MANŞET

Ölüm Halinde İddet Mühleti Ne Kadar?

Ölüm Halinde İddet Mühleti Ne Kadar?

Boşanma Sonrası Kadın Yeniden Evlenmek İçin Ne Kadar Süre Beklemelidir? (İddet Müddeti Ne Kadardır?) Boşanma davasından sonra kadının yeniden evlenebilmesi için boşandığı tarihten itibaren 300 gün (10 ay) beklemesi gerekmektedir.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Kadın

Boşandıktan sonra kadının yine evlenmesi için bekleme süresi 300 gündür.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Erkek

Erkeğin belli bir bekleme süresi yoktur. hemen evlenebilir.

Türk Medeni Kanununun 282.maddesine göre ‘Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. 285. maddeye göre ise ‘Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır’. Kadının doğum yapması durumunda süre kalkar.

Kadının gebe olmadığının mahkeme kararı ile tespit edilmesi veya boşanan eşlerin tekrar evlenmek istemeleri halinde iddet müddeti hakim tarafından kaldırılır. Mahkemeye yapılacak müracaatlarda kişi bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek gebe olmadığına dair rapor alması istenecektir.

Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi

Eşlerin ayrılmalarının ardından tekrar evlenmek istemeleri karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi için belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Eşler boşanmanın hemen ardından tekrar evlenebilir. Bunun yanında kadın ayrıldığı eşinin dışında biri ile evlenecekse yasal süreyi beklemesi gerekir.

Ölüm Halinde İddet Mühleti Ne Kadar?

Kocası ölen kadının iddet süresi de tıpkı boşanmış kadının süresi gibi 300 gündür. Ölüm halinde iddet süresi ölüm tarihinden itibaren başlayacaktır. Ölüm karinesi de hukuken ölüm ile aynı sonuçlara tabii olduğunda bu halin varlığında da ölüm olayının gerçekleşmiş olmasından itibaren süre başlayacaktır.

İddet müddeti davası nasıl açılır?

İddet süresinin kaldırılması için yetkili mahkemede kadın tarafın talepte bulunması gerekmektedir. Kadın, davayı bizzat kendisi açabileceği gibi, özel bir vekalet vererek avukat aracılığıyla da açabilir. Boşandığı eşiyle yeniden evlenmek isteyen kadınların da, eşiyle beraber Aile Mahkemesi’ne başvurması gerekmektedir.

İddet müddeti doktor raporu nasıl alınır?

Kadın, iddet müddeti kaldırma davası açtıktan sonra mahkeme tarafından bir hastaneye gönderilir. Kadının hastaneden alınan resmi sağlık raporu, hastane tarafından mahkeme dosyasına gönderilir. Rapor, kadının hamile olmadığını kanıtlar nitelikteyse iddet müddeti mahkeme tarafından kaldırılır.

İddet müddeti davası ne kadar sürer?

İddet (bekleme) müddeti kaldırma davası avukat eşliğinde ortalama 15 günlük bir sürede sonuçlanır. Mahkemeden iddet müddetinin kaldırılmasına yönelik karar çıktığı takdirde; kadının kararın kesinleşmesini beklemeden gerekçeli kararla evlenmesi mümkündür.

Evlenmeye İzin , İddettin kaldırılması ilişkin Davalar da Avukatlık Ücreti ; 18.000 tl den başlamaktadır.

Ölüm Halinde İddet Mühleti Ne Kadar?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu