Orijinal İlaç Nedir
Orijinal İlaç Nedir
Patent Nedir?
Patent, bir icat veya buluşa istem üzerine tanınan bir haktır. Buluş, patent hukukuna göre, bir şeyi tasarlayıp kullanabilecek hale getirmeyi, icat etmeyi ifade eder. Patent hukuku anlamında buluş, teknik özelliklere sahip teknik bir eser niteliğindedir. Buluş, patent verilemeyecek konulardan olmamalıdır. Yeni olmalıdır. Sanayide uygulanabilir olmalıdır. Teknik bilinen durumu aşması gereklidir.
Tıbbi bir ürün olan ilaç, patent konusunu oluşturan diğer buluşlar gibi patent koruma altındadır.
Endikasyon patentleri, bir ilacın ikinci yada üçüncü kullanımlarının patentle korunması anlamına gelmektedir68. Burada temelde yeni bir ilacın bulunması değil, var olan ve daha önce patent almış bir ilacın başka bir tedavide de kullanılabileceğinin anlaşılması söz konusudur.
Ek Koruma Belgesi Nedir?
Avrupa Paten Sözleşmesi’nde düzenlenen ek koruma belgesi alan paten sahibi hakkı, patent koruma süresi dolmasına rağmen buluşu üzerinde bir süre daha hakkı sürdürebilir. Patent koruma belgesi 20 yıldan fazla olamaz. Patent koruma belgesi daha çok ilaçlar bakımından gündeme gelmektedir.
İlaç Patent Türleri Nelerdir?
- Ürün Patentleri: Molekül etken madde, türev, kristal formlarla ile ilgilidir.
- Usul Patentleri: Etken maddelerin hazırlanması ve sentezi için kullanılan yöntemdir.
- Endikasyon Patentleri: Var olan veya daha önce patent tescili olan bir ilacın veya etken maddenin ilk tıbbi kullanımı veya bilinen bir ilacın var olan etkisi dışında başka bir etkinin bulunduğu durumlarda, ikincil tıbbi kullanımı ile ilgili patenttir.
Türkiye’de koruma altına alınan ilk ilaç patenti, mide ve bağırsak bozukluklarında kullanılan bir ilaçtır.
Türkiye’ de ilaç patentlerinin korunması 1995 yılında yürüklüğe girse de 1 Ocak 1999 itibarıyla başlamıştır.
Orijinal İlaç Nedir
Orijinal İlaç Nedir?
Uzun süren araştırmalar ve klinik deneyler sonucunda, bir sağlık sorununda olumlu etkisi kanıtlanan ve bunu sağlayan etken maddenin patent tescili ile korunduğu ilk ilaç türüdür.
Jenerik İlaç Nedir?
Jenerik ilaç da aynı etken maddeyi aynı miktarda ve aynı formda içeren ve orijinal ilaçla aynı etkiyi yarattığı kanıtlanmış ilaçlardır. Orijinal ilaçlara göre jenerik ilaçlarda canlılar üzerinde deney yapılmamaktadır.
Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?
(1) Patent başvurusu;
a) Başvuru formunu,
b) Buluş konusunu açıklayan tarifnameyi,
c) İstemleri,
ç) Tarifnamede veya istemlerde atıf yapılan resimleri,
d) Özeti,
e) Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir bilgiyi, kapsar.
Buluşa patent veya faydalı model verilmesini etkileyecek nitelikte olmakla birlikte, başvuru tarihinden önceki on iki ay içinde veya rüçhan hakkı talep edilmişse rüçhan hakkı tarihinden önceki on iki ay içinde ve aşağıda sayılan durumlarda açıklama yapılmış olması buluşa patent veya faydalı model verilmesini etkilemez:
a) Açıklamanın buluşu yapan tarafından yapılmış olması.
b) Açıklamanın patent başvurusu yapılan bir merci tarafından yapılmış olması ve bu merci tarafından açıklanan bilginin;
1) Buluşu yapanın başka bir başvurusunda yer alması ve söz konusu başvurunun ilgili merci tarafından açıklanmaması gerektiği hâlde açıklanması.
2) Buluşu yapandan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak bilgiyi edinmiş olan üçüncü bir kişi tarafından, buluşu yapanın bilgisi veya izni olmadan yapılan başvuruda yer alması.
c) Açıklamanın buluşu yapandan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak bilgi elde eden üçüncü kişi tarafından yapılmış olması.
Orijinal İlaç Nedir
Stajyer İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.