MANŞET

İcra Avukatı İstanbul Florya

İcra Avukatı İstanbul Florya

 

İcra Nedir?

İcra nedir haciz nedir? konusuna temel bir giriş yapacak olursak öncelikle icranın ne demek olduğu ile sizi bilgilendirmeye başlayalım. Kelime anlamı itibariyle icra herhangi bir alacağı tahsil etmek için yürütülen bütün yasal işlemlere verilen isimdir.

Burada yasal işlemleri yürüten kurum İcra Genel Müdürlüğü olup sizin adınıza gerekli olan bütün işlemleri burada bulmak uzmanlar yürütür. Şimdi konunun daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için ise bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak alacağı olan bir kişiyi ele alım.

Bir kişi ile anlaşıp işyerinde ürettiği bir hizmeti ona verdiğini ve ödeme günü geçmesine rağmen alacağını tahsil etmediğini varsayalım.

Böyle durumda yapılabilecekler en iyi şey öncelikle anlaşma yoluna gidip yasal işlemler ile vakit kaybetmek yerine direkt muhatap olan kişiyle görüşüp borcu tahsil etmek için uzlaşma yapılması mantıklı olacaktır.

Eğer borcunu ödemez ve ileriki bir tarihte ödeme konusunda herhangi bir taahhütte bulunmuyorsa yapılabilecek en akılcı şey bir avukat ile anlaşıp borcu icra aracılığı ile tahsil etmek olacaktır. İcra nedir haciz nedir? konusu içerisinde icra süreci tam olarak bu şekilde başlar.

 

Haciz Nedir?

Haciz, yapılan uyarılara, anlaşmalara ve uzlaşma yöntemlerine herhangi bir cevap vermeyip borcunu ödemeyen kişiler hakkında başlatılan yasal sürece haciz denir. Haciz konusunda haciz kavramını icradan ayıran en önemli şey haczin icradan sonra gelmesidir.

Ülkemizde yapılan bütün haciz işlemleri ise öncelikle icra aşaması ile başlayıp bu süreç içerisinde borcunu ödemeyen kişilere uygulanan bir tahsil yöntemi olur. Kişinin borcunu tahsil edebilmek için sahip olduğu bütün taşınır ve taşınmaz mallara haciz işlemi uygulanabilir.

 

İcra ve İflas Hukuku Neleri Kapsar, Konuları Nelerdir ?

Günlük hayatımız içerisinde sıkça karşılaştığımız “İcra” ve “İflas” kavramları üzerine düzenlenmiş bir hukuk dalı olan İcra ve İflas Hukuku kapsamında ele alınan bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyoruz;

Hemen hemen her icra takibinin hazırlanması ve takibin gerçekleştirilmesi,

Haciz işlemleri,

Karşılıksız çek davalarının açılması ve dava sürecinin takibi.

 

İcra ve İflas Hukuku Alanında Sağlanan Bazı Hizmetler

ASAL Hukuk Danışmanlık ihtiyaçlarınızı karşılamak ve sizlere İcra ve İflas Hukuku kapsamına giren tüm konularda profesyonel anlamda bir danışmanlık ve avukatlık hizmeti sağlamak adına başta ASAL Hukuk ve Danışmanlık ekibimizle hizmet sağlamaktayız. Sağlamış olduğumuz hizmetlerden bazıları ise;

İcra takibi,

İhtiyati haciz ve ihtiyati hacze itiraz,

İflas uyuşmazlıkları,

İpoteğin paraya çevrilmesi,

İstihkak davaları,

Menfi tespit ve istirdat davaları.

İcra Avukatı İstanbul Florya

İcra Nedir Haciz Nedir; Hangi Durumlarda İcra ve Haciz Oluşur?

İcra konusunda icra ve haczin hangi durumlar altında oluştuğuna değinecek olursak yapılan hiçbir uzlaşma yöntemine cevap vermeyen ve borcunu ödememek için direnen kişilere icra ve haciz işlemi uygulanır.

Söz konusu borcu yasal yollarla tahsil edebilmek için öncelikle İcra Genel Müdürlüğüne gidilip borçlu olan kişi hakkında yasal takip başlatılarak uyarı niteliğinde ve bildiri yapılır.

Yasal uyarıya hiçbir şekilde cevap vermeyen ve borcu kapatmak için herhangi bir girişimde bulunmayan kişilere ise belirlenmiş süre içerisinde ödeme yapmaması durumunda haciz işlemleri başlatılır.

İcra ve haciz için yaygın olarak karşılaşılan türler ise aşağıdaki gibidir.

Kredi kartı borcu,

Kira borcu,

Taksitli alışveriş borcu,

Sözleşmeden doğan borçlar,

 

İcra Avukatı İstanbul Florya

İcra Nedir Haciz Nedir; Borcunu Ödemeyenlere Karşı Ne Yapılmalı?

İcra nedir haciz nedir? konusunda herhangi bir sıkıntı yaşıyorsanız ve hiçbir şekilde alacağınızı tahsil edemiyorsanız yapmanız gereken şey uzman bir avukata başvurmak olacaktır.

Bu avukat sizin için bütün süreci en iyi şekilde yönetebileceği gibi çoğu zaman icra veya haciz konularına giriş yapmadan kolay bir şekilde borcun tahsilatını gerçekleştirebilir.

 

 

Avukatlık Hizmetinde İcra Hukuku Nedir?

İcra hukuku; kişilerin, bankaların, şirketlerin çek, senet, poliçe, kredi vb. Nedenlerden kaynaklanan alacaklarının kanun yoluyla tahsil edilmesini sağlayan hukuk dalıdır.

Kısaca icra hukuku borçlu kişilerin ya da şirketlerin borçlarını rızaları ile ödememesi durumunda devlet organları (icra dairesi) aracılığı ile haciz baskısı kurularak alacağın tahsil edilmesidir.

Alacak borç ilişkisi birden fazla nedenden kaynaklanmış olabilir. İcra hukukuna konu alacaklara çek, senet, poliçe, fatura, kredi, kredi kartı, ipotek, nafaka alacakları örnek olarak gösterilebilir.

İcra hukuku genel anlamda para tahsili olarak ifade edilse de; icra hukuku taşınmazların tahliyesi ve teslimi, taşınır teslimi, bir işin yapılması veya yapılmaması, irtifak hakkına ilişkin ilamların icrası, çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişkinin kurulması gibi konuları da kapsamaktadır.

Haciz Yolları,

İlamlı İcra,

İlamsız İcra,

Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu,

Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu İle Takip,

İhtiyati Haciz,

 

İlamlı Takip

İlamlı icra takibi; eda hükmü (bir işin yapılması, yapılmaması, paranın ödenmesine ilişkin) içeren mahkeme kararlarının icraya konulması olarak ifade edilebilir.

İlamlı icra takibi yoluna başvurmak istediğimizde elimizde mutlaka mahkeme kararı ya da kanunların ilam niteliğinde saydığı belgeler olmalıdır.

Konu ile ilgili olarak İcra İflas Kanununun ‘İlam mahiyetini haiz belgeler’ başlıklı 38. Maddesinde:

”Mahkeme huzurunda yapılan sulhlar, kabuller ve para borcu ikrarını havi re’sen tanzim edilen noter senetleri, istinaf ve temyiz kefaletnameleri ile icra dairesindeki kefaletler, ilamların icrası hakkındaki hükümlere tabidir. Bu maddedeki icra kefaletleri müteselsil kefalet hükmündedir.(1)” denilmektedir.

Bu anlamda yukarıdaki kanun maddesinde belirtilmiş olan belgelerin bulunması halinde söz konusu belgeler icra hukuku anlamında ilam niteliğinde sayıldığından; icra hukukundaki karşılığı olan ilamlı icra takibine konu edilebileceklerdir.

 

İlamsız Takip

İlamsız icra takibi; alacaklının, alacağını herhangi bir belgeye dayandırmadan borçlu taraftan tahsil edebileceği bir takip türüdür. Alacaklı kişi, alacağının tahsili için alacak miktarı ve varsa alacağın dayandığı evrak türü fark etmeksizin ilamsız icra takip yoluna başvurma hakkına sahiptir.

İcra Hukukunda ilamsız icra takibine konu edilebilecek olan belge olarak sözleşmeler ve faturalar örnek olarak gösterilebilir.

Örnek olarak söz konusu evrak türleri belirtilmiş olsa da icra takibine konu edilebilirliği açısından salt evrak olmasına gerek olmayıp; söz konusu evraklar yalnızca alacağınızı ispat edebilme açısından öneme sahiptir.

 

Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu

 

İcra Hukukunda Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu ile takip yapılabilmesi için alacaklı olan kişi elinde kambiyo vasfı taşıyan bir belgenin olması gerekmektedir. Kambiyo Senetleri kanunda sayılmıştır.

Buna göre bir belgenin Kambiyo Senedi sayılabilmesi için o belgenin çek, poliçe ve bono olması gerekmektedir. Anılan belgelerin bulunması halinde Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu ile icra takibi yapılarak alacak tahsil edilebilmektedir.

 

Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu İle Takip

İcra hukukunda Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu İle Takip, rehin ile temin edilmiş olan para alacaklarının cebri icra yolu ile tahsili anlamına gelmektedir.

 

İhtiyati Haciz

İhtiyati haciz borçlunun mal kaçırmasını engellemek amacıyla mahkeme kararına dayalı olarak ve paranın ödenmesini garanti altına almak amacıyla yapılan haciz yoludur.

Söz konusu haciz yolunun uygulanabilmesi için mahkeme kararının bulunması ve işbu karar öncesinde mahkeme tarafından belirlenmiş olan belirli bir yüzdelik kısmın mahkeme veznesine teminat olarak depo edilmesi gerekmektedir.

İcra Avukatı İstanbul Florya

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu