MANŞET

Deport Nedir? Deport Avukatı Hizmet Alanları

Deport Nedir Deport Avukatı Hizmet Alanları

Deport cezası, ülke içerisinde güvenliği ve düzeni sağlamak amacıyla verilen sınır dışı etme cezasıdır. Bu cezayı alan kişilerin kısa zaman içerisinde deport edildikleri ülkeyi terk etmeleri ve bir daha o ülkeye giriş yapmamaları gerekir. Türkiye’de deport ile ilgili hükümler 6458 sayılı Yabancı ve Internasyonal Koruma Kanunu ile düzenlenmektedir. Deport cezası kimi durumlarda hafifletilebilir ya da tamamen geri döndürülebilir. Bu konuda bir deport avukatı size yardımcı olacaktır.

Deport Kararı Ne İçin Alınır?

Deport nedenleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak kamu güvenliği açısından risk teşkil etmek, ikamet iznini ihlal etmek, vize işlemlerinde sahte belge kullanmak, ikamet izni uzatma başvurusunun reddedilmesi gibi nedenlerle deport kararı alınmaktadır. Deport cezasını kaldırmak için öncelikle bu cezanın nedenini anlamak gerekir.

Deport Edilme Nedenleri Nelerdir?

Ülkeden ülkeye değişen deport edilme nedenleri bulunmaktadır. Özellikle de vatandaşı olmadığınız bir ülkede ikamet ediyorsanız kamu güvenliğini ihlal etmemeniz, vize ve ikamet izni sınırlarına çıkmamanız oldukça önemlidir. Yasaya uygun olmayan deport kararlarında bazı hak kayıpları olmaktadır. Bu durumda bir deport avukatı ile çalışarak hak kayıplarının önüne geçmek mümkündür. Türkiye’de deport edilme nedenleri 6458 sayılı Yabancılar ve Internasyonal Koruma Kanunu’nun 54. Maddesinde şu şekilde sıralanmıştır:

  • Herhangi bir terör örgütünün üyesi, yöneticisi ya da destekleyicisi olmak.
  • Çıkar amaçlı suç örgütü üyesi, yöneticisi, sempatizanı olmak.
  • Türkiye’ye giriş için vize ve ikamet işlemlerinde sahte belge ya da gerçek dışı bilgi kullanmak.
  • İkamet izni iptal edilenler.
  • Türkiye’de ikamet edilen süreç içerisinde geçimini yasa dışı yollardan sağlamak.
  • Kamu düzeni, kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturmak.
  • İkamet süresinin sona ermesinden itibaren ikamet süresini 10 günden daha fazla ihlal etmek.
  • Çalışma izni olmadan çalışmak.
  • Türkiye’ye giriş yasağı olmasına rağmen Türkiye’ye giriş yapmak.
  • Uluslar arası koruma başvurusu iptal edilenler.
  • İkamet izni uzatma başvurusu reddedilenler.

Türkiye’de bu gibi nedenlerden dolayı deport kararı alınmaktadır. Deport kararı alındığında kişinin en kısa sürede ülkeyi terk etmesi gerekir. Zaman zaman deport kararını geri döndürmek mümkün olmaktadır. Deport edilme nedenine göre değişen prosedürlerle deport kararını hafifletmek ya da tamamen kaldırmak mümkün olabilir. Bu konuda bir deport avukatı gerekli prosedürleri ve süreci takip ederek uygun hukuki yolları izleyecektir.

Kimler Hakkında Deport Kararı Alınamaz?

Deport kararı geri döndürmek için deport kararı alınamayacak kişileri iyi bilmek önemlidir. Yabancılar ve Internasyonal Koruma Kanunu’nda kimler hakkında depor kararı alınamaz sorusuna da yanıt verilmiştir. Deport avukatı verilen kararı ve bu maddeleri inceleyerek itirazda bulunabilir.

Anayasada Deport kararı alınamayacak kişiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kişi eğer sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, insanlık dışı muameleye ya da onur dışı cezaya maruz kalacaksa sınır dışı edilmez.
  • Kişinin yaş, hamilelik, sağlık sorunları gibi nedenlerle seyahat engeli varsa deport kararı alınmaz.
  • Kişi hayati tehlike içeren bir hastalığı için tedavi gördüğü sırada sınır dışı edilirse ancak sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkanı bulunmuyorsa sınır dışı edilmez.
  • Mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları sınır dışı edilemez.
  • Psikolojik, fiziksel ya da cinsel şiddet mağdurları tedavileri tamamlanıncaya kadar sınır dışı edilmez.

<yoastmark class=

Deport Kararını Kaldırmak Mümkün Müdür?

Deport kararını aldıran nedenler bulunduğu gibi bu kararın kesinlikle alınamayacağı durumlar da bulunmaktadır. Özellikle de deport kararları nedeniyle hak kayıpları yaşanıyorsa ya da kanunen uygun olmayan bir deport kararı alındıysa deport kararını geri döndürmek mümkündür. Bu durumda bir deport avukatı hukuki süreçleri izleyecek ve kararın kaldırılmasını sağlayacaktır.

Türkiye’de alınan deport kararlarında yabancı kişilerin bir deport avukatı ile çalışarak hukuki destek alma hakkı bulunmaktadır. Avukata ya da kişiye yapılan tebligatın ardından 7 gün içinde karara itiraz etme hakkı bulunur. İtiraz ederken deport kararının yanlış alındığına yönelik belgeleri doğru ve eksiksiz şekilde sunmak oldukça önemlidir. Yapılan itirazın ardından 15 gün içerisinde itiraz sonuçlanır. Deport kararı ile ilgili hafifletme ya da kaldırma kararları ile karşılaşmak mümkündür.

Deport Avukatı Ne İş Yapar?

Her avukat deport kararı sonrası hukuki yollara başvurma yetkisine sahiptir. Bazı avukatlar bu alanda yoğunlaşıp deport davalarıyla ön plana çıkmaktadır. Bu avukatlara deport avukatı da denmektedir. Deport kaldırma süreci bilgi isteyen karmaşık bir hukuki süreçtir. Bu süreçte bir deport avukatı sürecin olumlu sonuçlanması için size yardımcı olacaktır.

Deport avukatları deport kararının ardından hukuki süreçleri takip eder. Deport cezasını kaldırma ya da hafifletme durumlarında gerekli itirazları yaparak süreci yönetir. Zaman zaman deport kararı nedeniyle oluşabilen hak kayıplarının da önüne geçer. Deport cezası alan kişilerin bir deport avukatı ile çalışması oldukça önemlidir. Deport sürecinin karmaşık hukuki sürecini ancak bir deport avukatı doğru şekilde yönetecektir. Bu nedenle doğru avukatı bulmanız deport cezasından kurtulmanızın için anahtarıdır.

Deport Cezası Nasıl Kaldırılır?

Deport cezasını kaldırma sürecinde ilk adım bu kararın nedenini anlamaktır. Neden deport kararı verildiğini anlamak sürecin gidişatını büyük ölçüde etkileyecektir. Deport kararı ile genellikle göçmenlik birimleri ilgilenmektedir. Deport cezası alan kişinin göçmenlik birimlerine başvurması gerekir. Bu başvuruda deport kararının hatalı olduğuna yönelik belgeler sunulmalıdır. Tüm bu belgelerin ve yapılacak başvuruların deport kararının tebliğ edilmesinin ardından 7 gün içinde yapılması gerekir.

Deport cezasını kaldırma sürecinde en önemli nokta bir deport avukatından yardım almaktır. Deport avukatı deport kaldırma sürecinde sizi en doğru şekilde yönlendirecek ve kararın kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Sınır dışı kararının kaldırılması için topluma katkı sağladığınızı kanıtlayan referans mektuplarına ihtiyacınız olabilmektedir. Gerekli durumlarda çeşitli rehabilitasyon programlarına ya da eğitimlere katılmanız da gerekebilmektedir. Deport kaldırma kararı yapılacak olan itirazın ardından 15 gün içinde alınır. Eğer deport cezası kaldırılmadıysa en fazla 30 gün içerisinde ülkeyi terk etmeniz gerekmektedir.

Deport kaldırma süreci ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bu süreçte hukuki yardım almak oldukça önemlidir. En önemli nokta ise deport kaldırma sürecinde resmi başvuruları eksiksiz yapmak ve yasadışı faaliyetlere karışmamaktır. Deport kaldırma süreci ile ilgili daha fazla bilgi almak için buraya tıklayınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu