MANŞET

İş Sözleşmesinin Feshi Usulü Çanakkale

İş Sözleşmesinin Feshi Usulü Çanakkale

Fesih tek taraflı bozucu yenilik doğuran bir bildirim olması sebebi ile karşı tarafa iletildiği an hüküm ifade eder. İş sözleşmesinde fesih açık ve kesin olarak işçinin hangi nedenlere dayanılarak feshedildiğini içermesi gerekir. Belirsiz süreli iş sözleşmeleri, İhbar süreli ve haklı nedenle derhal fesih olarak iki tür fesih edilebilir. Belirli süreli iş sözleşmeleri ise sadece haklı nedenle derhal fesih ile iş sözleşmesi feshedilebilir.   İş Kanunu 19. maddesi gereği “İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.” İşçinin belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren veya işveren vekili tarafından fesih edilebilmesi için ,

Haklı nedenle derhal fesih halleri;

  1. İşçinin yeterliliğinden,
  2.  Davranışlarından,
  3.  İşletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir nedene dayanacaktır ve fesih nedenini yazılı olarak açık ve kesin biçimde belirtecektir.

İş akdinin feshi halinde işçinin yazılı savunmasının alınması şarttır.  Hakkındaki iddialara karşı savunması alınmadan belirsiz iş akdi feshedilen işçinin o iş sözleşmesi işçinin davranış veya verimi gibi nedenlerle feshedilemez.

İş Sözleşmesinin Feshi Usulü Çanakkale

İş Sözleşmesinin Feshi Bildirimine İtiraz ve Usulü İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Öngörülen bir aylık süre hak düşürücü süredir. Bir aylık süre geçtikten sonra dava açılamaz. Bir aylık dava açma süresi hak düşürücü olup, resen dikkate alınması gerekir.

Belirsiz süreli iş sözleşmeleri

  1. İhbar süreli fesih
  2. Haklı nedenle derhal fesih,

olmak üzere ayrılmaktadır. Haklı nedenle derhal fesih halinde, işçi ihbar  tazminatına hak kazanamamaktadır.

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin haklı bir neden var olmaksızın feshedilebilmesi ancak feshin işveren tarafından işçiye ihbar edilmesi koşuluyla mümkündür. Aksi takdirde, işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğabilecektir. İş sözleşmesinin ihbar süreli olarak feshedilmesi halinde işçi, feshi öğrendiği tarihten itibaren Kanun ile belirlenen ihbar süresi boyunca çalışmaya devam eder. Buna karşılık, haklı nedenle fesihte, fesih bildirimi karşı tarafa ulaştığı anda iş sözleşmesi sona erer. Bahsi geçen bu ihbar süreleri, işçi; İhbar süreli fesih halleri;

  • altı aydan kısa süre çalıştıysa iki hafta,
  • altı ay – bir buçuk yıl arası çalıştıysa, dört hafta,
  • bir buçuk yıl – üç yıl arası çalıştıysa, altı hafta,
  • üç yıldan uzun süre çalıştıysa, sekiz haftadır.

Eğer işveren, işçinin ihbar süresi içerisinde çalışmasını istemiyor ise, bu ihbar süresine göre belirlenecek ücret tutarının tamamını işçiye peşin olarak ödeyebilir.

İş Sözleşmesinin Feshi Usulü Çanakkale

Stajyer Av. İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu