Tahdit Kodları Nedir? | Deport Avukatı Adıyaman
Tahdit Kodları Nedir? | Deport Avukatı Adıyaman
Tahdit Kodları Nedir? | Deport Avukatı İstanbul
Sınır Dışı Yasağı Kalkar mı?
Sınır dışı yasağı diğer bir adıyla deport, yabancıların sınır dışı edilerek ülkeye girilmesinin engellenmesidir. Kural olarak hakkında sınır dışı yasağı konmuş olan kişi, yurda giriş yasağı süresi dolmadan yurda giriş yapamaz. Ancak bu durumun istisnaları vardır; sınır dışı yasağını kaldırma işlemi iki türlü olabilir.
İlk olarak hakkında sınır dışı yasağı konmuş kişi, yabancı meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vize sayesinde sınır dışı yasağı süresi dolmadan ülkeye giriş yapabilir. Ancak terör örgütü üyeliği veya devlet aleyhine faaliyet gösterme nedenleriyle sınır dışı edilen kişilerin meşruhatlı davetiye ile de ülkeye girişlerine izin verilmez. Meşruhatlı davetiye ile hakkında deport kararı verilmiş kişi evlilik, araştırma, eğitim, tedavi dolayısıyla alacağı meşruhatlı vize sayesinde yasak süresi dolmamış olmasın rağmen ülkeye giriş yapabilir.
İkinci olarak da hakkında sınır dışı yasağı konmuş kişi, sınır dışı yasağının iptalini idare mahkemesine dava yoluyla talep edebilir. Deport kaldırma davası olarak da bilinen bu dava aşağıda ayrıntılı olarak incelenecektir.
Tahdit Kodları Nedir?
Tahdit kodları, hakkında sınır dışı yasağı konmuş kişinin, hangi sebepten dolayı sınır dışı edildiğini gösteren koddur. Söz konusu sebebe ve eylemin önemine bağlı olarak süreli veya süresiz olarak kodlar değişiklik göstermektedir. Kişinin hangi nedenle sınır dışı edildiğini gösteren bir çok tahdit kodları bulunmaktadır. Bunlar :
V-69 (İkamet izni iptal edilenler),
V-71 (Adreste bulunamayanlar),
V-70 (Sahte evlilik),
V-77 (Ahıska Türkü olmadığı halde başvuruda bulunanlar),
V-84 (10 gün içinde ikamet izni alma koşuluna bağlı olarak giriş yapanlar),
G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar),
G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz edilen kişiler),
Ç-113(Yasadışı giriş-çıkış yapanlar),
Ç-114 (Haklarında adli işlem yapılan yabancılar),
Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancılar),
Ç-116 (Genel ahlak ve kamu sağlığını tehlikeye atan yabancılar),
Ç-117 (Kaçak çalışanlar),
Ç-118 (İkamet izni iptal edilenler),
Ç-119 (Kaçak çalışanların para cezasını ödememesi),
Ç-120 (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi),
Ç-135 (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar),
Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyenler),
Ç-137 (Terke davet edilen yabancılar),
Ç-138 (İnat yolcu),
K (Kaçakçılıktan arananlar),
N-99 (İnterpol kodu),
O-100 (Semti Meçhul Yurda Giriş Yasaklı Sığınmacı),
N-82 (İstihzan kodu),
Tahdit Kodları Nedir? | Deport Avukatı İstanbul
Tahdit Kodları Nedir? | Deport Avukatı Adıyaman
Deport Sorgulama Nasıl Yapılır?
Giriş yasağı sorgulaması yapabileceğiniz resmi makam ülkenizdeki Türk Konsolosluklarıdır. Aynı zamanda ülkemize girişine müsaade edilmeyecek kişilerden olduğuna yönelik kuşku duyulması halinde, sınır kapılarında kolluk birimleri tarafından teferruatlı bir inceleme yapılabilir.
Schangen Yasağı Kalkar mı?
Schengen, Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan AB pasaportsuz seyahat bölgesini ifade eder. Dünyadaki en büyük serbest seyahat bölgesidir. Schangen yasağının kalkması mümkündür. Schangen yasağı veren ülke terör örgütü üyesi veya devletin aleyhine suç işlememişse kaldırılması mümkündür. Schengen, yasağının kaldırıması için izlenmesi gereken yargı yolu ilk olarak idare mahkemesidir. Dava konusu idare mahkemesinin yetki alanına girmemesi nedeni ile Anayasa mahkemesine gönderilir. Anayasa mahkemesinin de yetki alanına girmemesi nedeni ile İnsan Hakları Mahkemesine gönderilir. İnsan hakları mahkemesi tarafından dava görülür.
Deport Kaldırma Davası Nedir?
Deport kararına itiraz, dava yoluyla gerçekleşmektedir. Deport kararı idarenin aldığı bir karar olması nedeni ile idari bir işlemdir. İdarenin işemleri itiraz edilmediği sürece hukuka uygun kabul edilir. Bu nedenle idarenin işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Deport kararı veren idarenin işleminin iptali için idare mahkemesine iptal davası açılmalıdır.
Hakkında deport kararı verilmiş kişiye veya yasal temsilcisine, deport kararı veren idare tarafından karar gerekçeli bir şekilde tebliğ edilir. Hakkında deport kararı verilmiş yabancı verilen deport kararını hukuka aykırı olduğunu iddia ederek idare mahkemesine iptal davası açabilir.
İptal davasının açılabilmesi için 7 günlük hak düşürücü süre söz konusudur. Hakkında deport kararı verilmiş olan yabancı , kararın kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde bu davayı açmalıdır. Aksi takdirde deport kararını dava yoluyla durdurma imkanı sona erer. Deport kararına karşı idare mahkemesinde açılan iptal davası deport işleminin uygulanmasını durdurur. Yani mahkeme kararı verilene kadar kişi sınır dışı edilmeye zorlanamaz. Ülkede kalmaya devam edebilir.
Yürütmenin Durdurulması Kararı Nasıl Çıkar?
Yürütmenin durdurulması kararı, iptal davasına konu olan idarenin işleminin karar verilene kadar icrasının durdurulmasını talep etmektir. Yürütmenin durulması başlı başına bir dava değildir. İptal davası ile ileri sürülebilecek bir yöntemdir. İptal davasından ayrı düşünülemez bir bütündür. Bu nedenle yürütmenin durdurulması kararı iptal davası açılmadan ileri sürülemeyeceği gibi iptal davasının her aşamasında da ayrı bir dilekçe ile ileri sürülebilir. Yürütmenin durdurulması kararında ,idarenin hangi işlem ve eylemlerinin hukuka açıkça aykırı olduğunu ve işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların neden olduğunun belirlenmesi gerekir. Hakkında deport kararı verilen kişi terke davet edilmeden, idare mahkemesinde açılan iptal davasıyla birlikte verilen yürütmenin durdurulması kararı ile sınır dışı edilmeye zorlanamaz.
Tahdit Kodları Nedir? | Deport Avukatı Adıyaman
Tahdit Kodları Nedir? | Deport Avukatı İstanbul
Stajyer Av. İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.