MANŞET

Ticaret Hukuku Nedir  | Ticaret Hukuku Avukatı Denizli

Ticaret Hukuku Nedir  | Ticaret Hukuku Avukatı Denizli

Ticaret Hukuku Nedir? 

Ticaret hukuku, bireyler ve işletmeler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişleri ve hukuki problemleri düzenleyen hukuk dalıdır. Ticaret hukukunun alanları; şirketler hukuku, ticari işletme hukuku, taşıma hukuku, kıymetli evrak hukuku, deniz ticaret hukuku, sermaye piyasası hukuku, fikri mülkiyet hukuku, rekabet hukuku, sigorta hukuku gibi hukuk dallarına ayrılmaktadır. Ticaret hukukunun ilgilendiği üç unsur vardır;

  • Tüzel kişiler ve Tacirler,
  • Ticaret işletmeleri
  • Ticaret işleten dernekler ve vakıflardır.

Ticaret Hukuku Nedir  | Ticaret Hukuku Avukatı Denizli

Ticari işletme Nedir? 

Ticari işetme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.

Tacir Nedir? 

Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir. Bir ticari iletmeyi açtığını televizyon, gazete, radyo kanalları ile ilan etmiş kişi, fiilen işletmeye başlamamış olsa bile artık tacir olarak kabul edilir. Küçük ve kısıtlılar adına ticari işletmeyi işleten yasal temsilciler tacir sayılmaz. Ancak cezai hükümlerden sorumlulardır.

Esnaf Nedir?

Esnaf, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla olan yaptığı iş bedenî çalışmasına dayanan ve geliri öngörülen sınırı aşmayan, sanat
veya ticaretle uğraşan kişiye denir.

Tüzel kişiler? 

Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar ve dernekler de tacir sayılır. Kendi özel kanunlarına göre, ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar, Ancak kamu yararına çalışan dernekler ve gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcayan vakıflar, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.

Tacir Olmanın Hükümleri Nedir? 

Tacir her türlü borç için iflasa tabidir. Kanuna uygun bir ticari işletme seçmek ve bunun ticaret siciline işletmekle yükümlüdür. Kanuna uygun ticaret defteri tutmakla da yükümlüdür. Her tacir ticaretiyle ilgi bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adama gibi hareket etmelidir.

Tescil Nedir? 

Her tacir, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren on beş gün içinde, ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirir.  Tescil kural olarak talep ile yapılır. Tescil edilmiş hususlarda meydana gelen her türlü değişiklik de tescil olunur. Tescilin dayandığı olgu veya işlemler tamamen veya kısmen sona erer ya da ortadan kalkarsa sicildeki kayıt da  değiştirilir.

Ticaret Hukuku Nedir?  | Ticaret Hukuku Avukatı İstanbul

Ticaret Unvanı  Nasıl Olmalıdır ? 

Gerçek kişi olan tacirin ticaret unvanı kanuna  uygun olarak yapabileceği ekler ile kısaltılmadan yazılacak adı ve soyadından oluşur.

Kolektif şirketin ticaret unvanı, bütün ortakların veya ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibareyi içerir.

Adi veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ticaret unvanı, komandite ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibareyi içerir. Bu şirketlerin ticaret unvanlarında komanditer ortakların adları ve soyadları veya ticaret unvanları bulunamaz.

Anonim, limited ve kooperatif şirketler, işletme konusu gösterilmek ve 46 ncı madde hükmü saklı kalmak şartıyla, ticaret unvanlarını serbestçe seçebilirler.

Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.

Ticari işletmeye sahip olan dernek, vakıf ve diğer tüzel kişilerin ticaret unvanları, adlarıdır.

Donatma iştirakinin ticaret unvanı, ortak donatanlardan en az birinin adı ve soyadını veya deniz ticaretinde kullanılan geminin adını içerir. Soyadları ve gemi adı kısaltılamaz. Ticaret unvanında ayrıca donatma iştirakini gösterecek bir ibare de bulunur.

Arabuluculuk Şartı?

Ticari davalarda, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan
önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.

Ticari İşlerde Faiz ? 

Ticari ilerde faiz oranı serbestçe belirlenir. Üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerlidir. Bu kural he riki tarafın tacir olmadığı sözleşmelerde uygulanmaz. Aksine bir hüküm yok ise, ticari bir borcun faizi, vadenin bitiminden ve
belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar.

Ticaret Hukuku Nedir  | Ticaret Hukuku Avukatı Denizli

Ticaret Hukukunda Görevli Mahkeme ?

Ticaret Hukukunda görülen tüm davalar, Asliye Ticaret Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir.

YARGITAY KARARLARI 

5. Hukuk Dairesi 2021/9226 E. , 2021/11932 K.

Büyükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce, davacı tarafın davasını ticari dava olarak nitelemiş olduğu ve asliye ticaret mahkemesine dava açtığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir. Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce ise, davacı tarafından açılan davada tarafların her ikisinin de tacir olmadığı, uyuşmazlığın ticari işletmeleriyle ilgili hususlardan doğmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.

…………taraflardan biri için ticari iş sayılan bir işin diğeri için de ticari iş sayılması, davanın niteliğini ticari hale getirmeyecektir. Zira; Türk Ticaret Kanunu, kanun gereği ticari dava sayılan davalar haricinde, ticari davayı ticari iş esasına göre değil, ticari işletme esasına göre belirlemiştir. Hâl böyle olunca, işin ticari nitelikte olması davayı ticari dava haline getirmez.

asliye ticaret mahkemeleri ile diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki, iş bölümü ilişkisi değil, görev ilişkisidir.  Somut olayda, taraflar arasındaki itirazın iptaline konu uyuşmazlığın sözleşmeye aykırılıktan kaynaklandığı belirgin olup sözleşme hükümlerine aykırılıktan doğan bu davanın yasal dayanağı Borçlar Kanununun 96. ve devamı maddeleridir. Davalı tacir niteliği taşımadığından, dava konusu da
kanunda özel olarak düzenlenen hallere girmediğinden, davanın Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekir.

2. Hukuk Dairesi 2021/4465 E. , 2021/6694 K.

Taşınmazın tapu kütüğünde konutla ilgili bir şerh bulunmasa bile, bu konut üzerinde lehine ipotek tesis edilen şirket, konutun aile konutu olduğunu biliyor veya bilebilecek durumda ise, şerhin yokluğuna dayanarak iyiniyet iddiasında bulunamaz ve Türk Medeni Kanunun 1023. maddesinden yararlanamaz.

Davalı şirket, ticaret şirketi olup, tacirdir. Her tacir, ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli hareket etmekle yükümlüdür.(6102 s TTK m. 18/2) Bu yükümlülüğü, alacağına teminat olarak gösterilen taşınmazın fiili ve hukuki durumunu araştırmayı da içerir. Bu özeni göstermemişse, iyi niyet iddiasında bulunamaz.

Somut olayda mahkemece, tapuda ipotek verildiği tarih itibariyle taşınmazda aile konutu şerhi olmadığı, buna dayanarak işlem yapıldığı, davalı şirketin tapu kaydına dayanarak ipotek işlemi yaptığı ve konutun aile konutu olduğunu bilmediği, ipotek işlemi esnasında davalı şirketin iyiniyetli olmadığının davacı tarafından ispatlanamadığının anlaşılmasıyla ipoteğin kaldırılması talebinin reddine karar verilmiştir. Yukarıdaki açıklamalar dikkate alınarak, davalıların iyi niyet iddiası dinlenemeyeceğinden davacının delilleri toplanarak dava konusu taşınmazın aile konutu niteliğinde olup olmadığı hususunun tespit edilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirmelerle yazılı şeklide karar verilmesi doğru görülmemiş kararın bu nedenle BOZULMASINA karar verilmesi gerekmiştir.

Stajyer Av. İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

Ticaret Hukuku Nedir  | Ticaret Hukuku Avukatı Denizli

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu