MANŞET

Mazeretsiz İşe Gelmeme Hali

Mazeretsiz İşe Gelmeme Hali

Yasal Mevzuat

İşçinin devamsızlığı halinde 4857 sayılı İş Kanunun 25. Maddesinin II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri bendinin (g) alt bendine dayanılarak iş akdinin feshine karar verilmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu’ nun 25/II-g maddesi;

“İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi”

şeklinde düzenlenmiştir.

 

Buna göre;

  1. işçi işveren veya vekilinden izin almadan ya da haklı, geçerli ve inandırıcı bir sebebe dayanmadan,
  2. ardı ardına 2 işgünü işe gelmezse,
  3. Bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonra başlayan ilk iş günü gelmezse,
  4. Bir ay içinde arka arkaya olmadan 3 iş günün işe gelmezse,

işveren haklı nedenle çalışanın iş akdini tazminatsız olarak feshedebilir.

İşveren tarafından fesih 6 iş günü içinde noter aracılığı ile yapılmalıdır.

 

Sözleşmeyi Fesih Yetkisinde Süre Ne Kadardır?

“Ahlak ve İyi niyet Kurallarına Uymayan Hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi”, İşçi veya işveren bakımından haklı fesih nedenlerinin ortaya çıkması halinde, iş sözleşmesinin diğer tarafının sözleşmeyi haklı nedenle fesih yetkisinin kullanılma süresi sınırsız değildir. İki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı işgünü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz. Olayı öğrenme günü sayılmaz ve takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.

 

İŞE GELMEME YARGITAY KARARLARI

İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI – DAVALI İŞVERENCE TUTULAN TUTANAKLARIN İÇERİKLERİNİ DOĞRULAYACAK TANIK BEYANLARININ OLMAMASI NEDENİ İLE HAKLI FESİH İSPAT EDİLEMEDİĞİ.

ÖZET: Hizmet akdinin ne şekilde sona erdiği hususunda ispat yükü davalı işverene ait olduğundan davalı işverence tutulan tutanakların içeriklerini doğrulayacak tanık beyanlarının olmaması nedeni ile haklı fesih ispat edilemediğinden davacının işverence kıdem ve ihbar tazminatını hak edecek şekilde haksız iş akdinin fesih edildiği kanaatine varılmıştır.

Mazeretsiz İşe Gelmeme Hali

Stajyer İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu