MANŞET

Pasaport ve Vize İşlemleri Kanada

Pasaport ve Vize İşlemleri Kanada

PASAPORT VE VİZE İŞLEMLERİ

Pasaport Nedir?

Pasaport, yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesidir. Talep üzerine yetkili kurumlar tarafından verilir.

Pasaport başvuruları online ya da doğrudan kurum üzerinden yapılabilir.

Pasaport Çeşitleri Hakkında

Ülkemizde bulunan farklı pasaport çeşitleri, renklerle belirgin şekilde ayrılmış ve farklı statülere sahip kullanıcılar için özel olarak tanımlanmıştır. Vatandaşlar, devlet memurları, üst düzey devlet yetkilileri ve diplomatlar, farklı pasaport türlerine sahiptir.

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport almak için pasaport randevu sayfasından randevu almak gerekir. Sayfaya giriş yaptıktan sonra pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçilir. Bu noktada kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur. Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlanmış bir şekilde kuruma gidilerek pasaport işlemleri tamamlanır.

Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir.

Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Umuma mahsus pasaport için talep edilen evraklar:

Geçici kimlik belgesi, T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı

Son 6 aylık süre içinde çektirilen 2 biyometrik fotoğraf

Harç bedellerinin ve Pasaport defter ücretinin ödendiğine dair dekont

Yasal temsilcilerinin başvuru merkezine gelememesi durumunda kısıtlı ya da reşit olmayanlar için muvafakatname

Önceden alınan ve iptal işlemi yapılmayan eski pasaport

Harçsız pasaport başvurusu için öğrenci belgesi. Öğrenci belgesinin güncel tarihli olması başvuruda sorun yaşanmaması için önemlidir. Ayrıca harçsız pasaport başvurularında sadece defter ücretinin de ödenmesi gerekir.

Pasaport ve Vize İşlemleri Kanada

Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir?

Başvuru yaptıktan sonra harç yatırırken talep edilen geçerlilik süresine göre ücret ödenir. Geçerlilik süresi, pasaport belgesinin ne kadar süre ile seyahatlerde kullanabileceğini belirtir.

Ülkeler, asgari pasaport geçerlilik süresine göre vize verirler. Bu süre çoğunlukla 6 ay olmakla beraber bazı ülkeler 3 ay, bazı ülkeler 1 ay, bazı ülkeler 1 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaporta sahip kişilerin vize başvurusunu kabul etmektedir.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport): Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli belgeleri teslim ederek alabildikleri pasaport çeşididir. Ödenecek harç bedeline göre 6 ay ile 10 yıl arası geçerliliğe sahip olarak başvuru yapılabilir.

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport): Devlet memurları ve belirli şartlar kapsamında ailelerine verilen, 5 yıl geçerliliğe sahip pasaport çeşididir.

Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport): Yurtdışında kongre ve konferanslara katılım sağlayacak devlet görevlileri ve ailelerine verilen pasaport çeşididir. Diplomatik pasaport Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir.

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport): Hizmet pasaportu devlet için yurtdışında görev yapacak devlet memurları ve milli sporculara verilen pasaport çeşididir. Bu pasaportun geçerlilik süresi, görev süresi ile sınırlıdır. Diplomatik ya da hususi pasaportu olmayan kişilere verilir.

2022 Pasaport Harç Bedelleri

Pasaport bedelleri pasaportların geçerli olduğu süreye bağlı olarak değişmektedir.

Pasaport Süresi                      2021 Harç Bedeli                    2022 Harç Bedeli

6 Aylık                                    227,27 TL                                309 TL

1 Senelik                                332,13 TL                                450,80 TL

2 Senelik                                542,27 TL                                738 TL

3 Senelik                                770,20 TL                               1048,70 TL

4 Sene ve daha uzun süreli    1.085,42 TL                              1478 TL

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

Öğrenci pasaportu, belirli şartlar karşılanıyorsa harç bedelinden muaftır.

VİZE NEDİR ?

Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.

Vize Nasıl Alınır?

Seyahat etmek istediğiniz ülkenin büyükelçiliklerine ya da konsolosluklarına, vize başvuru merkezlerine, havalimanında ve sınır kapılarında konumlandırılan resmi gişelere müracaat ederek, vize başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Bazı ülkeler için internet üzerinden çevrimiçi başvuru da yapabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri; vize başvurusunun, seyahat edecek kişi tarafından bizzat oluşturulmasıdır.

Pasaport ve Vize İşlemleri Kanada

Vize Türleri Nelerdir?

Turizm Vizesi

Bir ülkeye turizm amacıyla gidildiğinde verilen vizedir. Ülkelere ya da bölgelere göre farklı isimlerle anılabilir (Amerika vizesi, İngiltere vizesi, Küba vizesi vb).

Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapacaksanız bu Schengen vizesi olarak bilinir. Schengen vizesi ise kendi içinde “tek girişli” ve “çok girişli” olmak üzere ikiye ayrılır. Tek girişli Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’nden çıkmamak şartıyla bir kez giriş yapma imkânı verir. Çoklu girişli Schengen vizesiyle ise (vizenizin geçerlilik süresi ile de bağlantılı olarak) bölgeye birden fazla giriş-çıkış yapabilirsiniz.

Örneğin Almanya’dan Türkiye’ye dönüp daha sonra Fransa’ya gitmek istiyorsanız bu durumda çoklu girişli Schengen vizesine ihtiyacınız vardır. Schengen vizesi tipini, vize başvurusu yaparken belirtebilirsiniz.

Transit Vize

Bir şehre ulaşmak istiyorsunuz, fakat bu şehre ulaşırken bir havalimanında inip uçak değiştirmeniz gerekiyor. Şöyle örneklendirelim: Mesela New York’a gideceksiniz ve İstanbul-New York direkt uçuşu bütçenizi biraz aşıyor. Fakat Londra aktarmalı New York uçuşu (yani İstanbul’dan Londra’ya, ardından Londra’dan New York’a uçmak) daha uygun fiyatlı olduğu için bunu tercih ettiniz. İşte, tam da bu noktada New York’a ulaşmak adına başka bir ülkenin havalimanına iniş yapacağınız için o ülke sizden transit vize isteyebilir.

Transit vize, havalimanında uçak değiştirme imkânı verir; ama bu vize ile havalimanının dışına çıkamazsınız. Ayrıca bu vize türünü İngiltere, Kanada, ABD gibi bazı ülkelerin istediğini belirtelim.

Eğitim Vizesi

Eğitim nedeniyle yurt dışına çıkmak isteyen ve bunu kanıtlayan kişilere verilen vizedir. Genellikle “öğrenci vizesi” olarak da bilinir.

Çalışma Vizesi

Bilinen diğer adı “çalışma izni” olan çalışma vizesi, yurt dışında çalışacak olan yabancı uyruklulara verilen bir vize türüdür. Çalışma vizesi alabilmek için yurt dışında çalışacağınızı kanıtlamanız gerekir.

Resmi Görev Vizesi

Vatandaşı olduğu ülke tarafından resmi ya da diplomatik bir görev nedeniyle yurt dışına atanan kişilere verilen vize çeşididir. Dolayısıyla bu vize türüne herkes başvuramaz.

Kapıda Vize

Fakat bazı ülkelerin “kapıda vize” uygulaması sayesinde seyahat öncesinde konsolosluklara ya da seyahat edeceğiniz ülkenin resmi vize merkezine başvuru yapmanıza gerek kalmaz.

Kapıda vize, uçakta verilen bilgi formunu doldurduktan sonra (Bazı durumlarda bu form havalimanlarında da verilebilir.) yetkili memurun ülkeye giriş ve çıkış için ihtiyacınız olan vizeyi havalimanında vermesidir. Seyahat öncesinde vize başvurusuna ihtiyaç duyulmadığı için “vizesiz ülkeler” arasında yer alan Azerbaycan, Maldivler, Kamboçya gibi ülkeler bu uygulamayı hayata geçiren ülkeler arasında yer alır.

Vize Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vize almak için gereken evraklar ülkeden ülkeye değişebileceği gibi, seyahat etme amacınıza veya pasaport türünüze göre de farklılık gösterebilir. Bu sebeple gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna müracaat ederek, sizden istenilen evrakların bir listesini temin edebilirsiniz. Aşağıda sıralayacağımız evraklar, vize başvurusunda talep edilebilen temel evraklardır:

● Pasaport

● 2 adet güncel biyometrik fotoğraf

● Aile toplum kâğıdı

● Sağlık sigortası

● Gelirinizin yeterli olduğuna dair banka hesap dökümü

● Mesleki durum belgesi

● İkametgâh belgesi

● Evlilik cüzdanı (Evliler için)

Vize İşlemleri Yapan Firmalar

VFS Global

VFS Global ne yapar? VFS Global Fransa Büyükelçiliği adına, doldurduğunuz vize başvuru formunuzu, destekleyici belgelerinizi ve biyometrik verilerinizi sunacağınız vize başvuru merkezlerini idare eden kurumdur. VFS Global aynı zamanda vize başvurusunu mümkün olduğunca kolay ve hızlı kılmak için çeşitli hizmetler sunar.

As Visa Solutions

As Vize: büyük oranda Macaristan, Slovenya ve Portekiz vize başvurularını kabul eder.
Hafta içi her gün: 08.30/18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Hafta sonu vize başvuru hizmeti satın alabilirsiniz.

As Vize servis ücreti 25 € civarındadır.

TLS Contact

Eğer herhangi bir nedenden dolayı İngiltere’yi ziyaret etmek istiyorsanız, İngiltere vizesi konusunda en yetkili kurum TLS Contact’dır. Eğer herhangi bir nedenden dolayı İngiltere’yi ziyaret etmek istiyorsanız, İngiltere vizesi konusunda en yetkili kurum TLS Contact’dır.

İDATA

iDATA, Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından Ankara, İstanbul ve İzmir’de, İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından da İstanbul’da vize hizmetlerinin sağlanması için yetkili tek resmi kurumdur.

BLS İnternational

BLS Uluslararası yurtdışında idari ve yargılayıcı olmayan Hindistan’da Vizeler, Pasaport ve Tasdik Uygulamaları dış kaynak görevleri yanı sıra Diplomatik Misyonlar ile güvenilir bir ortaktır.

Kosmos Vize:

Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Yunanistan vize işlemleri için yetkilendirilmiş bir firmadır. Vize başvuruları haftaiçi her gün randevulu kabul edilir.

Kosmos Vize servis ücreti 20 ila 25 € arasında değişmektedir.

Visa For China:

Çin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Çin Vize işlemleri için yetkilendirilmiş İstanbul firmasıdır.

Visa For China: şimdilik Avrupa Yakası maslak adresinde hizmet vermektedir.

Anadolu yakasında Çin Vize işlemleri için yetkili ofisleri bulunmaktadır.

Vize başvuruları hafta içi her gün randevulu şekilde kabul edilir.

Hastur

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu tarafında Arabistan İstanbul vize işlemleri için yetkilendirilmiş firmadır.

Vize başvuruları için şahsen gelinmesi ve randevu alınması gerekmez.

KİMLERE VİZE VERİLMEZ?

Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartışılmaz temel bir kuraldır. Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.

BİR ÜLKENİN VİZE BAŞVURUMU REDDETMEYE HAKKI VAR MIDIR?

Uluslararası hukukta Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri esastır. Bu egemenliklerini sınırları içerisinde çıkardıkları yasalar ile diledikleri gibi kullanırlar. Ulusal egemenlik yetkileri arasında ülkelerine hangi yabancıların hangi koşullarla girebileceklerini belirlemek de vardır. Vize bu amaca hizmet etmektedir. Devletin bu yetkisi uluslararası hukuk bakımından tartışılmazdır. Devletler egemenlik yetkilerini kendi iradeleriyle sınırlayabilirler.

BAŞVURUM REDDEDİLİRSE, NASIL İTİRAZ EDEBİLİRİM?

Vize Başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak müracaatla yapılmaktadır. Herhangi olumlu bir yanıt alınamaması halinde, itiraz için yargı yoluna başvurmak mümkündür. Ancak vize reddinde yargı yolunun açık olduğu ülkeler sayıca fazla değildir. Ayrıca, genelde uzun zaman alan mahkeme süreci sonunda mahkemenin devlet aleyhine sonuçlanma olasılığı zayıftır. Diğer önemli bir husus, bir devletin yasaları yargı yolunu vize müracaatçısının itirazı için açık tutuyorsa, bu davaya o devletin mahkemeleri bakacaktır. Dolayısıyla, o ülkenin bir avukatını tutmanız gerekmektedir.

VİZE BAŞVURUM REDDEDİLİRSE, TEKRAR BAŞVURABİLİR MİYİM?

Genelde ilgili ülkeler başvuru sayısına sınırlama koymamaktadırlar. Ancak, ilk başvuru koşullarınızda (ekonomik durumunuzun iyileşmesi, seyahat nedeninizin farklı olması gibi) bir değişiklik yok ise, ikinci başvuru para ve zaman kaybına yol açabilecektir. Zira Batılı ülkeler başta olmak üzere, bazı ülkeler vize harcı ve vize işlem harcı adı altında tahsil ettikleri meblağları vize talebi reddedilse dahi iade etmemektedirler.

VİZE İHLALİ NEDİR?

Vize ihlali, aldığınız vizenin üzerinde belirtilen süreden daha fazla vizeyi veren ülkede kalmanız veya vizeyi veriliş amacı dışında kullanmanızdır. Örneğin; bir öğrenci vizesi ile çalışmak veya, turist vizesi ile öğrenim görmek vize ihlalidir.

VİZE İHLALİ YAPARSAM, SONUÇLARI NE OLUR?

Ziyaret ettiğiniz ülkeden sınır dışı edilirsiniz. Hakkınızda ülkeye sürekli veya geçici giriş yasağı konulabilir ve/veya para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Vize Kaç Günde Çıkar?

Vize başvurusunun sonuçlanma süresi genellikle 3-15 iş günü içerisindedir. Fakat ülkelere ve kurumların yoğunluğuna bağlı olarak sürelerde farklılık olabilir.

Bazı Ülkelerin Vize Verme Süresi

İNGİLTERE VİZE BAŞVURUSU KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

İngiltere vize başvuru sonuçlanma süresi yaklaşık 21 iş günü olmaktadır. İngiltere vize başvuruları, belgeler tamamlandıktan ve parmak izi işlemleri tamamlandıktan sonra başlamaktadır. Evrakların Konsolosluğa iletilmesinden itibaren işlem değerlendirmeye alınmaktadır. İngiltere vize başvuru belgelerinin eksiksiz teslim edilmesi ve herhangi bir aksaklıkla karşılaşılmadığı durumlarda başvuru sonuçlanma süresi 21 iş günüdür. İngiltere Konsolosluğu’nun yoğun olduğu tarih aralıklarına bağlı olarak sonuçlanma sürelerinde değişiklik meydana gelebilir.

KANADA VİZE BAŞVURUSU KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

Kanada vize başvuru sonuçlanma süresi 1-4 hafta arasında değişim göstermektedir. Konsolosluğun yoğun olduğu durumlara bağlı olarak sürelerde farklılıklar yaşanabilir. Resmi tatil günleri hesaba katılarak başvuru gerçekleştirilmelidir. Yoğunluğa göre vize başvurusu sonuç alma süreleri, 6 haftaya ulaşabilmektedir. Kanada, kapsamlı olarak başvuru gerektiren ülkeler arasında yer almaktadır. Bu nedenle vize sonuçlarının aksamaması için belge hazırlama sürecinde dikkatli davranılması gerekir.

ALMANYA VİZE BAŞVURUSU KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

Almanya vize başvuru sonuçlanma süresi 8-15 iş günü arasındadır. Noel, Paskalya, Ramazan veya Kurban Bayramı dönemlerinde sürecin uzaması mümkündür. Almanya Konsolosluğu, bu tarihlerde yoğun olacağından vize başvuru sonuçlanma süreleri etkilenir. Almanya vize başvurularına seyahat tarihinden yaklaşık 30 gün öncesinden başlanması tavsiye edilir. Almanya, Schengen üye ülkeleri içerisinde yer aldığından seyahat tarihine 15 günden az zaman olması halinde başvurular değerlendirilmemektedir.

DANİMARKA VİZE BAŞVURUSU KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

Danimarka vize başvuru sonuçlanma süresi herhangi bir aksaklık olmaması halinde 7-15 iş günüdür. Başvuru dosyalarının değerlendirilmesi ve Konsolosluğun çalışma sürelerine bağlı olarak sürecin uzayabilmesi mümkündür. Sürecin kısa olabilmesi için Danimarka vize evraklarının tam ve prosedürlere uygun şekilde hazırlanması gerekmektedir. Danimarka Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibini görüşmeye çağırma yetkisine sahiptir. Bu gibi durumlar sürecin uzamasına neden olmaktadır.

POLONYA VİZE BAŞVURUSU KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

Polonya vize başvuru sonuçlanma süresi Schengen vizeler için yaklaşık 15 iş günüdür. D tipi uzun süreli Polonya vizelerinde ise maksimum 90 gün süreyle sonuç alınabilmektedir. Konsolosluk tatil zamanları veya ek evrak talep edebilme olasılığı göz önüne alınarak başvuru yapılmalıdır. Konsolosluğun yoğun olduğu dönemlerde vize başvurusu sonuç alma süreleri uzamaktadır.

Pasaport ve Vize İşlemleri Kanada

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu