Ecrimisil Davası | Ecrimisil Davası Avukatı Nevşehir
Ecrimisil Davası | Ecrimisil Davası Avukatı Nevşehir
Ecrimisil Nedir?
Ecrimisil başka bir ifade ile haksız kullanım tazminatı anlamına gelir. Ecrimisil davalarında bir taşınmazı haksız şekilde kullanılması sonucu taşınmaz malikine veya maliklerine ödenen tazminat talep edilir.
Ecrimisil Davasının Açılma Şartları Nelerdir?
Yargıtay ecrimislin talep edilebilmesi için iki şartın gerçekleşmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bunlardan ilki hak sahibinin zilyetliğinde olan taşınmaz üzerinde haksız işgali gerçekleştiren kişinin kötü niyetli olması, bir diğer şart ise haksız işgal sonucu hak sahibinin zarara uğramış olması gerekmektedir.
Haksız işgalden bahsedebilmek için eylemin malikin rızası olmaksızın gerçekleşmiş veya başka herhangi bir hukuka uygunluk hali bulunmaksızın gerçekleşmiş olması gerekir. Malikin rızasının baştan itibaren bulunmuyor olabileceği gibi sonradan gösterilen rızasının sınırının aşılması şeklinde de gerçekleşebilir.
Haksız işgalde bulunan kişinin kötü niyetli olmasından anlaşılması gereken şey ise haksız işgalde bulunan kişinin gerçekleştirdiği eylemin haksız olduğunu bilmesi veya gerekli özeni gösterdiği taktirde bilebilecek durumda olmasıdır.
1-Malikin ya da maliklerin rızası olmaksızın kullanmak
2-Malikin ya da maliklerin rızası olmaksızın taşınmaza inşaat yapmak
3-Kiralanan taşınmazlarda kira süresinin bitmesine rağmen kira sözleşmesini yenilemeden kullanıma devam etmek
4-Tahsisli veya kamu hizmetinde kullanılmak üzere kiralanan bir mülkün işgal edilmesidir.
Ecrimisil Davası | Ecrimisil Davası Avukatı Nevşehir
Ecrimisil Davalarında Zamanaşımı Ne Kadardır?
Yargıtay’ın 25.05.1938 T. 1938/29 E. 1938/10 K. Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında hükmettiği 5 yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür.
Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlarında 5 yıllık zamanaşımı süresinin ecrimisil davasının açıldığı tarihten geriye doğru hesaplama yapılarak uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Yani, geriye dönük olarak en fazla 5 yıllık haksız işgal tazminatı talep edilebilir. Bu sebeple zarar görenin zararı ve haksız eylemi gerçekleştiren kişiyi öğrendiği tarih dikkate alınmamakta, yalnızca ecrimisil davasının açıldığı tarihten geriye doğru 5 yıllık süre içerisinde gerçekleştirilen haksız işgale ilişkin ecrimise hükmedilebilmektedir.
Ecrimisil Davası | Ecrimisil Davası Avukatı Nevşehir
İntifadan Men Nedir?
Üzerinde haksız işgal gerçekleştirilen taşınmazın birlikte mülkiyete konu olması halinde ortaklardan diğerine karşı ileri sürülecek ecrimisil talepleri bakımından ‘ intifadan men şartı’ aranacaktır.
İntifadan men, haksız işgal sebebiyle ortaklık mülkiyetinde bulunan taşınmazdan payı oranında yararlanamayan paydaşın, taşınmazdan yararlanma isteğini, haksız işgali gerçekleştiren ortağa bildirmesi olarak tanımlanabilir.
İntifadan men herhangi bir bir ispat ve geçerlilik şartına tabi değildir. Dava aşamasında her türlü delille ispatlanabilir.
· Ortaklık Konusu ecrimisil istenen malın (bağ, bahçe gibi ) doğal ürün veren yada (işyeri, konut gibi ) kiraya verilerek hukuksal semere elde edilen yerlerden olması
· Ortaklık konusu malın kamu malı olması
· Paydaşlar arasında ortaklık konusu mala ilişkin kullanım anlaşması bulunması
· Daha önce aynı ortaklık konusu mala ilişkin olarak diğer paydaş/paydaşlar aleyhine haksız el atmanın önlenmesi, ortaklığın giderilmesi, ecrimisil ve benzeri davalar açılması veya icra takibi yapılması hallerinde ecrimisil taleplerinin ileri sürülebilmesi bakımından intifadan men koşulu aranmamaktadır.
Ecrimisil Bedeli Nasıl Tespit Edilir?
Yargıtay ilgili kararlarında, ecrimisil bedelinin hesaplanması sonucunda en az kira gelirine hükmedileceğini ancak kira geliri haricinde haksız işgal sonucu meydana gelen eskime şeklindeki zararın, hor kullanmadan dolayı ortaya çıkan zararın ve hak sahibinin normal şartlarda elde etmesi muhakkak iken yoksun kaldığı kazancın da dikkate alınabileceğini ifade etmiştir. Ayrıca haksız işgalin birden fazla yıl içerisinde gerçekleştirilmiş olduğu hallerde söz konusu kira geliri dönemsel olarak hesaplanmalı, ilk dönem için saptanan kira gelirine ilerleyen dönemler için TÜFE artış oranı yansıtılmalıdır.
Ecrimisil Davalarında Görevli Mahkeme Neresidir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu md.2/1’e göre “Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.” Malvarlığı hakkına ilişkin olan ecrimisil davasında da görevli mahkeme taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesidir.
YARGITAY KARARLARI
. Hukuk Dairesi 2021/4567 E. , 2021/7931 K.
Kiraya verenin sorumluğu, ödenen ecrimisil bedeli, ödenen kiradan düşükse ecrimisil miktarı, ödenen ecrimisil bedeli ödenen kiradan fazla ise ödenen kira miktarı kadardır. Somut olayda, 18/07/2005 tarihi ile 31/12/2005 tarihleri arası dönem için ödenen ecrimisil bedelinin 34.166 TL olduğu, aynı dönem için ödenen kira bedelinin ise 81.776,59 TL olduğu anlaşılmaktadır. Davacı kiracı tarafından 15/02/2006 tarihinde ödenen ecrimisil bedeli, ödenen kira bedelinden düşük olduğuna göre; mahkemece, henüz ıslah tarihinde zamanaşımına uğramamış olduğu anlaşılan 34.166 TL ecrimisil bedelinin iadesine karar verilmesi gerekirken ödenen kira bedellerinin iadesine karar verilmiş olması doğru görülmemiş, BOZMAYI gerektirmiştir.
3. Hukuk Dairesi 2021/331 E. , 2021/2235 K.
…. Taraflar arasındaki ilişkinin ve hukuki ihtilafın kira sözleşmesinden kaynaklandığı hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. 6098 sayılı TBK’nun 147. maddesi (818 sayılıBK. 126/1. maddesi) hükmüne göre kira alacağından doğan davalar beş yıllık zamanaşımı süresine, kira alacağı dışında kira sözleşmesine dayanılarak açılan alacak ve tazminat davaları TBK’nun 146. maddesi (BK. 125. maddesi) hükmüne göre on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Dava konusu ihtilaf kira sözleşmesinden kaynaklandığı için sözleşmelerde uygulanan zamanaşımı süresinin geçerli olduğunun kabulü zorunludur. Dava, on yıllık zamanaşımı süresi dolmadan açıldığına göre işin esası incelenerek sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, davanın kira bedeline ilişkin hükümlere tabi olduğu değerlendirilerek yazılı şekilde karar verilmiş olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.” gerekçesiyle BOZULMUŞTUR.
Stajyer Av. İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.