MANŞET

Vize İhlali Avukatı Adana

 

 

En İyi Vize İhlali Avukatı Adana

 

Vize İhlali Nedir?

 

Vize ihlali nedir sorusunu cevaplandırmadan önce vize ve vize türlerini anlatmak yerinde olacaktır. Vize bir kimsenin vatandaşı olduğu ülkeden başka bir ülkeye gezmek, çalışmak veya başka nedenlerle giriş yapabileceğine dair izni olduğunu belirten belgeye verilen isimdir.

Yani kişinin yaşadığı ülkeden farklı bir ülkeye gitmek için pasaporta sahip olması yeterli değildir. Bununla birlikte vize de alması gerekmektedir.

Vizenin birçok türü vardır, yani birçok farklı sebeple verilebilmektedir. Yabancı bir ülkeye gitmek isteyen kişi hangi amaçla o ülkeyi ziyaret edecekse, o amaca uygun vize almalıdır.

Bir ülkeden bir başka ülkeye gitmek isteyen yabancılar diplomatik vize, öğrenci, seyahat veya işçi vizesi gibi pek çok farklı vize türünden birini seçebilecektir.

Açıklanan bu kavramlar neticesinde vize ihlali nedir sorusunu cevaplandırmak gerekir.

Vize ihlali alınan vizenin süresine ve türüne uygun olmayan davranışları ifade etmektedir.

Bu durumda vize ihlali yapabilmek için ilk olarak ülkeye yasal yollardan giriş yapmak gerekecektir.

Bu anlamda vize süresinin geçmesine rağmen ülkede kalmak, seyahat vizesi alıp vizenin türüne aykırı olarak ülkede çalışmak, öğrenci vizesi ile ülkede kalan kimsenin öğretim bitmesine rağmen ülkede kalmaya devam etmesi vize ihlali davranışlarına örnek olarak gösterilebilecektir. Vizenin hem süresine hem amacına uygun kullanımı önem arz etmektedir. Aksi davranış ceza gibi birtakım yaptırımlara yol açabilmektedir.

En İyi Vize İhlali Avukatı Adana

Vize İhlali Cezası Ne Kadardır?

Vize ihlali nedir sorusunu ve bu ihlal neticesinde ceza ile karşı karşıya kalınacağını belirttik. Yabancılar bu ihlali ekonomik nedenlerden yapabildikleri gibi bilgisizlikten, vize sürelerini takip etmemekten dolayı da gerçekleştirebilmektedir.

Ülkemizde vize ihlali cezası para cezası olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki vize ihlali cezası ne kadar olacaktır? Vize ihlali cezası nereye ödenir?

Ülkeye vizesiz olarak giriş yapan kimseler cezai harç ödemesiyle birlikte direkt olarak sınır dışı edilecektir. Ancak yasal yollarla ülkeye giren yabancıların vize ihlali cezası ödeme ve ülkeye yeniden giriş işlemleri nasıl gerçekleşir?

Türkiye’de vize ihlali yapan yabancılar vize ihlali cezası olarak belirlenen para miktarını ödeyip ülkeden çıkış yapmalıdır. İşlemlerini eksiksiz ve düzenli bir şekilde gerçekleştiren yabancılar ödemelerini yapıp ülkeden çıktıktan sonra geri dönebilecektir. Bu durumda 10 gün içerisinde ikamet izni almalıdır.

Bu işleme vize ihlali şartlı giriş adı verilmektedir. Vize ihlali şartlı giriş ile kişiler hem cezalarını ödemiş olacak hem de yasal bir şekilde ülkede kalmaya devam edebilecektir. Vize ihlali cezası nereye ödenir sorusunun cevabı ise bu noktada önem taşımaktadır.

Vize ihlali cezası yabancılar tarafından havaalanlarında ya da sınır kapılarına ödenebilecektir. Ancak ödemesini yapmadan ülkeden çıkış yapmak haklarında ülkeye giriş yasağı verilmesine sebep olacaktır. Bu yabancılar hakkında 5 yıla kadar ülkeye giriş yasağı konulabilmektedir.

En İyi Vize İhlali Avukatı Adana

Vize İhlali Para Cezası Hesaplama

Vize ihlali cezası hesaplama işlemi çoğunlukla havalimanlarında yapılmakta olup bu anlamda yabancılar hukuku avukatından yardım almak faydalı olmaktadır. Peki vize ihlali cezası nasıl hesaplanır? Bu; ihlalin ne kadar süreyle gerçekleştiği, ne şekilde gerçekleştiği, ülkede kaçak olarak kalma süresi ve hangi ülkede vize ihlali yapıldığına göre gerçekleştirilecektir.

Bununla birlikte ülkemizin bazı ülkelerle yapmış olduğu vize muafiyete ilişkin ikili anlaşmaları bulunmaktadır. Bu anlaşmalar sebebiyle vize süreleri dolan yabancılar için 1-3 ay gibi süreler muafiyet çerçevesinde sayılabilmektedir. Ancak muafiyet süresi geçtikten sonraki kaçak olarak ülkede kalınan süre hesaplamaya dahil olacaktır.

Vize ihlalinde para cezası miktarı ihlali yapan yabancının vatandaşı olduğu ülkeye ve kaçak olarak ülkede kaldığı süreye göre değişebilmektedir. Birkaç örnekle ödenmesi gereken ceza miktarını açıklayalım.

Azerbaycan vatandaşları 30 gün vizesiz olarak Türkiye’de kalabilmektedir. Toplam 8 ay Türkiye’de kalan Azerbaycan vatandaşı ilk ayını vizesine uygun olarak, geri kalan 7 ayı kaçak olarak geçirmiş olacaktır. Bu durumda kendisinin ödemesi gereken miktar; 50 USD (İlk ay bedeli) + 60 USD (İlk aydan sonraki her ay için 10 USD) + Kart bedeli olacaktır.

Gürcistan vatandaşları 90 gün vizesiz olarak Türkiye’de kalabilmektedir. Toplam 6 ay Türkiye’de kalan Gürcistan vatandaşı, 3 ay fazladan kalmış demektir. Böyle bir durumda ödenmesi gereken ceza miktarı; 50 USD (İlk ay bedeli) + 20 USD (İlk aydan sonraki her ay için 10 USD) + Kart bedeli + Vize harcı olarak belirlenecektir.

Özbekistan ve Türkmenistan vatandaşları 30 gün vizesiz olarak Türkiye’de kalabilmektedir. Toplam 2 ay Türkiye’de kalan Özbekistan vatandaşı 1 ay fazladan kalmış durumdadır. Bu durumdaki Özbekistan vatandaşının ödemesi gereken miktar; 50 USD (İlk ay bedeli) + Kart bedeli + Vize harcı olacaktır.

 

Vize ihlali para cezası hesaplama işlemleri hakkında kesin ve net bilgi için yabancılar hukuku avukatı ile birlikte sınır kapıları yahut havaalanına danışmak gerekmektedir.

 

Yabancıların Vize İhlali Cezası

Vize ihlali yapan yabancılar kaçak durumda sayılmaktadır. Fakat vize ihlali yapan yabancılar için verilecek ceza ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Genel anlamda ceza ülkeye sürekli yahut geçici giriş yasağı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bununla birlikte vize ihlali yapan yabancı belirli bir miktar para cezası ile de karşı karşıya kalabilmektedir. Ülkemizde bu ceza sınır dışı edilme ile para cezası olarak düzenlenmektedir.

Vize İhlali Yapan Yabancılara Af Mümkün Müdür?

Vize ihlali yapan yabancılara af en son 2012 yılında getirilmişti. Buna göre ülkede vize ihlali yapma suretiyle kaçak olarak kalan yabancıların başvuru yapması ve cezalarını ödemesi gerekmekteydi. Vize ihlali yapan yabancılara af cezalarını ödedikleri takdirde gerçekleşecek ve ülkede kalmaları yasal hale gelecekti.

Her ne kadar ileride yapılabilecek olsa da günümüzde böyle bir af uygulaması mevcut değildir. Bunun yerine günümüzde yukarıda da bahsetmiş olduğumuz vize ihlali şartlı geçiş uygulaması görülmektedir.

Yabancı hesaplanan para cezasını ödeyerek ülkeden çıkış yapacak ve 10 gün içerisinde ikamet izni için başvuru yapacaktır. Böylelikle ertesi gün dahi ülkeye dönebilmesi mümkün hale gelmiştir.

 

 

Vize İhlal Ofisi

Vize ihlal ofisi, kaçak kalınan süreye ve vatandaşı olunan ülkeye göre cezanın hesaplanacağı ve cezanın ödeneceği yerdir. Vize ihlal ofisi havalimanlarında bulunur. Kaçak olarak Türkiye’de kalan yabancı buraya giderek cezasını ödeyebilir.

 

Vize İhlali Cezası Nereye Ödenir?

Vize ihlali yapan yabancılar belli bir miktar ceza ödemelidir dedik. Sınırdışı edilmemek için bu cezanın ödenmesi gerekmektedir. Vize ihlali cezası havalimanlarında bulunan vize ihlali ofisine ödenebilir.

Eski düzenlemede ödemenin ardından 10 gün içinde ikamet izni için başvuru yapılacağına dair taahhütname imzalanarak ülkeden çıkış yapılırsa hemen bir gün sonra tekrar giriş yapmak mümkün idi. Ancak yeni düzenleme ile Türkiye’ye giriş imkanı yukarıda izah ettiğimiz kurallara göre olmaktadır.

 

ÖNEMLİ!: Her zaman belirttiğimiz gibi bu konuda mutlaka bir avukattan danışmanlık almanız gerekir. Eksik evrak olması, usule aykırı iş yapılması, cezanın eksik beyanı ve eksik ödenmesi, yabancı hakkında tahdit kodu olması, yeniden girişte usuli hata yapılması, girdikten sonraki oturma iznine başvurmada hata yapılması veya sürenin kaçırılması durumunda 5 yıla kadar deport kararı uygulanabilir yani 5 yıl Türkiye’ye giriş yasağı söz konusu olabilir.

 

 

Vize İhlali Durumunda Türkiye’ye Ne Zaman Giriş Yapılabilir?

Vize ihlali durumunda Türkiye’ye ne zaman giriş yapılabileceği duruma göre değişiklik göstermektedir. Eski düzenlemeye göre eğer yabancı ülkeden ayrılırken cezasını öder ve 10 gün içerisinde ikamet izni için başvuru yapacağını taahhüt ederse bir gün sonra dahi Türkiye’ye giriş yapabilir veya isterse daha sonra da giriş yapabilirdi.

Yeni düzenlemede vize ihlali durumunda Türkiye’ye ne zaman giriş yapılabilir sorusunun cevabı yukarıda tablo ve maddeler halinde izah ettiğimiz kısma göre verilecektir.

 

 

Vize İhlali Sonucu Deport (Sınırdışı) Edilen Yabancı Ne Yapmalı?

Vize süresini aşan, oturum izni süresini aşan ve çalışma izni süresini aşan yabancılar vize ihlali yaparak kaçak konumuna düşer.

Somut olayın özelliklerine göre haksız olarak deport edilen veya haksız olarak hakkında Türkiye’ye giriş yasağı uygulanan yabancılar buna itiraz edebilir.

 

Anca yukarıda belirtilen usule göre işlemler yapmamışsa görüldüğü üzere ciddi bir deport süresi ile karşı karşıya kalınabilir.

Somut olayın özelliklerine göre yabancının meşruhatlı vize davetiyesi alarak Türkiye’ye tekrar giriş yapması mümkün olabilir. Bu da çalışma, öğrenci, evlilik ve hastalık vizesi gibi örneklendirilebilir. Ancak durumun koşullarına uygun olan tip seçilmelidir.

Aksi halde bu başvurularda çoğu zaman ret görmekteyiz. Başvurunun türüne göre yapılacak işlemler farklılık göstermektedir.

 

Vize İhlali ile Birlikte Yabancı Hakkında Tahdit Kodu Konması

Sınırdışı edilen yabancılar hakkında Ç114, G87, Ç141 gibi kodların konulduğunu görmekteyiz. Bazı kodlar bilgilendirici olduğu gibi bazıları sınırlayıcıdır.

Dolayısı ile hakkında sınırlayıcı kod kararı olan bir yabancı yukarıda anlatılanların tamamını usulüne uygun yapsa da Türkiye’ye hakkındaki kod kararı mahkeme kararı ile kaldırılmadıkça giriş yapamaz.

Bu nedenle yukarıdaki işlemler yapılmadan önce bir avukat aracılığı ile yabancı için konulan ne tür bir kod bunun kontrolünün yapılması daha sağlıklı olacaktır. Biz bu konuda ilk olarak kod kontrolü yapıyoruz ve ona göre yol haritasını belirliyoruz.

 

 

Vize İhlali Cezası ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda vize ihlali cezası olarak para cezası ve Türkiye’ye giriş yasağından bahsettik. Görüldüğü üzere çeşitli ihtimallerde çeşitli sonuçlar doğmaktadır. Ayrıca bunların hepsi birbirinden önemli detaylardır. Bu nedenle sürecin sağlıklı bir şekilde hukuki zeminde hızlı ve etkin olarak sürdürülmesi gerekir. Bu nedenle gerek deport gerek Türkiye’ye giriş yasağı gerekse diğer konularda ASAL HUKUK DANIŞMANLIK  bilgi alınması her zaman daha sağlıklı olacaktır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu