MANŞET

Marka Avukatı İstanbul 2023

Marka Avukatı İstanbul 2023

Marka Nedir ?

bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.

Marka Tanımı Kısaca 4 Temele Dayanır

Tatmin

Marka tüketicinin istediği arzuladığı ve beklediği tatmininin karşılığı bu tatmin fiziksel ya da ruhsal olabilir.

İşbirliği

Marka tüketici ile tatmin konusunda işbirliği kurabilmelidir. Bu işbirliği hizmetlerde çalışanların tüketicilerle gerçekleştirdikleri iletişimde sağlanır.

İlişki

Marka tüketicilerle güvene empatiye dayalı riskten koruyucu ilişkileri geliştirmelidir. Diğer bir ifade ile sosyal olmalıdır.

Hikaye

Her markanın anlatması gereken bir hikayesi olmalıdır.

Marka Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım Amacına Göre Markalar

Ticaret Markası

(Ticaret Markası Niteliğinde) Üretici Markası

(Ticaret Markası Niteliğinde) Dağıtıcı Markası

Hizmet Markası

Sahiplerine Göre Markalar

Bireysel (Ferdi) Marka

Ortak Marka

Garanti Markası

Tanındığı Çevreye Göre Markalar

Alelade Marka

Tanınmış Marka

Tescilin Etkisini Gösterdiği Coğrafi Alana Göre Markalar

Ulusal Marka

Topluluk Markası

Uluslararası Tescilli Marka (Madrid Sistemine Göre)

Duyusal Algılamaya Göre Markalar

Tescilli Olup Olmamasına Göre Markalar

Tescilli Marka

Tescilsiz Marka

Marka Avukatı İstanbul 2023

Kişi Markaları

Bireysel markalar olarak da adlandırmamız mümkün. Kişi markaları genel olarak, bir kişinin kendisini çeşitli medya kanalları üzerinden tanıtıp, yaptığı faaliyetleri “satabildiği” marka türüdür. Bu tür markaların işletme modeli ve ticari yönü zayıftır.

Kariyer koçları, yazarlar, konuşmacılar, eğitmenler, pazarlamacılar, proje yöneticileri, aktivistler, haberciler vb. bu gruba dahildir.

Ürün Markaları

Ambalajlı tüketim ürünlerine ait markalar ürün markaları grubuna girer. Bu markaları tüketicinin belli ihtiyaçlarını karşılayacak hızlı tüketim malları olarak tanımlamak mümkün.

Hizmet Markaları

Bir firmanın hizmetlerini diğer firmanın hizmetlerinden ayırt eden işarettir. Hastanelerin, bankaların, otellerin, restorantların, reklamcılık, televizyon/radyo yayıncılığının bu tarz hizmet veren firmaların hizmet markası altında korunmaktadır.

İşletme Markaları

Ürün ve hizmetlerin haricinde bir işletmenin kendi markasını ön plana aldığı markalardır.

Ford, Siemens, McDonalds, IBM, ING, FedEx.

Kar Amacı Gütmeyen Markalar

Toplumsal bir amaç doğrultusunda var olmuş, ticari faaliyet göstermeyen markalardır.

Kızılay, Yeşilay, TEMA, Sigarayla Savaşanlar Derneği.

Lüks Markalar

Herkesin bildiği ama kısıtlı bir kitlenin satın alabildiği markalar, lüks markalardır. Bu nedenle, lüksün dinamiği, kaliteli, güzel ve az sayıda ürün yapmak; bunları herkesin tanıyacağı kadar reklamla duyurmak ama az sayıda insana satmak olarak tanımlanabilir.

Yer Markaları

Diğer adı şehir veya destinasyon markası. Bir şehrin veya bölgenin dünyadaki bilinirliğini artıracak her türlü çalışma neticesinde yer markaları meydana gelir. Yer markalarının nihai amacı belirli bölgeyi belirli fikirler/duygularla bağdaştırmaktır. Turistleri, yatırımcıları, iş adamlarını, emlak satın alıcılarını bölgeye çekmek için yapılan uygulamalardır. Bu şehirler kendilerini bir sloganla özetlerler.

1. Las Vegas: “ Vegas’ta yaşanan Vegas’ta kalır”
2. New York: “Hiç uyumayan şehir”
3. JimThorpe: “Amerika’nın İsviçresi”
4. Bükreş: “Doğu Avrupa’nın Paris’i”
5. Nashville: “Müzik şehri”
6. İstanbul: “Medeniyetlerin buluşma noktası”
7. Roma: “Aşk şehri”

 

Marka Avukatı İstanbul 2023

Marka Tescili Nedir?

Marka bir mal ya da hizmetin hangi oluşum tarafından faaliyete geçirildiğini gösteren işarete verilen isimdir. Marka tescili ise bu işaretin yasal olarak koruma altına alınmasıdır. Marka tescili sayesinde 3. kişilerin marka üzerinden gelir elde etmesi ya da başka bir şekilde kullanması mümkün değildir. Marka tescili 10 yıl sürer, devredilebilir ve miras bırakılabilir. Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.

Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Alınır?

Firmalar veya kişiler marka tescili yaptırırken öncelikle Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yaparlar. Bunun için tüm belgelerin de eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Belgeler Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilir. Bu süreden itibaren başvuru kesinlik kazanır ve marka unvanı koruma altına alınır. Enstitü tarafından yapılan araştırmaya göre herhangi bir eksik olduğunda firmaya 2 aylık ek bir süre tanınmaktadır. Bu 2 aylık süre içerisinde eksik belgeler tamamlanmaz ise marka tescil başvurusu da iptal edilebilir.

Gereken tüm evraklar incelemeye alındıktan sonra başvuru usulüne uygun olarak değerlendirilir. Eğer kişinin ve ya firmanın başvurusu usule uygun olarak görülür ise bu marka Resmi Marka Bülteni aracılığı ile yayınlanır. Buna göre markanın son aşamada sicil kaydı oluşturulur. Ayrıca Marka Tescil Belgesi ve marka sicil kaydı da sahibine teslim edilir. Marka tescili bu şekilde tamamlanmış olacaktır.

Tescil işlemi ne kadar sürer?

Marka tescil belgesi alımı yaklaşık 7 ile 11 ay arası içinde teslim edilir. Eğer itiraz olursa bu süre uzayabilir. Yeni düzenlemeler yapıldığı takdirde süreçte değişiklik olabilir.

Marka tescil başvurusu için gerekli evraklar

Marka sahibinin kişisel bilgilerini içeren sözleşme

Tescil işlemi kişi/şahıs adına yapılacaksa ad, soyad, adres, telefon numarası bilgileri

Tescil işlemi şirket/kurum adına yapılacaksa adres, ticaret unvanı, vergi numarası, telefon numarası bilgileri

Vekaletname (noter onayı gerekmez)

Marka logosu (varsa)

Başvuru ücreti ödendiğine dair dekont / belge

Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

2022 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından belirlenen marka tescil ücretleri şu şekildedir:

● Marka tescil ücreti: 1.020 TL

● Marka Tescil Belgesi sureti düzenleme ücreti: 390 TL

Marka Tescili İçin Marka Tescil Sınıfı Nedir?

Marka tescil başvurusu sırasında başvuruda belirtilen marka iş koluna göre sınıflandırılır. Buna göre söz konusu marka sadece bu sınıfta tescillenir. 45 farklı marka sınıfı bulunur ve her biri kendi içerisinde ayrılır. Tescillenmiş markalar sadece kendi sınıflarında hak iddia edebilir.

Marka Tescili Almak İçin Şirket Gerekli Mi?

Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir. Ticari faaliyeti olmayan gerçek kişiler bile kullanmayı amaçladıkları ismi tescil etmek için başvuru yapabilir.

Marka Tescili Yenilenir Mi?

Marka tescili yenilenebilir. 2022 yılı için marka yenileme ücreti 1.280 TL’dir. Koruma süresi biten markanın yenileme ücreti ise 2.505 TL’dir.

Marka Tescili Yenileme Ne Zaman Yapılmalıdır?

10 yıl geçerli olan marka tescili 6 ay içerisinde yenilenmelidir. Yani yenileme işlemi marka tescil başvurusundan 9 yıl 6 ay sonra yapılabilir. Tescil yenilemenin geç yapılması yenileme ücretinde artış olmasına yol açar.

Marka Tescilinin Faydaları Nelerdir?

Marka tescili yaptırmanın başlıca faydaları şu şekildedir:

Marka sadece sahibi tarafından kullanılabilir.

● Markanın bütün hakları tescil edilen tarafa ait olur.

● Marka tescili yapan taraf lisans verme statüsü elde eder. Böylece marka devredilebilir ve miras bırakılabilir.

● Prestij sağlayan com.tr uzantısı almayı mümkün kılar.

● Markanın kopyalanmasını, aynısının ya da bir benzerinin yapılmasını engeller.

● Kalite belgeleri alma sürecini kolaylaştırır.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Tescil, ticari bir fikrinizi, yabancı fikri mülkiyet pahasına yansıtmak isteyen rakiplerin izinsiz kullanımlarından korumanızı sağlayan çok yararlı bir araçtır. Bir marka tescil yaptırarak, markanızı tanıtabilir ve şirketiniz için iyi bir itibar oluşturabilirsiniz.

Marka Avukatı İstanbul 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu