Hayvan Hakları
Hayvan Hakları
Hayvanların Velayeti?
Hayvanlar her ne kadar Eşya Hukuku kapsamında değerlendirilseler de eşya değillerdir. Hayvanalar hayvan hakları kanununa tabidir. Bu nedenle hayvanlar haciz edilemez. Boşanma durumda ise hayvanların bir eşya gibi mal tasfiyesine tabi olması mümkün değildir. Bu durumda hayvanların velayeti gündeme gelecektir. Hayvan sahibi hayvan severler hayvanlarını, çocukları yerlerine koydukları için hayvanlara bir canlı gözüyle bakmak gereklidir. Bu nedenle evcil hayvanın tarafların hangisinde kalacağı bilirkişi araştırması ve raporundan sonra son derece hassas bir şekilde karar verilmesi gerekli bir konudur.
Bilirkişi Araştırması Nasıl Olmalıdır ?
Hayvanlarla ilgilenen ve daha sıkı bağ kuran taraf tespit edilmeye çalışılmalıdır. Şimdiye kadar hayvanların bakımından ve sağlığıyla kimin ilgilendiği bakılmalıdır. Hayvanların hangi tarafın yanında yaşamaya alışık olduğu tespit edilmelidir. Diğer tarafa velayetin verilmesi durumunda hayvanların bu durumdan ne ölçüde etkileneceği tespit edilmeye çalışılmalıdır. Hayvanların da bir hissi olduğu unutulmamalı ve yaşadıkları ortam ve kişiler değiştirdiği zaman bundan etkileneceği göz önüne alınmalıdır.
Hayvan Hakları Kanunu Nedir?
24/6/2004 tarihinde kabul edilen hayvan haklar kanunu, hayvanların rahat yaşamasına, hayvanların acı ve ızdırap çekmelerinin önüne geçmek ve her türlü mağduriyeti önlemek amacıyla kabul edilmiştir.
Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:
a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.
b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.
c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
d) Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır.
e) Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan tür ve bunların yaşama ortamlarının korunması esastır.
f) Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır.
g) Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır.
h) Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır.
ı) Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşımalı, taşıma sırasında beslemeli ve bakımını yapmalıdırlar.
j) Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlar ve eğitim çalışmaları yapar. Ayrıca yerel yönetimler, ilgili karar organının uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurar.
k) Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
Hayvan Hakları
Stajyer İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.