederiz.
  7. Davalının davacıda oluşturduğu sıkıntıların da kısmen hafifletilmesi için davalıdan 50.000,00 TL manevi tazminat talep ediyoruz.

HUKUKİ NEDENLER : TMK ve ilgili yasa hükümleri

DELİLLER : Nüfus kayıt örneği, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının araştırılması, Tanık beyanları ve her tür kanıt.

 

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ifade ettiğimiz nedenlerle davamızın kabulü ile;

1) Davacının evlilik birliğini devam ettirme yönünde herhangi bir ihtimalin kalmadığı anlaşılacağından Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Tarafların BOŞANMALARINA;

2) Müşterek çocuk .’nın velayetinin davacıya verilmesine;

3) Çocuk için her ay 500Ttedbir nafakası, kararın kesinleşmesiyle birlikte her ay iştirak nafakası olarak davalıdan tahsiline;

4) Davacı için, davalı aleyhine 50.000,00 TL manevi tazminata hükmedilmesi kararı verilmesini talep ederim. …/…./2020

 

DAVACI /DAVALI

İSİM SOYİSİM

(İmza) (İmza)

EK : Nüfus kayıtları

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu