MANŞET

Vefat Edenin Miras Malvarlığı Araştırması Nasıl Yapılır Bursa

Vefat Edenin Miras Malvarlığı Araştırması Nasıl Yapılır Bursa

Öncelikle miras bırakanın mirasçıları miras bırak hakkında mal varlığı araştırması yapabilmesi için noterden veya sulh hukuk mahkemesinden TMK 598 de düzenlenen veraset ilamı diğer adıyla mirasçılık belgesini almış olmaları gereklidir. E- devlet sistemi üzerinden de mal varlığı sorgulaması yapılabilmektedir.  Veraset ilamını alan mirasçılar miras bırakanın tapu da taşınmazlarını sorgulayabilir. Bankalarındaki paralarını, gerekli evraklarla bankaya başvurmak sureti ile  sorgulayabilir. Trafik tescil müdürlüklerinde kayıtlı araçlarını sorgulayabilirler.

Madde 598- Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.

Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir. Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.
Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.

Veraset ilamı resmi belge hükmündedir. Veraset ilamını alan mirasçılar miras bırakanın banka, tapu veya diğer alanlardaki mal varlıklarını sorgulayabilir.

Vefat Edenin Miras Malvarlığı Araştırması Nasıl Yapılır Bursa

MALVARLIĞI SORGULAMASI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Miras bırakanın mal kaçırması veya borca batık olması gibi miras bırakanı zorda bırakacak işlemlerin önüne geçmek amacıyla mirasçıların veraset ilamını çıkarttırarak mal varlığı sorgulaması yapması son derece önemlidir. Mirasçının veya mirasçıların mal varlığını sorgulaması sadece aktifler bakımından değil miras bırakanın borçlarının öğrenilmesi  bakımından da önemlidir. Miras bırakanın malvarlığı borca batıksa mirasçı mirası kabul etmeme hakkını kullanabilir. Eğer malvarlığı sorgulaması yapmadan mirası öğrendiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde mirası ret etmezse mirası kabul etmiş sayılır ve mirasa borçlarıyla, alacaklarıyla hükümlü hale gelir. Miras bırakanın sağlığında yaptığı tasarrufların saklı paylara tecavüz edip etmediği veya miras bırakanın mal kaçırmak amacıyla muvazaalı işlem yapıp yapmadığı öğrenmek amacıyla mal varlığı araştırması yapılmalıdır. Miras bırakanın saklı paylara tecavüz eden bir harcaması veya mal kaçırmak niyeti ile muris muvazaası işlemi yaptığı tespit edildiği anda tere tespit davası açılabilir.

Vefat Edenin Miras Malvarlığı Araştırması Nasıl Yapılır Bursa

YARGITAY KARARI

Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 2020/1263 E. 2021/ 553 K. sayılı ve 03.02.2021 

Davacı, mirasbırakan …’ın, maliki olduğu …. ada .. parsel sayılı taşınmazdaki .. nolu bağımsız bölümünü 31/12/1984, aynı mevkide bulunan …. ada .. parsel sayılı taşınmazdaki .. nolu bağımsız bölümünü ise 16/12/1999 tarihinde satış göstermek suretiyle kızı olan davalıya temlik ettiğini, yapılan işlemlerin mirastan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğunu ileri sürerek dava konusu taşınmazların tapu kayıtlarının iptali ile payı oranında adına tesciline karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davacının devir ve murisin ölümü tarihinde muris …’ın mirasçısı olmadığını, davacının aktif dava ehliyetinin de olmadığını, veraset ilamının hatalı olduğunu, davacının murisin eşi Kazım’ın önceki evliliğinden olma çocuğu olduğunu, ayrıca temliklerin mal kaçırma amacına yönelik olduğuna ilişkin iddianın da doğru olmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.

Vefat Edenin Miras Malvarlığı Araştırması Nasıl Yapılır Bursa

Stajyer Av. İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu