MANŞET

Kişi Mirasını İstediğine Bırakabilir Mi?

Kişi Mirasını İstediğine Bırakabilir Mi?

Miras davasında avukatın yüzde kaç alacağının belirlenmesinde Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesinde yer alan düzenlemeye dikkat edilmelidir. Zira, avukatlık ücretinin dava değeri üzerinden belirlenmesi halinde kanunun öngördüğü azami sınır %25 olarak belirlenmiştir.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yüzdelik olarak düzenlenen ücretler ise şu şekildedir:

Mirasa defter tutulması davasında 20.000,00 TL’den az olmamak üzere %10’dur.
Tenkis davasında 38.000,00 TL’den az olmamak üzere %15’dir.
Denkleştirme davasında 38.000,00 TL’den az olmamak üzere %15’dir.
Muvazaa nedeniyle tapu iptal davasında 44.000,00 TL’den az olmamak üzere %15’dir.

Miras davası, mirasçılar arasında anlaşmazlıklar bulunan ve miras hakkının paylaşımı ile ilgili olarak hak sahipliği konularında çözüme ulaşılamadığı durumlarda açılır. Aşağıdaki durumlarda hangi tür miras davasının açılması gerektiği özet olarak verilmiştir:

Tenkis Davası: Mirasçıların miras hakkına tecavüz eden tasarruflarda bulunan muris, tasarruf özgürlüğü sınırlarını aşmışsa, tenkis davası açılır ve geriye dönük miras hakkı alınması sağlanır.

Denkleştirme Davası: Muris tarafından yapılan sağlar arası ve ivazsız tasarrufların terekeye iadesi gerekliyse, denkleştirme davası açılır.

İzale-i Şüyu Davası: Mirasçılar tarafından paylı veya elbirliği halinde malik olunan taşınır veya taşınmaz mallar üzerindeki paydaşlığın sona erdirilmesi gerekliyse, izale-i şüyu davası açılır ve kişisel mülkiyet sağlanır.

Miras Paylaşımı Davası: Murisin ölümüyle mirasçılar arasında oluşan miras ortaklığı sona erdirilmesi gerekliyse, miras paylaşımı davası açılır ve kişisel mülkiyete geçilir.

Miras Paylaşımı Yapılmazsa Ne Olur?

Eğer miras paylaşımı yapılmazsa, mirasçılar tereke üzerindeki varlıkların ve değerlerinin tam olarak kişisel mülkiyetine geçemez. Bu durumda mirasçılar arasında miras ortaklığı hükümleri devam eder ve tüm mirasçılar ortaklık üyesi olarak kabul edilir. Miras ortaklığı sona erdirilmeden, mirasçılar arasında tam bir mülkiyet transferi gerçekleşemez. Eğer mirasçılar paylaşım konusunda anlaşamazlarsa, bu durumda miras paylaşımı davası açarak miras ortaklığını sona erdirmek isteyebilirler.

Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Olur?

Kardeşler arasındaki miras paylaşımı, Türk Medeni Kanununun halefiyet ve eşitlik ilkelerine göre yapılır. Ölen kişinin eşinin hayatta olması durumunda, kardeşlerin miras payı ¾’üdür ve bu paylar eşit olarak paylaşılır. Eğer ölen kişinin eşi hayatta değilse, terekenin tamamı kardeşler arasında eşit şekilde paylaşılır. Bu durumda her bir kardeşin miras hakkı bulunur. Miras paylaşımı esnasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar, yargı kararı ile çözülebilir.

Miras Davası Kaç Yıl İçinde Açılır?

Miras davaları, belirli zamanaşımı sürelerine göre açılmalıdır. Bu süreler, davanın niteliğine göre 1 yıl, 10 yıl ve 20 yıl arasında değişebilir. Örneğin, denkleştirme davası 10 yıl içinde, tenkis davası ise 1 yıl veya 5 yıl içinde açılmalıdır. İstihkak davası ise 1 yıl veya 10 yıl içinde açılabilir, ancak kötü niyetli davalılara karşı 20 yıl içinde açılmalıdır.

Miras davası, murisin ölümünden sonra açılmaktadır ve yaşayan bir kişiye açılamaz. Mirasçılık belgesinin iptali davasında zamanaşımı süresi bulunmadığından her zaman açılabilir. Muris muvazaası davasında da zamanaşımı süresi bulunmamaktadır ve her zaman açılabilir.

Miras Davası Kaç Yıl Sürer?

Miras davası süresi, davanın türüne, dosyanın içeriğine, tarafların müzakere durumlarına, dava yerine ve yargı organlarının iş yüklerine göre değişebilir. Genel olarak, miras davaları ortalama 2 yıl sürebilir, ancak dava türüne göre 1 yıl’den daha kısa veya 4 yıldan daha uzun sürebilir. Bu süreç, müvekkillerin ve avukatların müzakerelerinin hızı, tarafların uzlaşma durumları ve yargı organlarının iş yüklerine bağlı olarak değişebilir.

Miras Davası Avukat Tutmak Gerekir Mi?

Miras davaları yasaların ve yargı kararlarının çok karmaşık olması, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çok sayıda olması veya aile içi sorunların çıkması gibi nedenlerden dolayı, profesyonel hukuki danışmanlık gerektiren ve zordur. Avukatsız bir miras davası yürütmek, hukuki yasaları ve prosedürleri doğru bir şekilde yerine getirmekte zorluklarla karşılaşmanıza ve hatalar yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle, bir miras davası açmak için bir miras avukatı tutmanız önerilir.

Miras mal paylaşımı nasıl yapılır?

Eş, birinci derece mirasçılar ile birlikte mirasçı olduğunda mirasta mal paylaşımına esas alınacak terekede miras payı 1/4’dür (MK m.499) . Örneğin miras bırakanın iki çocuğu var ise bu durumda sağ kalan eş bunlarla beraber mirasçı olacaktır.


Mirastan kim ne kadar pay alır?

Sağ kalan eş, miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa mirasın 1/4’ünü alır, kalan 3/4’ünü ise miras bırakanın altsoyu yani çocukları alır ve eşit olarak paylaşır.

Kişi Mirasını İstediğine Bırakabilir Mi?

Anne baba malını istediğine verebilir mi diye bakıldığında, herkes ölümünden sonra malvarlığının akıbetini düzenleme hakkına sahiptir. Kişi, “vasiyet (belirli mal bırakma)” ya da “mirasçı atama” yoluyla istediği kişilere mirasını bırakmakta özgürdür.

Miras hakkımı almak için ne yapmalıyım?

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Alınması

Miras bırakanın mirasçılarından herhangi biri tarafından alınabilir. Söz konusu belge noterlerden ya da Sulh Hukuk Mahkemelerinden yapılacak bir başvuru yoluyla alınabilir.

Mirasçılardan Biri İmza Vermezse Satış Olur Mu?

Mirasın mirasçılara intikalinin ardından mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan mallar satılabilmektedir. Ancak mirasçılardan intikal olan miras malı üzerinde imza vermezse satış gerçekleşmez.

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur?

Murisin annesinin daha önceden vefat etmesi ve sadece babası ile sağ kalan eşin mirasçılık sıfatına sahip olması durumunda; sağ kalan eşin miras payı 1/2 , miras bırakanın babasının miras payı ¼, kardeşlerin miras payı ise ¼’tür.

Mirasçı kendi payını satabilir mi?

Her mirasçı kendisinin olan mirası pay sahiplerine devrederek kendi mirasından feragat edebilir. Miras payının devrinin konu olduğu işlemlerde, miras payına sahip olan bir kişi, bir bedel karşılığında miras payını diğer mirasçılara veya üçüncü kişilere devredebilir.

Miras Paylaşımı Davasında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Murisin ölümünden sonra kalan terekenin paylaştırılması için kanunda verilen en uzun süre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre sona erdikten sonra açılan miras paylaşımı davaları reddedilmektedir.

Mirasta anlaşma olmazsa ne olur?

Mirasçıların miras paylaşımı hakkında bir anlaşmaya varamaması halinde, mirasçılardan her biri mirasın paylaşımının mahkeme tarafından yapılmasını ‘Mirasın paylaşımı davası’ açarak talep edebilir. Mirasın paylaşılması (taksimi) Türk Medeni Kanunu m. 642’de düzenlenmiştir.

Paylaşılamayan miras ne olur?

Uzun yıllardır paylaşılamayan mallar çoğunlukla devlete kalma hususu ile sonuçlanabilmektedir ve bu noktadan sonra yapılabilecek pek bir şey kalmaz. Bu duruma gelmeden önce tarafların anlaşması veya izale’i şüyu davası açılması gerekmektedir.

Tapu miras paylaşımı nasıl olur?

Tüm mirasçılar bir miras paylaşım sözleşmesi imzalayarak tapuda miras paylaşımı gerçekleştirebilmektedir. Mirasçılar arasında uyuşmazlık varsa, mirasçılardan herhangi biri Sulh Hukuk Mahkemesinde miras paylaşımı davası açabilir. Bu davada miras paylaşımı yapılır ve işlemler tapuda gerçekleştirilebilir.

Miras Hukuku  ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz. Instagram hesabımızda güncel hukuki paylaşımları yaptığımız gibi blog sayfamızdan da güncel haber ve yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu