Uluslararası Ticaret – Muğla
Uluslararası Ticaret – Muğla
Uluslararası Ticaret
Uluslararası ticaret sermaye, mal ve hizmetler’ in uluslararası veya bölgeler arasında değişimidir çünkü bu mallara veya hizmetlere ihtiyaç veya istek vardır.
Uluslararası düzeyde ticaret yapmak para birimi, hükümet politikaları, ekonomi, yargı sistemi, yasalar ve piyasalar gibi pek çok faktör ticareti etkiler.
Uluslararası pazarda büyüme yakalayabilmek, gelişim elde edebilmenin yolu uluslararası ticaret yapmaktan geçer. Bu sebeple, ürün ve hizmetleri uluslararası alanda pazarlamak, firmalar için son derece faydalı hale gelir. Bu pazarda büyümeye katkı sağlayan uluslararası ticaret, firmalara birbirinden farklı avantajlar sunmaktadır. Sağlanan en önemli avantajlardan biri, finansal anlamda büyüme yakalamak olarak ifade edilir.
Uluslararası ticaret sayesinde firmalar daha ucuz fakat aynı kalitede ürünleri, iç pazarda kullanarak karlı çıkabilir. Pek çok avantajı olan uluslararası ticaret, lojistik sektörünün hareketlenmesi için de gereklidir. Uluslararası ticaret ve lojistik için birbirine entegre olmuş demek son derece mümkündür. Kaliteli bir lojistik hizmeti alarak yapılacak olan uluslararası ticaret, müşteri memnuniyetini sağlayarak firmaların yükselmesine ortam hazırlar.
Uluslararası Ticaret Ekonomik Avantajlar Sunar
Ülkelerin kalkınması, belirli anlamda gelişim göstermesi de uluslararası ticaretin etkili bir biçimde yapılabilmesi ile doğru orantılıdır. Birbirinden farklı ülke ile yapılacak olan ticaret doğrultusunda, gelir artışı ve ticari büyüme gözlemlenebilir. Ticaret indeksi, özellikle küçük işletmelerin dış ticaret yapması sonucu, %50 oranına varan artışlar gözlemlemiştir. Dolayısıyla, uluslararası ticaret yapmak hem küçük işletmeler için hem de büyük firmalar için son derece avantajlı olmaktadır. Yurtdışına yapılacak ticaret sonucu firmalar üretim ve lojistik kısmında görev alacak kişileri işe alır. Üretim gücünün artması sayesinde, ülkelerde çeşitli kalkınmalar söz konusu olur. Yalnızca ülke içinde yapılan ticaret, çoğu zaman hızlı nakit akışının sağlanmasını engelleyebilir. Daha kolay nakit akışı sağlamak için uluslararası ticarete yönelmek mümkündür çünkü ülkelerarası yapılan ticaretlerde çoğu zaman ön ödeme alınması söz konusudur.
Uluslararası Ticaret – Muğla
Uluslararası Ticaret Nasıl Yapılır?
Dış ticareti tam olarak harekete geçirmeden önce her iki taraf (ithalatçı ve ihracatçı) bazı noktalara dikkat etmelidir. Bu noktalar arasında, ürün ve hizmetlerin tedarikçisini tespit etmek, pazar araştırması yapmak, sipariş ve faturalandırma işlemlerini rapor haline getirerek yürütmek, lojistik işlemlerini düzenlemek ve gümrük belgelerini eksiksiz şekilde hazırlamak yer alır. Tüm bu aşamalar gerçekleştirildikten sonra uluslararası ticaret yapılabilir
Dış Ticaret Belgeleri
Gümrük Beyannamesi
Ticari Fatura
Proforma Fatura
Navlun Faturası
Konsolosluk Faturası
Taşıma ve Dolaşım Belgeleri
Dış Ticaret ile İlgili Ulusal ve Uluslararası Kurumlar
Türkiye İhracatçılar Meclisi
Dış ticaretle doğrudan veya dolaylı ilgili konularda kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon halinde çalışmalar yapmak ve yürütülen çalışmalara katkıda bulunmaktır.
Türk Eximbank
Türk Eximbank resmi destekli ihracat finansman kuruluşu olarak 1987 yılında faaliyete geçmiş ve 1988 yılı başında programlarını fiilen uygulamaya başlamıştır. Türk Eximbank, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler doğrultusunda, ihracat sektörünün finansman gereksinimlerini karşılamaktadır.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)
DEİK, uluslararası niteliğe sahip etkinlikler düzenleyerek, Türkiye ile diğer ülkeler ve sektörler arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve karşılıklı ticaret hacminin artırılmasını hedeflemektedir.
Dünya Ticaret Örgütü
Çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organıdır. DTÖ, hükûmetlerin iç ticaret yasalarını ve düzenlemelerini nasıl yapacakları hususunda yasal bir çerçeve ortaya koymakta olup toplu görüşmeler ve müzakereler yoluyla ülkeler arasında ticari ilişkilerin geliştirildiği bir platformdur. Amacı, gümrük tarifelerini azaltarak uluslararası ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve dış ticarette ayrımcılığı önlemek olarak tanımlanan DTÖ, ülkeler arasındaki ticareti, haklar ve sorumluluklar açısından düzenleyen uluslararası bir anlaşma konumundadır.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı
Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), ticaret, kalkınma ve yoksulluk sorunlarının ele alınması amacıyla 1964 yılında kurulmuştur. UNCTAD, BM sisteminde anılan konuların yanı sıra yatırım, teknoloji ve sürdürülebilir kalkınma ile ilgili hususlara ilişkin temas noktası işlevi görmektedir.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)
OECD’nin en temel amaçları: Ekonomik büyüme, mali istikrar, ticaret ve yatırım, teknoloji, yenilik, girişimcilik ve kalkınma alanlarında işbirliği yoluyla refahın sağlanması ve yoksullukla mücadele konularında hükümetlere yardımcı olmak; Ekonomik ve sosyal gelişme ile çevrenin korunması arasındaki dengeyi gözetmek.
Dünya Gümrük Örgütü
DGÖ bünyesinde;
Uluslararası eşya ticareti ve sınırlar arası insan geçişi ile ilgili gümrük rejimlerinin ve işlemlerinin basitleştirilerek armonize edilmesini temin etme,
Gümrük mevzuatının aynı şekilde uygulanabilmesini sağlayacak uluslararası enstrümanları (sözleşme, tavsiye kararı vb.) geliştirme,
Gümrük işlemlerini basitleştirirken, mevzuatın etkin uygulanmasını ve gümrük suçlarıyla etkili mücadele edilebilmesine imkan tanıyan işbirliği ortamını yaratacak tedbirleri alma,
Değişen şartlara ve mevzuata uyum sağlanması bakımından üye ülkelere teknik yardım sağlama,
Üye ülkeler arası veya diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliğini geliştirmeye yönelik girişimlerde bulunma,
Gümrük idarelerindeki insan kaynakları yönetimi, şeffaflık, dürüstlük konuları ile çalışma yöntemleri ve yönetim hususlarında iyileşmeler sağlayacak girişimleri destekleme,
konularında kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır.
Uluslararası ticaret hukuku
Uluslararası ticaret hukuku, uluslararası ticaret faaliyetlerinde işlem ve sözleşmeleri etkileyen ulusal ve uluslararası düzenlemeler ile teamül hukuku ve hukukun genel ilkelerinden oluşan kurallar bütünü.
Bu hukuk türü 5 temel özelliğe sahiptir :
Uluslararası nitelikte olması,
Temel kaynağının ticari teamüller olması,
Yargıçlardan ziyade tacirlerin uygulaması,
Temelinde hakkaniyet ilkesinin yatması,
Noterlik faaliyetleriyle evrensel nitelik kazanmasının artmış olmasıdır.
Uluslararası Ticaret – Muğla