Kentsel Dönüşüm Giresun
Kentsel Dönüşüm Giresun
Kentsel dönüşüm, şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan kamusal çalışmalardan biridir.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN AMACI
Kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Toplumsal alanda sorun teşkil eden bir bölgede toplumsal sorunların giderilmesi, sosyal ve mekansal bütünlüğün sağlanması, iklim değişikliği dikkate alınarak çevre odaklı yenilemeler yapılması aynı zamanda yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ŞARTLARI
Kentsel dönüşüm projesinin gerçekleşebilmesi için en önemli şart yapının riskli yapı olarak tespit edilmesidir. Riskli olduğu düşünülen yapı için Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra riskin seviyesinin tespitinin gerçekleştirilmesi için bina denetlemeleri yapılacak. Risk durumunun belli olmasıyla yapı kentsel dönüşümden yararlanabiliyor. Yapı riskli yapı kategoriye girmezse yıkılması ve yeniden yapılması söz konusu olmaz.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
1-Başvuru dilekçesi (ıslak imzalı) 2-Tapu fotokopisi 3-Kimlik fotokopisi(tapu sahibi) 4-Hisse döküm yazısı 5-Riskli yapı tespit raporu 6-Adres doğrulama yazısı 7-Binanın yıkıldığına ilişkin belgeler 8-Hak sahibine ait hesap numarası 9-Malikin riskli yapı tespit raporu alındığında bu adreste ikametgah ettiğine dair nüfus müdürlüğü belgesi 10-Malikin riskli yapıyı tahliye ettiğine ilişkin yeni adres bilgilerini içeren belge 11-Kentsel dönüşüm için belgelerle müracaat etmesi
RİSKLİ YAPI VE ALAN
Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıdır. Yetkili kuruluşlar tarafından inceleme yapılarak binanın riskli yapı olup olmadığı belirlenir. Teknik verilere dayanan bu incelemeye ise riskli yapı tespiti denir.
Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alandır.
REZERV ALAN
Rezerv yapı alanı:6306 sayılı kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen Bakanlıkça belirlenen alanlardır.
YERİNDE DÖNÜŞÜM
Riskli yapı durumunda olan bir yapının yıkılarak mevcut yerinde imar planına uygun olarak yeniden yapılmasıdır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRESİNDE KİRA YARDIMI
Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine, kiracılarına ve yapıda ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahiplerine geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir. Kira yardımının amacı kentsel dönüşümü teşvik etmek ve olası ekonomik zararları en aza indirmek amacıyla devlet tarafından belirli süreyle yapılan karşılıksız parasal yardımdır.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TARAFLARIN ANLAŞAMAMASI
Üzerindeki bina yıkılmış olan arsanın maliklerine yapılan tebligatı takip eden otuz gün içinde en az üçte iki çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetindeki taşınmazlar için Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından acele kamulaştırma yoluna da gidilebilir. Sonrasında riskli yapılarda bu binayı yeniden yapma konusunda Devleti yetkili kılmıştır.
Stajyer Av. Ece Melikoğlu
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.
Stajyer Av. Ece Melikoğlu