Miras Davalarında Kardeşler Arası Paylaşım Nasıl Yapılır?
Miras Kardeşlere Nasıl Pay Edilir?
Mirasçılar Kimdir?
Medeni Kanunumuza göre iki tip mirasçı bulunmaktadır. Bunlardan ilki yasal mirasçılar ikincisi ise atanmış mirasçılardır. Yasal mirasçılar kanunla düzenlenmiş olup atanmış mirasçılar ise miras bırakanın serbest iradesiyle vasiyetname v.b ölüme bağlı tasarruflarla belirlediği mirasçılardır.
Yasal mirasçılar zümre sistemine göre belirlenir. Buna göre birinci zümre; sağ kalan eş ve murisin alt soyu(çocukları ve çocukların ölmüş olması halinde varsa torunları). İkinci zümre Murisin alt soyu yoksa sağ kalan eş ve murisin anne babası ölmüş olmaları halinde onların altsoylarıdır. Üçüncü zümre ise altsoyu, ana babası ve onların altsoyu olmaması halinde büyükanne ve büyükbaba (ölmüş olmaları halinde onların altsoyları)dır. Hiç mirasçısı olmayanın mirası devlete kalmaktadır.
Miras Kardeşlere Nasıl Pay Edilir?
Miras Oranları
Miras, sağ kalan eş varsa onun miras oranı çıktıktan sonra diğer mirasçılara eşit olarak dağıtılır. Sağ kalan eşin payı miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa mirasın 1/4’ü, Miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 1/2’si, Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 3/4’ü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Örnek vermek gerekirse murisin sağ kalan eşi ve iki tane çocuğu olursa mirasın dörtte biri sağ kalan eşin olacak kalan ¾ ise eşit olarak iki çocuğa paylaştırılacaktır. Bu halde çocukların her birinin miras payı 3/8 olacaktır.
Miras Nasıl Paylaşılır?
Mirasın paylaşılmasının en doğal ve en barışçıl yolu mirasçıların anlaşarak miras paylaşım sözleşmesi yapması ve buna göre mirası kendi aralarında paylaşmalarıdır. Miras taksim sözleşmesinin içeriği gereği taşıdığı önem, sıkı şekil şartlarına bağlı olması ve mirasçılar açısından hak kaybına yol açabileceği dikkate alındığında sözleşmenin miras hukuku alanında uzman bir avukat yardımından faydalanılarak hazırlanması önem arz etmektedir.
Mirasçıların mirası paylaşamamaları durumunda ise taraflar arasında uyuşmazlık doğabilir. Bu halde mirasa konu mallar elbirliği halinde bir kül olarak mirasçılara geçer. Miras paylara ayrılmadığı ve ya taksim edilmediği hallerde mallar üzerinde tasarrufta bulunmak için tüm mirasçıların ortak hareket etmesi gerekmektedir. Örneğin bankada bulunan murisin parası ancak tüm mirasçıların imzasıyla çekilebilir. Yine terekede bulunan taşınmaz ancak tüm mirasçıların imzasıyla satılabilmektedir.
Mirasçılar miras taksim sözleşmesi yapamazlarsa mirasa konu mallar üzerinde ortaklığın giderilmesini ya da elbirliğiyle mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini isteyebilirler.
Ortaklığın giderilmesi davası özellikle taşınmazlarda sık görülen bir davadır. Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan bu dava sonucu mirasçılara geçen mirasa konu mal- eğer bölünemiyorsa- mahkemece açık arttırma suretiyle satılmakta, bu bedel mirasçılara kanuni payları oranında dağıtılmaktadır.
Gerek ortaklığın giderilmesi davasının sıkı usül kurallarına bağlı olması, gerekse de mirasa konu malın satılması aşamasının teknik bir konu olması ve uzmanlarca takip edilmesi halinde daha hızlı sonuç alınacağı dikkate alındığında bu davalarda bir miras avukatından yardım alınması faydalı olacaktır.
Miras Kardeşlere Nasıl Pay Edilir?
Miras Paylaşımı ve Kardeşler Arası Uyuşmazlık. Miras Davalarında Kardeşler Arası Paylaşım Nasıl Yapılır?
Miras paylaşımı davalarında görülen kardeşler arası uyuşmazlık, miras hukuku kapsamında çözüme kavuşturulmak istenen dava türleri arasında yer almaktadır.
Bu bağlamda; mirasın ne olduğu ve paylaşımının hangi hukuki usul ve esaslara göre yapılacağı ve miras konusunda kimlerin hak sahibi olduğu 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde açık bir şekilde yer alan hükümlerce düzenlenmiştir.
Miras Kardeşlere Nasıl Pay Edilir?
Miras Davalarında Kardeşler Arası Paylaşım Nasıl Yapılır?
Dolayısıyla miras paylaşımı ve kardeşler arası uyuşmazlık konularında meydana gelen miras hukuku ihtilaflarında kanunların gerektirdiğine başvurulması önem teşkil etmektedir.
Kardeşler arası miras paylaşımı 2019 yılında da pek çok uyuşmazlığın ana sebebi olarak görülmektedir. Zira miras bırakanın yani murisin vefatından sonra pek çok vatandaş, miras kalan gayrimenkul veya menkul değer üzerinde hak sahibi olduğunu iddia etmektedir.
Bu durumda Türk Medeni Kanunu’nda ne şekilde bir usul ve esas belirlendiyse ona göre miras paylaşımı yerine getirmek gerekmektedir.
Miras Kardeşlere Nasıl Pay Edilir?
Türk Medeni Kanunu’nda Miras Paylaşımı
İlgili kanunda yer alan hükümlere göre mirasın tanımı şu şekilde yapılmıştır. Miras; kapsamlı olarak murisin vefatı ile uygulamaya geçirilen ve özel hukuk ilişkilerini kapsamına alan kurallar bütünü olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında özel anlamda tanımlanan mirasta; murisin mirasçılarına geçebilen tüm malvarlığı değerlerini ve kişisel haklarını ifade etmektedir.
Miras paylaşımı kanunlara göre yasal mirasçı veya atanmış mirasçılar arasında yapılmaktadır. Bu noktada ilgili kanunda belirtildiği üzere bir kişinin yasal olarak mirasçı kabul edilebilmesi için miras bırakanla kan bağının bulunması, sağ kalan eş, eve evlatlık gelen kişi olması ve son olarak da murisin vefatıyla halen hayatta olması gerekmektedir. Fakat bu şartları taşıması halinde bile yasal olarak mirastan yoksun kalmasını gerektirecek herhangi bir sorununun olmaması da önem teşkil etmektedir.
Miras Kardeşlere Nasıl Pay Edilir?
Miras Paylaşımında Zümre Sistemi
Kardeşler arasında mal paylaşımı nasıl olur sorusuna ilişkin hukuk sistemimizde, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile düzenlenen zümre sisteminden söz etmek gerekmektedir.
Zümre sistemi, miras konusunda kan hışmı mirasçılarının belirlenmesinde kullanılan bir sistemdir. Buna göre birinci, ikinci ve üçüncü zümre şeklinde sıralamalar yapılarak murisin ölümünden sonra mirasın kimler arasında ne şekilde yapılacağı hesaplanmaktadır.
Kardeşler Arasında Yaşanan Uyuşmazlıklar
Miras bırakanın yani murisin ölümü üzerine gündeme gelen miras hususunda, murisin çocukları arasında hiçbir ayrım yapılmadan miras eşit olarak paylaştırılmaktadır.
Dolayısıyla söz konusu murisin çocuklarının kız veya erkek olması, yaşlarının büyük ve küçük olması mirasın eşit dağıtılmasına engel değildir. Ancak böyle durumlarda miras paylaşımı ve kardeşler arası uyuşmazlık konusunda sık sık davalar gündeme gelmektedir.