Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası Yozgat
Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası Yozgat
Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası açılabilmesi için öncelikle hastalığın meslek hastalığı olması gereklidir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu m.14 uyarınca; uğraştığı meslek ve buna ilişkin yürütmüş olduğu faaliyet sonucunda, bu faaliyetlerin tekrarlanması yahut yürüttüğü işin koşulları nedeniyle kişinin uğramış olduğu bedensel, fiziksel, ruhsal engellilik; sürekli veya geçici bazı hastalıklara maruz kalması halleri meslek hastalığı olarak nitelendirilmiştir.
Meslek hastalığı tazminat davası açmanın yolu İş Mahkemeleri’ne başvurulmasıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalıkları meslek hastalığı olarak tanımlıyor.
Bir sigortalı çalışan yaptığı işten dolayı tekrarlanan bir sebep ile sürekli ya da geçici bir şekilde hastalanmışsa bu durumda tazminat hakkı doğar. Meslek hastalığı tazminat davası nasıl açılır sorununun yanıtı da ilk olarak gerekli şartların sağlanmasıdır.
Bu hastalık bedensel olabileceği gibi işin vermiş olduğu zarara göre ruhsal veya zihinsel bir rahatsızlık da olabilir. Çalışanın vücudundaki hastalık kalıcı veya geçici olabilir. Bu hastalık nedeniyle tazminat davası sonucunda sigortalının çektiği sıkıntıyı ve iş gücü kaybını karşılamak amacıyla maddi ve manevi tazminata hükmedilir.
Meslek Hastalığı Koşulları
Meslek hastalığı koşulları arasında sigortalı işçinin yaptığı işin niteliğine bağlı olarak sürekli ya da geçici bir biçimde sağlığını kaybetmesi yer alır. Sigortalı çalışan için meslek hastalığına bağlı olarak zarar gördüğünün ispatlanması bakımından bazı koşulların varlığına gerek duyulur.
Sigortalı olarak çalışan işçiler meslek hastalığına yakalandığında maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Meslek hastalığı işin yürütümü sırasında oluşmalıdır.
Aniden gelişen olaylara bağlı olarak ortaya çıkan bedensel ve ruhsal hasarlar iş kazası olarak tanımlandığından meslek hastalığının oluşması için belirli süre şartına bakılır.
Meslek hastalığı olarak tanımlanan hastalıklar Sosyal Sigortalar Sağlık İşletmeleri Yönetmeliği ve Tüzüğü’nde belirlenmiştir.
Meslek Hastalıkları Nelerdir?
Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü’nde sayılan meslek hastalıkları başlıkları şunlardır:
Başı ilgilendiren arızalar,
Gözle ilgili arızalar,
Kulakla ilgili arızalar,
Yüz arızası,
Boyunla ilgili arızalar,
Göğüs hastalıkları,
Kol ve omuz arızaları,
El ve el bileği arızaları,
Karın bölgesi hastalıkları,
Omurgayı ilgilendiren hastalıklar
Pelvis ve alt ekstremite rahatsızlıkları,
Metabolizma rahatsızlıkları,
El parmaklarındaki rahatsızlıklar.
Endokrin, metabolizma, kollagen doku, preferik damar hastalıkları, hematolojik ve romotoid hastalıklar
Deri arızaları ve yanıklar
Her başlığa ilişkin hastalıklar ilgili tüzükte tek tek yazılmıştır.
Meslek Hastalığı Tespiti
Mesleki hastalıklar hastaneleri ve Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş devlet hastanelerinde hastalığı bulunan işçi adına sağlık kurumu raporu düzenlenir. Bu rapor ve raporu esas teşkil eden tıbbi dökümanlar SGK tarafından incelenir.
Meslek hastalığı tespiti yapılırken meslek hastalığına maruz kalan sigortalı işçinin meslekteki güç kayıp oranına bakılması gerekir. Meslekte güç kayıp oranı olarak ifade edilen durum işçiye bağlanacak olan SGK geliri miktarı açısından önemli olurken SGK tarafından gelir bağlanıp bağlanmayacağı konusunda da etkilidir. Ayrıca işçinin talep edeceği maddi ve manevi tazminatın miktarına hükmedileceği zaman da bu orana bakılır.
İşçinin meslek hastalığına ilişkin durumu öğrenir öğrenmez ve iş kazası geçirmesi akabinde 3 iş günü içerisinde iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi ile bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gerekmektedir.
Çalışanın elinde hastaneden almış olduğu rapor olsa bile SGK tarafından yetkilendirilmiş olan hastaneler ya da sağlık kuruluşları tarafından yeniden muayene olunması gereklidir. SGK’nın belirlemiş olduğu sağlık kurumları dışında alınan raporların meslek hastalığı tespiti için geçerliliği yoktur. Rapor almış kişilere de tazminat hakkı doğar. Güç kaybının oranına göre de bu tazminatın miktarı belirlenir.
Meslek Hastalığı Tazminat Davası Ne Zaman Açılmalıdır?
6098 sayılı Borçlar Kanunu’nda meslek hastalığı tazminat davası zamanaşımı süresi belirlenmiştir.
İlgili kanuna göre hastalığın ortaya çıkmasının ardından 10 yıl içerisinde davanın açılması gereklidir. Bu süre içerisinde dava açılmadığı sürece tazminat hakkı da düşecektir.
Tazminat Davası ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz. Instagram hesabımızda güncel hukuki paylaşımları yaptığımız gibi blog sayfamızdan da güncel haber ve yazılarımıza ulaşabilirsiniz.