Sigorta Hukuku Kayseri
Sigorta Hukuku Kayseri
Sigorta Hukuku, sigorta yaptıran ve yapılan tarafların birbirleri ile olan ilişkileri düzenleyen, sigortacılıkla uğraşan kurumların uyması geren kuralları düzenleyen, hukuk kuralları bir sistem içerisinde inceleyen bir hukuk dalıdır. Sigorta hukuku sosyal sigorta ve özel sigorta olarak ikiye ayrılır. Sosyal sigorta devlet tarafından konan kamu düzeninin sağlanması için konulan sigorta çeşitlerini konu alır. Özel sigorta ise kişiler tarafından kanun ile yasaklanmayan her konuda yapılabilen sigortalara denir.
SİGORTA HUKUKU DAVALARI NELERDİR?
Sigorta hukuku davalarının içinde ilk olarak zarar sigortasından bahsedebiliriz. Zarar sigortası da kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. Sorumluluk sigortası, Mal sigortası ve Can sigortasıdır. Sorumluluk sigorta çeşitlerinden biri olan trafik sigortası günlük hayatımızda çokça karşımıza çıkan bir sigorta çeşididir.
SORUMLULUK SİGORTASI NEDİR?
Sorumluluk sigortası genel olarak üçüncü kişilerin mal varlığını korumaya yönelik zorunlu sigortalardandır. Sorumluluk sigortalarının kapsadığı sigorta çeşitleri;
- Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (( Trafik Sigortası)
- Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası ( KASKO)
- Tıbbı Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
- Mesleki Sorumluluk Sigortası
- İşveren Sorumluluk Sigortası
- Ürün Sorumluluk Sigortası
Sigorta Hukuku Kayseri
MAL SİGORTALARI NEDİR?
Bu tür sigortalarda sigortalının bir mal üzerindeki hakkı yani menfaati sigortalanmıştır. Mal sigortalarına örnek olarak;
- Zorunlu Deprem Sigortası
- İnşaat Sigortası
- Yangın ve yangına bağlı kar kayıpları sigortası
Sigorta Hukuku Kayseri
CAN SİGORTALARI NEDİR?
Bu tip sigorta şeklinde, meydana gelen zarara bakılmaksızın önceden sözleşmede kararlaştırılan miktar aynen ödenmelidir. Can sigortalarına örnek olarak;
- Hayat Sigortası
- Sağlık Sigortası
- Karayolları Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası
Sigorta Hukuku Kayseri
TRAFİK SİGORTASI NEDİR?
Zorunlu trafik sigortasını araç sahibi olan ve trafiğe çıkan herkesin yaptırması zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Bir kazanın meydana gelmesi halinde karşı tarafta oluşan maddi hasarın üstlenilmesi ve karşılanmasıdır. Bu sigortanın limiti her yıl düzenlenmektedir. Bu limitten yapılan ödemeler sonucunda araçta veya araç sahibinde meydana gelen zararlar karşılanır. Bu sigortayı yaptıranlar kazada kusurlu dahi olsalar ortaya çıkabilecek maddi sorumluluktan kurtulmuş olurlar.
Çünkü bu sigorta hem karşı tarafın zararını hem de kazada kusurlu olan kişinin maddi hasarını öder. Ayrıca zorunlu trafik sigortası ölüm veya ölüm tehlikesi hallerinde hastane masraflarını da karşılamaktadır. Trafik kazası sonucu meydana gelen maddi hasarı kişi – araç hasarı – değer kaybı – kazanç kaybı şeklinde talep edebilir. Trafik kazası sonucu meydana gelen bedeni hasar da sigorta şirketinden talep edilebilir. Bedeni hasar da yaralanma ve vefat şeklinde iki ayrı başlık altında talep edilebiliyor.
Kişi trafik kazasının meydana gelmesi sonucu yaralanmış ise,
- Sürekli iş görmemezlik tazminatı,
- Geçici iş görmemezlik tazminatı,
- Bakıcı giderleri,
- Tedavi masrafları (SGK’nın karşılamadıkları),
- Geçici iş görememezlik ödeneği,
- Ekonomik bağımsızlığın sarsılması,
- Kazanç kaybı,
talep edebilir.
Kişi trafik kazası meydana gelmesi sonucu vefat etmiş ise,
- Destekten yoksun kalma tazminatı
- Cenaze giderlerini
talep edebilir.
Sigorta Hukuku Kayseri
Stajyer Av. İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.