Pazarlama Nedir | Pazarlama Prensipleri | Muğla
Pazarlama Nedir | Pazarlama Prensipleri | Muğla
Pazarlama firmaların veya şirketlerin , hangi malların veya hizmetlerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satışlar, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden değer kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.
İşletmeler Açısından Pazarlamanın Önemi
Pazarlama faaliyetleri işletmelerin geleceğini doğrudan etkileyen hayati bir unsurdur. İşletmenin piyasada tutunup tutunamayacağı pazarlama faaliyetleriyle doğrudan ilişkilidir.
İşletmeler açısından pazarlama faaliyetlerinin önemi şu şekilde özetlenebilir:
- Pazarlama müşterilerle iletişim kurup bu iletişimi etkili biçimde sürdürmek açısından önemlidir.
- İşletmenin itibarını artırma ve koruma konusunda yardımcıdır.
- İşletme ile müşteri arasında güven ilişkisine dayalı gözle görülür bir bağ oluşturur.
- Pazarlama yöntemleri müşterileri bilgilendirme amacıyla kullanılan bir iletişim aracıdır.
- Satışların artırılmasına yardımcı olur.
- Hedeflenen müşteri kitlesine ulaşmanın en kestirme yoludur.
- İşletmenin sektördeki gelişmelere ayak uydurmasını kolaylaştırır.
- Gelir çeşitliliği sağlar.
- İşletmeyle ilgili doğru kararlar alınması konusunda yönetimi yönlendirir.
Pazarlama Nasıl Yapılır?
Pazarlama Nedir | Pazarlama Prensipleri | Muğla
- Ürününüz hakkında gerçek bir hikaye anlatın
- Sosyal medya kullanın
- Gerçekte gerçekleştireceğiniz heyecan verici bir söz verin
- Blog yazmaya başlayın
- Influencer’larla çalışın
- Marka algınızın dışına çıkmayın
- Mevcut müşterilerin gücünü anlayın
- Çevrimiçi varlığınıza sahip olmak için bir web sitesi oluşturun
- Reklamlara yatırım yapın
- Potansiyel müşterileri beslemek için e-posta pazarlamasını kullanın
- İlişkilerinizi bir CRM ile yönetin
- Bir tanıtım kanalı olarak kulaktan kulağa yayın
- İş markanızı geliştirin
- Pazarlama yollarınızı seçi
- Hedeflerinizi ve bütçenizi belirleyin
Pazarlama Nedir | Pazarlama Prensipleri | Muğla
Pazarlama Sürecinin Aşamaları
Pazarlama işlemiyle hedeflenen olgular göz önüne alındığında sürecin detayları göz önüne çıkar. Bu ayrıntıları listelemek gerekirse;
- Hedef tüketici ya da daha geniş kümede potansiyel müşteriyi tespit edilmelidir.
- Kar elde etme amacı güdülmelidir.
- Ortaya konan ürünün nitelikleri ve fiyatı gibi pazarlamanın bileşenleri belirlenmelidir.
- Sürecin başarılı sonuçlanabilmesi için plan yapılmalıdır.
- Yönetim ve denetim çalışmaları süreç boyunca daima devam etmelidir.
Pazarlama Nedir | Pazarlama Prensipleri | Muğla
Pazarlama Türleri
Geleneksel Pazarlama
Reklam panoları: Yolda, araçtayken, yürürken maruz kaldığımız reklam panoları sıkça başvurulan bir geleneksel pazarlama yöntemidir. Geniş kitlelere ulaşmada etkili olan reklam panoları tanıtımı duyuru vb. gibi pek çok alan için kullanılmaktadır. Reklam panoları yanında otobüs giydirme, bina boyama vb. gibi yöntemler de geleneksel pazarlama teknikleri konusunda iyi sonuçlar vermektedir.
Doğrudan posta gönderimi: Doğrudan posta gönderimi geleneksel pazarlama yöntemlerinin en eski kalan yöntemlerinden biridir diyebiliriz. E-posta pazarlaması doğrudan postanın önüne büyük oranda geçmiş durumdadır.
El ilanları ve broşürler: Sokaklar veya alışveriş merkezleri, el ilanlarının ve broşürlerin kullanışlı olabileceği yerlerden sadece birkaçıdır. Bunlar hala özel indirimler ve kampanyalar için en çok tercih edilen yöntemlerdir. Yüz yüze yapılan geleneksel pazarlama, çok daha bağlayıcı ve etkileşimlidir. İşletmenize yeni büyüme fırsatları getirmek için el ilanları ve broşürler etkili olmaktadır. Doğrudan posta ve kartvizitler de duygusal tepkileri ortaya çıkarmada etkilidir.
Yüz yüze etkileşim ve satış: Yüzyüze etkileşim yapan satış temsilcileri de geleneksel pazarlamanın bir parçasıdır. İkna etme, güven verme, ürün detaylarını detaylı bir şekilde anlatan geleneksel pazarlama yöntemleri halen kullanılmaktadır.
Basılı Reklamlar: Basılı reklamlar da gelişimini sürdürmektedir. Gazeteler ve dergiler dijital ortamlarda görülebilir oldu ve varlığını bir başka biçimde sürdürmektedir.
Telepazarlama: Giden ve gelen telefonla pazarlama hala pazarlama endüstrisinin önemli bir parçasıdır. Telepazarlama geleneksel pazarlama yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Etkinlik Pazarlaması: Seminerler, etkinlikler, fuarlar gibi etkinlik pazarlaması geleneksel pazarlamasının önemli bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Inbound Pazarlama
potansiyel müşterileri ürününüze ve hizmetinize çekmek için izlenen dijital pazarlama stratejisidir. İçerik pazarlaması ile bir bütün olan inbound pazarlama; blog yayınları, sosyal medya paylaşımları, e-posta bültenleri, infografikler gibi direkt olarak satış amaçlı değil de müşteriyi ilgi çekici ve faydalı içeriklerle etkilemenizi gerektiren bir yöntemdir. inbound pazarlama, uygulamalı ve dolaylı bir süreçtir. Göze çarpan bir satış perdesi yoktur, ilk amaç müşteriyi bilgilendirmek ve müşteri gözünde marka hakkında bir imaj yaratmaktır. Müşteri ile marka arasındaki ilişki geliştirilerek, müşterinin satış yolunda kazanılması ve satış sonrası memnun edilmesi amaçlanmaktadır.
Pazarlama Nedir | Pazarlama Prensipleri | Muğla
Outbound Pazarlama Nedir?
Outbound pazarlama, bir şirketin konuşmayı başlattığı ve mesajını tüketiciye gönderdiği her türlü pazarlamayı ifade eder. Outbound pazarlama örnekleri, TV reklamları, radyo reklamları, basılı reklamlar (gazete reklamları, dergi reklamları, el ilanları, broşürler, kataloglar vb.), ticari gösteriler, giden satış aramaları gibi daha geleneksel pazarlama ve reklam biçimlerini içerir.
Outbound pazarlama denilince akla ilk gelen çağrı merkezleri aracılığı ile gerçekleştirilen soğuk satış aramalarıdır. Genele baktığınız da SMS, toplu e-posta gönderimleri, internet reklamları, televizyon tanıtımları gibi metotları da Outbound pazarlama olarak tanımlanır.
Dijital pazarlama nedir?
Dijital pazarlama, içeriğin dijital medya kanalları (web siteleri, giriş sayfaları, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalar) üzerinden yaratılması ve yayılmasının yanında, bu içeriğin SEO, SEM, tıklama başına ödeme (PPC) yapılan reklam, içerik ortaklığı, sosyal, e-posta ve kısa mesaj gibi ücretli, kazanılmış ve sahibi olunan dijital kanallarda çeşitli stratejilerle tanıtılması anlamına gelir.
Arama motoru pazarlaması (SEM) nedir?
SEM, kitleler açısından web sitenizin veya ürününüzün görünürlüğünü arama motoru sonuç sayfaları üzerinden artırmak için reklam verenler tarafından kullanılan ücretli bir dijital pazarlama stratejisidir.
Pazarlama Nedir | Pazarlama Prensipleri | Muğla
Email Pazarlama
E-posta pazarlama ya da email marketing; mevcut müşteriler ya da potansiyel müşterilerle ilişkileri geliştirmek, ürün ve hizmetleri tanıtmak amacıyla e-posta servisinin kullanılmasıdır.
Kişiselleştirilmiş Pazarlama
Kişiselleştirilmiş pazarlama, şirketlerin veri toplama, analiz etme ve otomasyon teknolojisinin kullanımı yoluyla şirketlere bireyselleştirilmiş içerik sağlama stratejisinin uygulanmasıdır.
Kişiselleştirilmiş pazarlama, bireysel bir müşteriye veya potansiyel müşteriye mesaj göndermeyi hedefleyen bir pazarlama stratejisidir. Bu, veri analizi ve dijital teknoloji yardımı ile yapılır.
Marka pazarlaması
Marka pazarlaması, markanın ürün veya hizmetlerinin markayı bir bütün olarak daha ileri taşıyacak biçimde tanıtılmasıdır. Marka ile tüketici arasında ilişkiler kurulup sürdürülmesini ve marka özelliklerinin (insanların belirli bir markayı düşündüklerinde akıllarına gelen özellikler) pazarlanmasını içerir.
Pazarlama Türleri Nasıl Seçilmelidir?
- Hedeflenen kitlenin analiz edilmesi gerekir. Üretilen hizmet veya ürünün ne olduğunun belirlenmesi icap eder.
- Hedef kitle analizinden sonra ürün veya hizmetin hangi pazarlama yöntemine uygun olduğunu belirlemek önemlidir. Ürün veya hizmetin kimler tarafından kullanılacağı detaylı bir şekilde analiz edilmelidir.
- Tutarlı bir pazarlama stratejisinin oluşturulması gerekmektedir. Bu kapsamda hedef kitle önemli bir belirleyici olmaktadır. Kısa, orta ve uzun vadeli pazarlama stratejilerinin ne olduğu belirlenmelidir. Hedefin ne olduğu öğrenilmelidir. Eldeki kaynakları akıllıca kullanabilmek için de doğru stratejiler oluşturulmalıdır.
- Genellikle birden fazla pazarlama türü bir arada kullanılabilir. Örneğin; doğrudan pazarlama ile arama motoru pazarlaması iyi bir ikili olacaktır.
- Pazarlama faaliyeti sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu noktada “Mevcutta biz neredeyiz?” ve “Stratejiler doğrultusunda hedeflerimiz neler?” soruları sorulmalıdır. Pazarlama faaliyetleri yapıldıktan sonra analiz yapmak çok mühimdir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda mevcut pazarlama türünü değiştirmek gerekebilir.
Pazarlama Nedir | Pazarlama Prensipleri | Muğla