İzale-i Şuyu Davası Hatay
İzale-i Şuyu Davası Hatay
Adına ortaklığın giderilmesi davası da denilen “izale-i şuyu davası” taşınır olsun taşınmaz olsun tüm mallarda söz konusu olan elbirliği hâlinde mülkiyet ya da paylı mülkiyetin sonlandırılarak payların ilgililerine tahsisi ve özgülenmesini temin eden bir dava niteliğindedir.
İzale-i şuyu davalarında önalım hakkının kullanımı söz konusu olamaz.
Çünkü; Ortaklar arasında önalım hakkının kullanılması esasen mümkün değildir.
Önalım hakkının kullanımı satış işlemini gerektirmekte olup, izale-i şuyu davası bir satım niteliğinde değildir.
Fakat şunu ifade etmek gerekir ki, izale-i şuyu davası neticesinde payı kendisine özgülenmiş olan herhangi bir paydaş, bu payı kısmen ya da tamamen dilediği kişiye satabilir. Zira ortada artık paylı mülkiyet söz konusu olmadığından diğer ortakların önalım hakkını kullanabilmeleri de söz konusu olamayacaktır.
İzale i şuyu davası ne kadar sürer?
Ortaklığın Giderilmesi Davası Kaç Yıl Sürer soruna cevap olarak ortalama 1 yıl sürmektedir diyebiliriz.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır?
Menkul veya gayrimenkule ortak olan tüm hisse sahipleri yani paydaşlara karşı açılabilir.
Izale i şuyu davasında satış nasıl yapılır?
İzaleyi şuyu davasında satış süreci, bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesiyle uygulanıyor. Ancak değer kaybına uğramadan bölünmüyorsa, açık artırmayla satışa sunuluyor.
Izale i şuyu davası Açık artırma nasıl?
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davasında İhale, Açık Artırma. Paylı malın bölünmesinde aynen taksim mümkün değil ise malın satışına hükmedilecektir. Malın açık artırmayla satışında paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi tüm paydaşların rızasına bağlıdır (TMK 699/3).
Izale i şuyu davası masraflarını kim öder?
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası Masraflarını Kim Öder?
Başlangıçta dava masraflarını davayı açan paydaş veya mirasçılar öder. Fakat daha sonra bu masraf ve giderler paydaş veya mirasçıların payları oranında dağıtılır ve başlangıçta fazladan para ödeyen kişiyle mahsuplaşma yapılır.
Izale i şuyu davası devam ederken hisse devri yapılabilir mi?
Ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri yönündedir. Yargıtay kararlarında, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri vurgulanmaktadır.
Ortaklığın giderilmesi davasında keşif nasıl yapılır?
Ortaklığın giderilmesi davası açılması üzerine mahkemece taşınmaz malın tapu kaydı, kadastro veya imar çapı getirtilir. Belirtilen taşınmazın tapu kaydı tapu bilgileri ve imar çapı doğrultusunda uzman bilirkişi tarafında incelenir ve keşi yapılır. Bu keşif işlemleri sonucu diğer tespiti yapılır.
Izale i şuyu davası satışa engel mi?
Ortaklığın giderilmesi davası açılmış bir taşınmaz mal hakkında dava sırasında paydaşlar arasında devir ve satış işlemlerini engelleyen kanuni bir düzenleme mevcut değildir.
Izale i şuyu davası nasıl önlenir?
Ortaklıktan memnun olmayan ve bunu sonlandırmak isteyen dava açmaya hakkına sahip ortak mahkemeye başvurarak ortaklığın taksim ya da satış yoluyla giderilmesini talep edebilir. Bu nedenle söz konusu ortaklardan birinin ya da birkaçının bu davayı açmasını engellemenin herhangi bir yolu kural olarak yoktur.
Izale i şuyu davası hangi durumlarda açılır?
Bu dava genellikle arsa , arazi daire gibi taşınmazların ortaklık konusunda yaşanan sorunların giderilmesinde açılır. Örneğin bir daireye malik olarak 4 hissedar olsun. Bu hissedarların, söz konusu daireyi birlikte idare etme imkanı yoksa açılacak olan dava ; İzale-i Şuyu yani Ortaklığın Giderilmesi Davasıdır.
Izaleyi şuyu davası en fazla ne kadar sürer?
Ortaklığın Giderilmesi Davası Kaç Yıl Sürer soruna cevap olarak ortalama 1 yıl sürmektedir diyebiliriz
Izale i şuyu davası masrafları kim öder?
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası Masraflarını Kim Öder?
Başlangıçta dava masraflarını davayı açan paydaş veya mirasçılar öder. Fakat daha sonra bu masraf ve giderler paydaş veya mirasçıların payları oranında dağıtılır ve başlangıçta fazladan para ödeyen kişiyle mahsuplaşma yapılır.
İzale-i Şuyu Davası Hatay