MANŞET

Mala Zarar Verme Suçu ve Cezası İstanbul

Mala Zarar Verme Suçu ve Cezası İstanbul

Mala zarar verme suçu TCK 151 ila 152. maddeleri arasında malvarlığına karşı suçlar kısmında düzenlenmiştir. Mala zarar verme suçu kasten işlenen suçlardandır. Taksirle işlenmesi kanun da düzenlenmemiştir. Başkasının malına kasten tamamının veya bir kısmını yıkan, tahrip eden. bozan veya yok eden bu suçu işlemiş olmaktadır. Mala zarar verme suçu basit hal ve nitelikli hal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.Mala zarar verme suçu, zarar verilen mala karşı birden fazla değişik şekilde işlenebilmektedir. Bunlar;

  • Malı bozarak veya kullanılmaz hale getirmek suretiyle
  • Yıkmak suretiyle mala zarar verme
  • Tahrip etmek suretiyle mala zarar verme
  • Yok etmek suretiyle mala zarar verme
  • Kirletmek suretiyle mala zarar verme

Mala Zarar Verme Suçu ve Cezası İstanbul

MALA ZARAR VERME SUÇUNUN BASİT HALİ

Mala zarar verme suçunun basit hali en temel yani en az cezayı gerektiren şeklidir. Mala zarar verme suçu basit şekliyle işlendiğinde 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir.  Mala zarar verme suçunun basit hali şikayete tabidir. Suçun mağduru, şikayet hakkını failin ve fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içerisinde kullanmalıdır. Basit mala zarar verme suçu uzlaştırma prosedürünün uygulanması gereken suçlardır. Soruşturma veyahut kovuşturma aşamasında olsun uzlaştırma yapılmalıdır. Eğer uzlaşma sağlanamazsa o halde yargılamaya veya soruşturmaya devam edilmelidir.

MALA ZARAR VERME SUÇU NİTELİKLİ HALLERİ

Mala zarar verme suçunun nitelikli halleri ise şikayete tabi değildir. Mala zarar verme suçunun nitelikli hallerinde, zarar verilen malın niteliğinden dolayı suçun cezası arttırılmaktadır. Mala nitelikli halleriyle zarar verenler hakkında, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilir.

  • Kamu kurumlarına ait eşya hakkında,
  • Doğal afetlere karşı korumaya özgülenmiş eşya hakkında,
  • Dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,
  • Sulamaya yarayan veya içme suyu tesisatı hakkında,
  • Siyasi Partilerin veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının mülkiyetinde veya kullanımında olan eşya hakkında,
  • Grev ve lokavt hallerinde işçilerin veya işverenlerin veya sendikaların mülkiyetinde veya kullanımında bulunan eşya hakkında,
  • Kamu görevlisinden görevinden dolayı öç almak amacıyla.

MALA ZARAR VERME SUÇUNUN AĞIRLAŞTIRICI SEBEPLERİ

Failin yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak, toprak kaymasına, çığ, sel veya taşkına sebep olma yoluyla, radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak suçu işlemesi halinde suçun basit ve nitelikli halinin cezası bir kat arttırılır.

MALA ZARAR VERME SUÇUNDA GÖREVLİ MAHKEME

Mala zarar verme suçu Asliye Ceza Mahkemesinde açılmalıdır.

MALA ZARAR VERME SUÇUNUNUN ZAMANAŞIMI 

Mala zarar vermenin basit hali şikayete tabidir. Bu nedenle mağdur faili ve fiili öğrenmesinden itibaren 6 ay içerisinde şikayette bulunmalıdır. Bulunmadığı taktirde şikayet hakkını kaybeder. Mala zarar verme suçunun nitelikli halleri ise 8 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

Mala Zarar Verme Suçu ve Cezası İstanbul

YARGITAY KARARI

Yargıtay 13. Ceza Dairesi  2020/10563 E.  2020/11582 K.

 TCK’nın 7/2. maddesi uyarınca; “suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.” hükmü de gözetilerek 6763 sayılı Kanunun 35. maddesi ile değişik CMK’ nın 254. maddesi uyarınca aynı Kanunun 253. maddesinde belirtilen esas ve usule göre sanığın farklı katılan X ’e yönelik işlediği mala zarar verme suçundan uzlaştırma işlemleri yerine getirildikten sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun yeniden belirlenmesi gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması nedenleriyle kanun yararına bozma istemine dayanan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ihbar yazısı incelenen dosya içeriğine göre yerinde görülmüş olduğundan KABULÜ ile mala zarar verme suçundan sanık A hakkında Zara Asliye Ceza Mahkemesinin 25/11/2019 tarihli ve 2019/92 esas, 2019/195 sayılı sayılı kararı ile verilen hükümlerin 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesinin 3. fıkrası uyarınca BOZULMASINA..”

Stajyer Av. İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu