Tapu İptali ve Tescil Davası Başakşehir
Tapu İptali ve Tescil Davası Başakşehir
Tapu iptali ve tescil davası, bir tarafın haklarının ihlal edildiğini iddia ettiği bir dava türüdür. Bu davada, bir taraf, diğer tarafa ait bir hakkın veya malın tapuda kayıtlı olmasının yanlış olduğunu veya tapunun iptal edilmesinin gerektiğini iddia eder. Tapu iptali ve tescil davası, tapu kütüğüne hukuka aykırı olarak tescil edilen mülkiyet hakkının, hukuka uygun hale getirilmesi için açılan davadır.
Tapu iptali ve tescil davası sonucunda gerçek hak sahibi tapu kütüğüne malik olarak tescil edilerek hukuka aykırılık giderilecektir.
Bu davada, dava veren taraf, hakkın veya malın tapuda kayıtlı olmadığını veya tapu iptal edilmesi gerektiğini kanıtlamak zorundadır. Tapu iptali ve tescil davasında, dava veren tarafın talep ettiği şeyler arasında, hakkın veya malın tapuda kayıtlı olmaması, tapuda yanlış bilgilerin düzeltilmesi, tapunun iptal edilmesi veya tapunun eksik bilgiler içermesi gibi durumlar bulunabilir.
Hangi Durumlarda Tapu İptal Ve Tescil Davası Açılabilir?
Mirastan mal kaçırma, ehliyetsizlik, vekaletin kötüye kullanılması, çeşitli imar uygulamaları, ölünceye kadar bakma sözleşmeleri, aile konutu, zaman aşımı ve zilyetlik nedeniyle oluşan mülkiyet haklarının ihlali gibi hallerde tapu iptal davası açılır.
Ne zaman Satış Sözleşmesi İptal Edilebilir?
Satış sözleşmesi herhangi bir rastgele nedenden dolayı iptal edilemez, ancak anlamlı bir nedene dayanılarak iptal edilebilir. Alıcı veya satıcının işlemden ilgisiz olduğu için sözleşmenin iptali geçerli bir neden değildir.
Tapu İptal Davası Neden Açılır?
Tapu iptal davası neden açılır sorusunun cevabı tek değildir. Tapu iptal davası birçok nedenden dolayı mülkün bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemelerinde açılabilir.
Bu nedenler şunlardır:
Hukuki ehliyetsizlik sebebiyle açılabilir,
Yolsuz tescil nedeniyle açılabilir,
Kişiye verilen vekaletin kötüye kullanılması sebebiyle açılabilir,
Ölünceye kadar bakma’ sözleşmesinin geçersiz olduğu iptali istemiyle açılabilir,
İmar hukukundan kaynaklanan sebepten dolayı açılabilir,
Aile konutu uyuşmazlığı sebebiyle tapu iptal davası açılabilir,
Sınır uyuşmazlıkları, tapu kaydının düzeltmesi davası yoluyla giderilemeyecek miktar fazlalıkları veya noksanlıkları nedeniyle açılabilir,
Kadastro ölçüm hataları veya yanlış kayıt nedeniyle kadastrodan önceki sebeplere dayanılarak açılabilir,
Kıyı Kanunu veya Orman Kanunu ve sair mevzuat dolayısıyla nedeniyle, tapuya özel mülk olarak kaydedilemeyecek arazilerin kişiler adına kaydının iptali talebiyle hazine veya ilgili idarelerce açılabilir,
Mirastan mal kaçırma amacına matuf olup, gerçekte bağış amacını taşıyan ancak satış yapılmadığı halde tapuda satış gibi gösterilen işlemlerin iptali istemiyle açılabilir,
Zeminde kullanılan yer ile tapuda kayıtlı parselin birbirini tutmaması ve sair teknik hatalar nedeniyle açılabilir.
Bir başkası adına senetsiz olarak tescil edilmiş tapu kaydının gerçek durumu yansıtmadığı gerekçesiyle açılabilir,
Tapu tescil iptal davası açılabilen durumlar şu şekildedir:
Hukuki ehliyetsizlik nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açılabilir.
Tapu iptal ve tescil davası, ancak dava konusu edilecek taşınmazın önceki kayıt maliki tarafından açılabilir. Mahkeme, davayı açan kişinin eski kayıt maliki olup olmadığını davanın her aşamasında resen gözetmelidir.
Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davası açılabilir.
Bu tür davalar genelde, bir kişinin ya da şirketin haklarını korumak veya bir hakkın kullanımı için gerekli olan tapu kayıtlarının düzeltilmesi veya geçersiz kılınması için kayıtlı olan hakkın muris muvazaasına aykırı olduğunu ispat etmesi gerekir. Davacının bu kanıtı temin etmesi için, tapu sicil kayıtlarının incelenmesi ve gerekli belgelerin temini gerekebilir. Muris muvazaasında açılacak dava tapu sicilinin düzeltilmesi ve tescil davasıdır, miras bırakanın ölümünden sonra açılabilir. Dava, zamanaşımı veya herhangi bir hak düşürücü süreye tabi değildir.
Vekalet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açılabilir.
Vekâlet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle tapu iptali ve tescil davasını, vekil eden veya onun mirasçıları açabilir. Vekâlet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle tapu iptali ve tescil davası, vekile ve vekil ile çıkar ve işbirliği içerisinde olan veya kötü niyetli olup vekilin vekâlet görevini kötüye kullandığını bilen üçüncü kişilere karşı açılır. Vekâlet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle açılan tapu iptali ve tescil davalarında herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre bulunmamaktadır. Bu nedenle işbu davalar her zaman açılabilmektedir. (Y.1. HD. 2004/14912 E., 2005/715 K.02.02.2005 T.)
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açılabilir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi bakılan kişinin ölümüyle kendiliğinden son bulur. Buna karşın taraflar her zaman karşılıklı irade beyanlarıyla sözleşmeyi sona erdirebilirler. Bu sözleşmenin feshi de mümkündür. Bakım borçlusunun ölümü üzerine bakım alacaklısı bir yıl içinde sözleşmenin feshini isteyebilir. Bu durumda bakım alacaklısı, bakım borçlusunun iflası hâlinde, iflas masasından isteyebileceği miktara eşit bir paranın kendisine ödenmesini, bakım borçlusunun mirasçılarından isteyebilir.
Aile konutu nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açılabilir.
Bu dava, tapuda mülkiyet hakkına sahip olan, malik olarak görünen eşe karşı açılır. Davayı açmaya yetkili kişi ise açık rızası alınmadan aile konutu satılan ve mağdur olan eştir.
Kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açılabilir.
Bu dava, aile konutunun bir üyesinin diğer üyeler tarafından haksız olarak işgal edilmesi durumunda açılabilir. Davacı, haksız işgal edilmiş aile konutunun tapusunun iptal edilmesini ve tescil belgesinin düzenlenmesini talep edebilir. Davalılar ise haksız işgali reddedebilir ve haklı gerekçelerini savunma hakkına sahiptir. Ayrıca, davacının işgale karşı başka önlemler aldığını ve bunun yerine tapu iptal ve tescil davası açtığını kanıtlaması gerekebilir.
Tapu İptali ve Tescil Davası Hangi Durumlarda Açılamaz?
Olağan zamanaşımı ve olağanüstü zamanaşımı yoluyla taşınmaz mülkiyetinin kazanımı halinde yolsuz tescil söz konusu değildir. Kazandırıcı zamanaşımı ile mülkiyeti kazanan kişi aleyhinde tapu iptali ve tescil davası açılamaz.
Taşınmaz Mülkiyetinin Olağan Zamanaşımı Yoluyla Kazanımı (TMK m. 712)
TMK 712. Madde: “Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez.
Taşınmaz Mülkiyetinin Olağanüstü Zamanaşımı Yoluyla Kazanımı (TMK m. 713)
Olağanüstü zamanaşımı Madde 713 – Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.
TAPU İPTALİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ
İSTANBUL HUKUK MAHKEMESİ
DAVACI :
AVUKATLAR:
SANIK: …………
VAKA: TAPU İPTALİ VE KAYIT
DAVANIN KONUSU: Bölge X… .. ada…. nolu parselde yer alan taşınmazın tapu kaydının yapılması talep edilmektedir. iptal edilerek davacılar adına tescil edilir.
AÇIKLAMALAR : Konu taşınmaz davacılar tarafından uzun süredir kullanılmaktadır. Bu bahçenin davacıların katili ………………’ye ait olduğuna dair 19/05/1940 tarihli tapu bulunmaktadır. Bahsi geçen tapu, ….yolu ve …. …… sınır komşusudur. … .. .. …. ..……… bahçesi olarak gösteriyor.
Taşınmaz bütün halinde yapılan kadastro çalışması sonucunda bahçe,…. Parsel no olarak kayıtlı parça. belediyeye ait mezbaha bulunan işyeri yanlışlıkla ayrılmış. parsel numarası …… adına tescil edilmiştir. Ancak …. tarafından yapılan mezbaha tapuda herhangi bir hak olmaksızın yaptırılmıştır. Söz konusu taşınmaz, davacı müvekkillerin bahçesi ile bir bütündür. Davalı belediyenin bu taşınmaz üzerinde herhangi bir hakkı bulunmamaktadır.
……Kadastrosu 1999 yılında yaptırılmıştır. Kadastro Mahkemesi’ne dava açılmayınca mahkeme tapuyu iptal etmek ve tescil davası açmak zorunda kalmıştır.
HUKUKİ SEBEPLER : MK, HUMK ve ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİL: Tapu kayıtları, eskizler, keşif, bilirkişi kanıtı
SONUÇ TALEBİ: Yukarıda açıklanan nedenlerle DAVANIN KABUL EDİLMESİ
1-Dava konusu… ..ada …… .. parseldeki taşınmazın tapu iptali ile.
2-Yargılama gideri ve avukatlık ücretinin sanığa bırakılmasını talep ve talep ederiz. (tarih)
Avukat
EK:
Kroki
Tapu Kayıtları
Veraset Oyunu
Temsil yetkisi
Tapu iptali ve tescil davası ile tapuda hukuka aykırı olarak yapılması malik silinir böylece gerçek hak sahibi tapu kütüğüne taşınmazın maliki olarak tescillenir.
Tapu iptali ve tescil davalarına hangi mahkeme bakar?
Taşınmazın bulunduğu yerdeki asliye mahkemesinde tapu iptal davası açılmaktadır. Görevli olan mahkeme asliye hukuk mahkemesi olup eksizsiz ve tam bir dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.
Tapu İptali ve Tescil Davasını Kim Açar?
Tapu kayıtları alenidir. İlgili herkes inceleyebilir. Bir tapu kaydı usule ve kanuna aykırı olarak oluşmuş ise, o kaydın iptalinde kendisinin bir menfaati olan herkes tapu iptal davası açabilir.
Tapu İptali ve Tescil Davasında Tanık Dinlenir Mi?
Tanık dinlenmesi, Tapu İptali ve Tescil davalarında da yapılabilir. Ancak, bu durum hakimin kararına bağlıdır. Mahkeme, davacının veya davalının istemi üzerine tanıkların huzuruna çağırabilir. Tanıkların ifadelerinin geçerli olması için, olayla ilgili olabildiğince ayrıntılı bilgileri vermeleri beklenir. Böylelikle mahkeme, davacının veya davalının haklarını koruyacak ve doğru kararı verecektir.
Tapu İptal Ve Tescil Davası Yetki Uyuşmazlığı
Tapu iptal ve tescil davası açısından, yukarıda da belirttiğimiz üzere kesin yetki kuralı vardır ve bu kural kamu düzeninden gelmektedir. Bu sebeple de esnetilmesi ya da istisnasının bulunması mümkün değildir. Bu kural uyarınca yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesidir. Hâkim, yetki konusunu re ‘sen incelemek zorundadır ve eğer yetkisizlik konusunda tespitte bulunacak olursa HMK m.114/1-d ve madde 115 uyarınca tapu iptal ve tescil davasını usulden reddetmelidir.
Tapu İptal Davasında Süre Var Mıdır?
Tapu iptal davasında süre yoktur. Zira, tapu iptali ve tescili davasında dava konusu taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı mutlak bir hak olduğundan genel olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Ayni bir hakka yani mülkiyet hakkına dayandığından süre kısıtlaması olmadan her zaman açılabilmektedir.
Ancak istisna olarak yukarıda bahsettiğimiz, olağanüstü zaman aşımı nedeni ile mülkiyetin kazanıldığı hallerde tapu iptal ve tescil davası açmak mümkün değildir. Fakat olağanüstü zamanaşımı ile mülkiyetin kazanılması için bunun talep edilmesi gerekir. 20 yıl dolduktan sonra mülkiyet hakkı iddia etmeyen üçüncü kişiye karşı dahi tapu iptal ve tescil davası açılabilmektedir.
Tapu İptali ve Tescil Davası Başakşehir