Çocuk Düşürme veya Düşürtme Suçu
ÇOCUK DÜŞÜRME veya ÇOCUK DÜŞÜRTME (KÜRTAJ)
Çocuk düşürme veya düşürtme halk arasında bilinen adıyla kürtaj, gebeliğin dışardan tıbbi bir müdahale ile son verilmesidir. Ana rahmine düşen ceninin tam ve sağ doğum ile fiil ehliyeti oluşacağı gibi anne rahmine düştüğü andan itibaren hak ehliyeti olduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle ceninin hakları hukuki anlamda korunmaktadır. Ceninin yaşamına son verilmesi hukuki anlamda korunmuş ve Türk Ceza Hukuku bakımından suç sayılmıştır. Kürtaj gebe annenin rızası dahilinde 10 haftaya kadar her zaman yapılabilir. 10 haftadan sonra ancak annenin sağlığı için zorunlu hallerde yapılabilir.
Çocuk düşürtme suçu kişilere karşı suçlar bölümünde 99. madde de düzenlenmiştir.
Çocuk düşürtme suçu iki ayrı başlığa ayrılmaktadır:
- Rızaya dayalı çocuk düşürtme suçu: “Rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftayı doldurmamış olan bir kadının çocuğunun yetkili olmayan bir kişi tarafından düşürtülmesi halinde; iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
- Rızasız çocuk düşürtme suçu: “Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır”. Rızasız çocuk düşürtme cezasında verilen hapis cezası genellikle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir.
ŞİKAYET SÜRESİ
Çocuk düşürme suçunun diğer suçlar gibi şikayet süresi, fiilin ve failin öğrenmesinden itibaren altı ayı geçmekle sona erecektir. Ancak rızasız çocuk düşürtme suçu şikayete tabi bir suç değildir. Savcılık tarafından resen soruşturma başlatılır. Kişi şikayette bulup daha sonra şikayetinden vazgeçerse, dava düşmeyecektir. Kamu davası devam edecektir.
ZAMANAŞIMI
Rızasız çocuk düşürtme suçunda dava zamanaşımı on beş yıldır. On beş yıl süre içerisinde dava açılmamış ya da dava açılmış ancak süre geçmesine rağmen sonuçlanamamış ise dava düşecektir.
GÖREVLİ MAHKEME
Görevli mahkeme, asliye ceza mahkemesidir. Rızasız çocuk düşürtme suçunun yargılaması asliye ceza mahkemesinde yapılacaktır.
Çocuk Düşürme veya Düşürtme Suçu
Stajyer Av. İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.