Polis Disiplin Cezaları ve İdari Dava 2023 Kütahya
Polis Disiplin Cezaları ve İdari Dava 2023 Kütahya
İhlal ettiği düzenlemeler veya görevlerini yerine getirmemesi nedeniyle uygulanan cezalardır. Polis disiplin cezaları ceza hakkının kullanılmasından önce, bir polisin işlemlerinden dolayı ceza alabileceği uyarısının verilmesi anlamına gelir. Polis disiplin cezaları, çalışanların disiplinini sürdürmek ve kamu güvenliğini korumak için uygulanan araçlardır.
Disiplin cezalarının uygulanmasından sonra, polisler itiraz hakkına sahiptir. Cezayı hak etmediğini düşünüyorsa, itiraz etme hakkına sahiptir.
İtiraz eden polisin itirazının kabul edilmesi durumunda cezanın kaldırılmasına ya da azaltılmasına karar verilir.
İtiraz eden polis, itirazının kabul edilmemesi durumunda, hakeme yönelik bir idari dava açma hakkına sahiptir. İdari dava açılırken, polisin itiraz ettiği kararın nedenleri ve delilleri de belirtilmelidir. İdari dava, hakiminin kararının uygulanmasının durdurulması ve kararın gözden geçirilmesi için açılır.
Polis disiplin soruşturmalarına ilişkin temel kurallar da 7068 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Polisin disiplin cezası ve cezai suçları ince ve ince bir şekilde düzenlenmiştir.
Polis Disiplin Kanunu kapsamında verilen cezalar; uyarma, kınama, maaş kesme, kısa süreli yasaklama, süresiz yasaklama, görevden alma ve kamu görevinden çıkarmadır. Başka hiçbir ceza uygulanamaz. Polis disiplin hukukunun temeli ön soruşturmadır.
Polisin disiplin cezası kanunun 7. maddesinde düzenlenmiştir.
Bu nedenle Güvenlik Disiplin Kanunu çerçevesinde aşağıdaki cezalar verilebilir:
Uyarı cezaları: Personelin görevlerinin ifasında veya eylem ve işlemlerinde daha dikkatli olmalarını gerektiren yazılı bildirimlerdir.
Sevk Cezası: Bir personelin performans veya davranış veya davranışta yetersiz olduğunun yazılı olarak bildirilmesi.
Bordro Kesintisi Cezası: Bu ceza, disiplin personelinin brüt maaşından ihlalin ağırlığına göre kesilen maaş artışları ve tazminatlar hariç 15 güne kadardır.
Emekli maaşını alan birim tarafından personel maaşlarından kesilerek uygulanır. Aylık kesintiler tam Türk Lirası olarak yapılır ve kuruş dikkate alınmaz.
Kısa Süreli Uzaklaştırma: Mevcut personel seviyesindeki ilerlemenin 4, 6 veya 10 ay boyunca durdurulması.
Uzun Süreli Uzaklaştırma: Mevcut personel seviyesinde ilerlemeyi durduran 12, 16, 20 veya 24 aylık bir süre.
Görevden alma: Polis, jandarma veya sahil güvenlik teşkilatına yeniden atanmamak için personelin profesyonel bir görevden çıkarılması.
Kamu görevlisinin görevden alınması: Bir kamu görevlisinin yeniden kamu hizmetine atanmamak üzere görevden alınması.
Kanunun 10. maddesine göre, bir fiilin sonucu olarak bir ülke veya kişinin zarara uğraması veya hizmetlerin gecikmesi veya durdurulması halinde, zararın derecesine ve durumun ciddiyetine göre daha ağır cezalar verilebilecektir. Bu madde idareye çok geniş bir takdir yetkisi bırakmaktadır. Bunun yasal olup olmadığı tartışmalıdır.
Polis Disiplin Kurulları
Polis disiplin kurulları, polis memurlarının disiplin ihlallerini inceleyen ve cezalandıran özel bir tür üst yönetim organıdır. Kurulunun üyeleri, genellikle kamu hizmeti veren yöneticilerden oluşur.
Genellikle bir polis departmanının üst yönetim kurulu tarafından oluşturulur ve üyeleri, belirli bir süre için atanır. Kurul, üyelerin çoğunluğu tarafından karara bağlanır.
Kurul, polis memurlarının disiplin ihlallerini inceler ve cezalandırır.
Polis disiplin cezasına itiraz
Polis Disiplin Hukuku, soruşturma aşamasından ilamın verilmesine ve ardından idari yargı yetkisine sahip bir polis memuru hakkında hükmün tebliğine kadar geçen 60 gün içinde açılan uzlaşma davalarında profesyonelce takip edilmesi gereken oldukça ihtisaslaşmış bir konudur.
Polis Disiplin Cezaları ve İdari Dava 2023 Kütahya