Kod Davası
Kod Davası
Beyaz Kod Davası Nedir?
Beyaz kod davası son günlerde sağlık çalışanlarına karşı artan şiddetin önüne geçmek amacıyla konulmuş acil durum ve yönetim aracıdır. Sağlık çalışanları sözlü veya fiziksel şiddete maruz kaldıkları durumlarda beyaz kod bildirimde bulunarak gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması ve yargısal sürecin başlamasını sağlayabilirler.
KHK’nın 663 sayılı kanununun 54. maddesi ” Bakanlık ve Bakanlığa bağlı kuruluşlarda sağlık hizmeti verilmesi sırasında ve görevleri sırasında personele karşı yapılan suçlar dan dolayı hukuki yardım yapılır. Beyaz kod uygulamasında olan personele karşı her türlü suçta bulunma bu kodda toplanmıştır.
Beyaz Kod Hukuki Süreci Nasıl İşliyor ?
Beyaz kod bildirimi Başhekimlik, Emniyet gibi ilgili makamlara doğrudan ulaşıyor. Taraf iradeleri ve darp raporu varsa bu belgeler dosyaya girdikten sonra dosya Savcılığa sevk ediliyor. Savcı eksik gördüğü hususları tamamlatıyor veya tarafı tekrar ifade için ifadeye çağırıyordur. Savcının iddianamesini tamamlamasından sonra ise doğrudan kamu davası açılır.
Hekim beyaz kod verdikten sonra şikayetini geri çekse dahi dava kendiliğinden devam eder. Söz konusu dava artık kamu davası haline gelir ve resen soruşturması yapılır. Ceza davaları resen yürütüldüğü için sağlık personelinin bir kere kollukta bir kere de hakim karşısında ifade vermesi gerekecektir. Sağlık personelinin şikayetinden vazgeçmesi bu durumu değiştirmeyecektir.
Beyaz Kod Davaları Sonucu Yaptırım Nedir?
Ceza davası sonrası açılan maddi veya manevi tazminat davaları kod davalarının gerçek yaptırımıdır.
Kod Davası
Stajyer İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.