İcra Davaları Avukatı Muğla
İcra Davaları Avukatı Muğla
İcra Avukatı Ne Demek?
İcra Avukatı Ne Demek?
İcra avukatı, borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının talebi ile İcra ve İflas Müdürlükleri vasıtasıyla borçlunun taşınır ve taşınmaz varlıklarını tespit eder, İcra ve İflas Kanunu kapsamında borcun tahsil edilmesini sağlamak için çalışır.
İcra Avukatının İcra Takibi Başlatması
İcra takibi, icra müdürlüğü üzerinden alacağın tahsil edilmesi amacıyla başlatılmaktadır. Alacaklının kendisi avukatsız olarak icra takibini başlatma hakkı bulunmaktadır. Ancak İcra ve İflas Hukuku, hukuki bilgi ve tecrübe gerektiren bir alandır. Kişinin derin hukuki bilgisi olmadan yapacağı her işlem aleyhine olup hak kaybına neden olacaktır.
Öncelikle alacaklının borcuna dair hangi icra yolu üzerinden açılması gerektiği, icra takibinde yetkili icra müdürlüğü, icra takibine dair masraf ve harcın yatırılması, borçluya gönderilecek olan ödeme emrinin yasaya göre hazırlanması, tebligat işlemleri, icra takibinin takip edilmesi, borçlunun malvarlığına dair icra müdürlüğünden sorgu yapılması, malvarlığı üzerinden haciz talebinde bulunulması, haczedilen malların satışa çıkarılması gibi aşama aşama gidilen birden fazla işlem bulunmaktadır. Bu nedenle alacaklının hakkını korumak ve icra takibine ilişkin tüm işlemlerin avukat ile takip edilmesi hukuki ve maddi kayıplar yaşamamak adına önemlidir.
BORÇTAN DOLAYI HAPSE GİRİLİR Mİ?
Ekonomik şartların kötü olması nedeniyle bugünlerde birçok kişi icra takipleriyle karşılaşıyor. Bazı kişiler borcunu ödeyebilse de ödeyemeyenlerin aklına “Kredi borcu ödenmezse ne olur?” gibi sorular geliyor. Bu konuda oldukça fazla bilgi kirliliği var.
Bunun en önemli sebeplerinden biri de, borçlarını ödeme konusunda borçluyla telefonda görüşen görevlilerin, “borcunuzu bir an önce ödeyin, yoksa hapse girersiniz” uyarısında bulunmaları. Henüz icra takibi başlatılmamış ya da icra takibi henüz kesinleşmemiş borçlulara dahi bu uyarıların yapıldığını görüyoruz.
Borç ödenmezse hapis cezası verilebilir. Fakat bunun bazı ön koşulları vardır. İcradan hapis cezası çıkması için bu ön koşulların gerçekleşmesi gerekir. Yani, hakkında icra takibi başlatılan kişiye yalnızca borcunu ödemedi diye hapis cezası verilemez. Buradaki hapis cezasından kasıt ise Tazyik hapsidir.
TAZYİK HAPSİ NEDİR?
Tazyik hapsi, bir diğer adıyla disiplin hapsi, kanundan doğan sorumluluğunu yerine getirmeyen kişilerin bu sorumluluklarını yerine getirene kadar belli sınırlar dâhilinde hapis cezası almasıdır. İcradan kaynaklı tazyik hapsi en fazla 3 aylığına verilebilir.
TAZYİK HAPSİ SİCİLE İŞLER Mİ?
Tazyik hapsi bir suçun yaptırımı olarak değil bir yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle disiplin hapsi olarak düzenlenmiştir. Bu yüzden tazyik hapsi adli sicile işlemez.
İCRADA HAPİS CEZASI VAR MI 2021?
İcra ve İflas Kanunu’nun “Cezai hükümler” başlıklı 331 ve devamındaki Maddelerinde cezalara ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Burada bütün ceza konusu eylemler yerine sıkça karşılaşılan bize göre önemli olan eylemlere değinilecektir. Diğer düzenlemelere ilgili kanundan ulaşılabilir.
Bu düzenlemelere göre;
Borçlunun, Alacaklıyı zarara uğratma kastıyla mal kaçırması,
Borçlunun,gerçeğe aykırı beyanda bulunması,
Mal beyanından sonra mal ve kazançta olan değişimlerin bildirilmemesi,
Borçlunun ödeme şartını ihlali (taahhüdü ihlal),
Velayete ilişkin karar doğrultusunda Çocuk teslimi emrine muhalefet edilmesi,
İcra dairesince teslim edilen taşınmaza girilmesi,
Nafaka borcunun ödenmemesi,
Eylemlerini gerçekleştirenler şikâyet üzerine icradan ceza alırlar. Görüldüğü üzere nafaka borcu haricindeki borçlar açısından yalnızca borcun ödenmemesi icradan ceza çıkmasına yeterli değildir. İcradan ceza alınması için kişinin kötü niyetli olarak hareket etmesi gerekir.
Bunun hukuki altyapısı Anayasa ve Uluslararası sözleşmelerde yer almaktadır. Anayasa’nın “suç ve cezalara ilişkin esaslar” başlıklı 38. Madde hükmüne göre, “Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğünü yerine getirmediğinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz” .
Bu kapsamda Örnek vermek gerekirse, bankadan kredi çekip sözleşmedeki yükümlülüğüne uymayarak borcunu ödemeyen borçlu, sadece bu yüzden hapisle cezalandırılamaz.
Genellikle hangi durumlarda borçluya ceza verilebileceğini yukarıda açıkladık. Burada, sıklıkla karşımıza çıkan ve borçluların özellikle dikkat etmesi gereken, “mal beyanında bulunmama” ve “ödeme şartını yerine getirmeme (Taahhüdü İhlal)” hallerini detaylı incelemekte fayda olduğunu düşünüyoruz.
Mal Beyanında Bulunmama
Mal beyanında bulunmama suçunun işlenebilmesi için öncelikle bir icra takibinin başlatılmış olması gerekir. Takip sonrası borçluya gelen ödeme emrinde belirtildiği üzere borçlu ya süresi içerisinde borcu ödemeli ya da mal beyanında bulunmalıdır.
Mal beyanında bulunmayan borçlu hakkında, alacaklının talebi üzerine, beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyikine hükmedilir; ancak bu süre 3 ayı geçemez.
Borçlu mal beyanında bulunduğunda, hapis cezası düşer.
İcra ve İflas Kanunu’nun 74. Maddesine göre, “Mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde ve gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesidir.”
Taahhüdü İhlal
Borcu belirli taksitlerle ödemek üzere icrada imzalanan taahhütname ile borçlunun alacaklıya bir taahhüt vermesi mümkündür. Bu durumda eğer borçlu taahhüdü ihlal ederse yani taahhüdü ihlal suçu işlerse icradan hapis cezası çıkacaktır. Bu durum iki şekilde ortaya çıkabilir.
1-) Borcunu ödemeyen borçluya alacaklı kendi rızası ile bir ödeme planı yaparak taahhütte bulunmasını isteyebilir ve borçlunun kabul etmesi üzerine icrada taahhütname tutanağı imzalanır.
2-) Borcunu ödemeyen ve borca yeter miktarda malı haczedilmiş olan borçlu, alacaklının satış talebinden önce ilk taksiti peşin ödemek şartıyla borcun 4 taksitte ödeneceğini icra müdürlüğüne taahhüt edebilir. Yukarıda açıklanan birinci durumda alacaklının rızası gerekli iken ikinci durumda alacaklının rızasına gerek yoktur.
KREDİ BORCU ÖDEMEYEN HAPSE GİRER Mİ? 2021
Yukarıda açıklandığı üzere yalnızca kredi borcunun ödenmemesi icradan ceza çıkmasına yeterli değildir. İcradan hapis cezası alınması için kişinin kötü niyetli olarak hareket etmesi ve kanundaki diğer şartların oluşması gerekir.
HAPSE GİRİNCE BORÇ SİLİNİR Mİ?
Tazyik hapsi, kötü niyetli olarak yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişileri zorlamak için uygulanır. Dolayısıyla hapse girince borç silinmez. Hatta faiz işlemeye devam eder.
BORCUMU ÖDERSEM HAPİS CEZASI BİTER Mİ?
Yukarıda değinildiği gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesi için uygulanan bir yaptırım olduğu için eğer borç ödenirse hapis cezası kalkar.
MAAŞIN NE KADARINA HACİZ KONULABİLİR?
Borçlu hakkında yapılan icra takibi kesinleştikten sonra eğer borçlu sigortalı olarak çalışıyorsa borçlunun maaşına haciz konulabilir. Maaş haczi için borçlunun kamuda ya da özel sektörde çalışıyor olmasının herhangi bir önemi yoktur.
Peki maaşın tamamına haciz konulabilir mi? Tamamına haciz konulamıyorsa maaşın ne kadarına haciz konulabilir? Özellikle belirtmeliyiz ki maaşın tamamına haciz konulamaz. Kanunen öngörülen maaş haczi 1/4 oranındadır.
Yani maaşın ancak 1/4 ü haciz nedeniyle kesilebilir. Fakat nafaka alacağı bakımından bazı istisnalar mevcuttur. Nafaka miktarı maaşın 1/4 ünü aşıyor ise bu söylediğimiz orana bakılmaksızın nafaka miktarı oranında maaş haczi yapılır. Ayrıca borçlunun borcunu daha erken kapatmak istemesi durumunda rızası ile maaş haczinden yapılan kesintinin oranı artırılabilir.
EMEKLİ MAAŞINA HACİZ KONULABİLİR Mİ?
5510 sayılı kanun gereğince birkaç istisna haricinde emekli maaşına haciz konulamaz. Emekli maaşına haciz konulması için alacaklı tarafından talep oluşturulması halinde icra müdürünün bu talebi reddetmesi gerekir.
Eğer icra müdürü bu talebi reddetmemiş ve emekli maaşına haciz koymuşsa emekli maaşına haciz konulan kişi bu duruma itiraz ederek haczi kaldırabilir.
Emekli maaşına haciz konulmasının istisnaları ise SGK nın prim alacağı gibi bazı alacaklarının bulunması veya emeklinin nafaka borcu olması durumlarıdır.
Sonuç olarak normal alacaklar için emekli maaşına haciz konulamazken nafaka alacağı ve SGK Prim alacağı için emekli maaşına haciz konulabilir.
İcra Avukatının İstihkak Davası Açması
Alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla borçlunun malvarlığına ilişkin yapılan işlemlerden birisi de haciz işlemidir. Haciz işlemi esnasında yalnızca borçluya ait olan mallar haczedilebilecek, haczedilen yerde başkasına ait olan mallar haczedilmeyecektir.
Ancak haciz işlemi esnasında haczedilen mallar borçluya ait olmayan, 3. kişiye ait olan mallar haczedilebilmektedir. Böyle bir durum nedeniyle borçlu veya mağdur olan 3. kişi “istihkak iddiası” ile dava açabilecektir.
İstihkak davası icra hukuk mahkemesinde belli bir süre içerisinde açılması şartı bulunmaktadır. İstihkak davası sonucunda kabul kararının verilmesi halinde mallar üzerinden hacizler kaldırılacak ve malların muhafazası gerçekleştirilmiş ise mallar sahibine iade edilecektir.
Bu durumdan mağdur olunmaması adına kişinin istihkak iddiasına yönelik işlem ve davanın iyi bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Hukuka ve usule uygun olmayan her işlem reddedilecek ve mağdur olan kişinin mağduriyeti giderilemeyecektir.
İcra Avukatının Hacze Çıkması
Alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarına ilişkin haciz işlemi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca icra müdürlüğünde başlatılan takip üzerinden icra memuru aracılığıyla borçlunun iş yeri veya evine mallara el konulması amacıyla hacze gitme işlemi gerçekleştirilecektir.
İcra avukatı, icra takibinin kesinleşmesini gerçekleştirecek ve haciz işlemi adına icra müdürlüğüne talepte bulunulacaktır. İcra müdürlüğünde icra avukatı haciz işlemi için gün ve saat belirlemesi yapılacak, icra memurlarıyla birlikte borçlunun ikamet adresine haciz işlemi amacıyla gidilecektir. Haciz esnasında hangi malların haczedilebileceği, hangilerinin haczedilemeyeceğine dair kanunda detaylı bir hüküm kurulmuştur.
İcra avukatı, haciz işlemi esnasında tüm hukuki ve usuli duruma dikkat ederek işlemlerini gerçekleştirecektir.
İcra Avukatı Sorgulama
İcra ve iflas hukukuna dair hukuki uyuşmazlıkları teslim edeceğiniz avukat ile aranızda güven ilişkisi olması gerekmektedir. Bu nedenle güvendiğiniz, daha önceden çalışmalarını bildiğiniz, hukuki tecrübe ve bilgi birikimine vakıf olduğunuz avukata dosyalarınızı teslim etmelisiniz.
Genellikle arama motoruna en iyi avukat, en iyi icra avukatı gibi kelime kalıpları yazılarak avukat mesleği ile ilgisi olmayan sitelerle karşılaşılmaktadır. Bu tarz sitelerde borçlunun icra takibinin hemen kapatılacağı, alacağının tahsiline dair en hızlı şekilde çözüme ulaşılacağına dair reklamlar bulunmaktadır.
Avukatlık mesleği yapmayan, hukuki bilgi ve birikimine güvenemeyeceğiniz bir kimseye veya kuruluşa dair güveniniz ileride geri dönülmez hukuki ve maddi kayıplarınıza neden olacaktır. Yasal olmayan kuruluşlara ve sitelere aldanmamak, icra ve iflas hukuku alanında tecrübe etmiş avukatlara işlerinizi teslim etmeniz sizler için daha iyi olacaktır.