MANŞET

Merkezi ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulü Kadıköy

Merkezi ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulü Kadıköy

Madde 20/B 

1.Millî Eğitim Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezî ve ortak sınavlar, bu sınavlara ilişkin iş ve işlemler ile sınav sonuçları hakkında açılan davalara ilişkin yargılama usulünde:

a) Dava açma süresi on gündür.

b) Bu Kanunun 11 inci maddesi hükümleri uygulanmaz.

c) Yedi gün içinde ilk inceleme yapılır ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğe çıkarılır.

ç) Savunma süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren üç gün olup, bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla üç gün uzatılabilir. Savunmanın verilmesi veya savunma verme süresinin geçmesiyle dosya tekemmül etmiş sayılır.

d) Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilecek kararlara itiraz edilemez.

e) Bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç on beş gün içinde karara bağlanır. Ara kararı verilmesi, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gibi işlemler ivedilikle sonuçlandırılır.

f) Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren beş gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir.

g) Temyiz dilekçeleri üç gün içinde incelenir ve tebliğe çıkarılır. Bu Kanunun 48 inci maddesinin bu maddeye aykırı olmayan hükümleri kıyasen uygulanır.

ğ) Temyiz dilekçelerine cevap verme süresi beş gündür.

h) Danıştay evrak üzerinde yaptığı inceleme sonunda, maddi vakalar hakkında edinilen bilgiyi yeterli görürse veya temyiz sadece hukuki noktalara ilişkin ise yahut temyiz olunan karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise işin esası hakkında karar verir. Aksi hâlde gerekli inceleme ve tahkikatı kendisi yaparak esas hakkında yeniden karar verir. Ancak, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan temyizi haklı bulduğu hâllerde kararı bozmakla birlikte dosyayı geri gönderir. Temyiz üzerine verilen kararlar kesindir.

ı) Temyiz istemi en geç on beş gün içinde karara bağlanır. Karar en geç yedi gün içinde tebliğe çıkarılır.

2. Millî Eğitim Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezî ve ortak sınavlar, bu sınavlara ilişkin iş ve işlemler ile sınav sonuçları hakkında açılan davalarda verilen yürütmenin durdurulması ve iptal kararları, söz konusu sınava katılan kişilerin lehine sonuç doğuracak şekilde uygulanır.

 

Genel Olarak

Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin yargılama usulü İdari Yargılama Usulü Kanununa göre olur ve ivedi yargılama usulüne tabidir.

Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin iptal ve yürütmenin durulması kararı,  sınava katılan kişilerin lehine sonuç doğuracak şekilde uygulanır.

Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin iş ve işlemler ile sınav sonuçları hakkında açılacak davalarda; dava açma süresi 10 gündür. Dava dilekçesinin incelenmesi ve tebliğ süresi 7 gündür. Tarafın tebliğe karşı cevap süresi 3 gündür. Açılan idari davanın karar süresi 15 gündür. İdari mahkeme, Danıştay veya vergi mahkemesinde açılan iptal davası kararını temyiz etme süresi karar tarihinden itibaren 5 gündür. Yüksek mahkemesinin temyiz dilekçesini incelemesi ve tebliğ etme süresi  3 gündür. Temyize karşı cevap süresi 5 gündür. İdari mahkemelerinin kararlarının temyiz  istemi 15 gün içinde karara bağlanır. 7 gün içinde de tebliğe çıkar.

 

İDARİ DAVA DAİRELERİ GENEL KURULU E. 2016/1611 K. 2016/2387

Davanın, 2577 Sayılı Kanunun 20/B maddesinde belirtilen “Milli Eğitim Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi ve ortak sınavlar, bu sınavlara dair iş ve işlemler ile sınav sonuçları hakkında davalar” kapsamında bulunduğu, temyiz incelemesine tabi olan ivedi yargılama usulüne dair uyuşmazlıklarda verilen kararların temyiz incelemesinin esastan yapılabilmesi için, ilk derece mahkemesince uyuşmazlığın esasının irdelenmesi suretiyle bir karar verilmiş olması gerektiği gözetilerek yapılan incelemede;

İlk derece mahkemesi sıfatıyla uyuşmazlığa bakan Dairece, davaya konu edilen diğer altı bendin hukuka uygun olup olmadığı konusunda hiçbir irdeleme yapılmaksızın, 4. maddenin 4.4. alt bendinden hareketle, maddedeki yedi bendin tamamını kapsayacak şekilde hüküm kurulmuş olması; yargı kararlarının gerekçeli olması zorunluluğuna aykırılık oluşturduğundan ve uyuşmazlık hakkında doğrudan üst derece mahkemesince ilk kez yargılama yapılarak bir hükme varılmasına hukuken olanak bulunmadığından;

Dairece, davacının iddiaları çerçevesinde herhangi bir sınırlama yapılmadığı da göz önüne alındığında, hukuki irdeleme yapılmadan hüküm kurulmuş olması nedeniyle, Kanun’un 20/B maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca Kurul tarafından işin esasına girilmesi mümkün görülmediğinden,

İvedi yargılamanın temyiz incelemesinde, üst derece mahkemesinin ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan temyizi haklı bulduğu hallerde kararı bozmakla birlikte dosyayı geri göndereceği yolundaki hüküm uyarınca, ilk derecede görevli Danıştay Dairesince, davacı tarafından her bir madde yönünden ileri sürülen hukuka aykırılık ve bu husustaki menfaat ihlalini ortaya koyan iddiaları kapsamında, ilk incelemede saptaması gereken yargılama usulüne aykırılıkların dikkate alınmamış olması da, temyiz aşamasında tespit edilen bu şekildeki hukuki isabetsizlik halinde bozma kararı ile birlikte dosyanın Dairesine gönderilmesi gerekliliğini desteklediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.

 

Merkezi ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulü Kadıköy

Stajyer İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu