10 Soruda Tanıma Tenfiz
Tanıma ve Tenfiz Ne Demektir?
Tanıma davası, yurtdışında verilen boşanma kararının Türkiye sınırları içerisinde kesin hüküm olarak kabul edilmesi için açılan dava türüdür. Tanıma davasının açılması ile taraflar artık Türkiye’de de resmi olarak boşanmış sayılır. Tanıma ve tenfiz, Milletletarası Özel Hukuk ve Usul Hukuk Hakkında Kanun’da düzenlenmişlerdir.
Kanun’un 58. Maddesine göre tanıma; “Yabancı mahkeme ilâmının kesin delil veya kesin hüküm olarak yetkili Türk mahkemesi tarafından kabul edilebilmesidir”. Buna tanıma denir.
Kanun’un 50. Maddesine göre ise tenfiz; “Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesinin, yetkili Türk mahkemesi tarafından kabul edilmesidir.”. Buna ise tenfiz denilmektedir.
Tanıma Ve Tenfiz Davası Açılması
Tanıma ve tenfiz davalarında tarafların bizzat hazır bulunmasına gerek bulunmamaktadır. Hatta Türkiye’de dava açmak isteyen taraf şayet yurtdışında yaşıyor ise avukatına vermiş olduğu vekalet ile tüm işlemlerini Türkiye’ye gelmeden de halledebilmektedir.
Boşanma kararının tanıma ve tenfizi için dava açılması halinde karşı tarafa tebligat yapılması gerekmektedir. Tebligat yapılacak eşin yurtdışında yaşıyor olması halinde bu eşin yurtdışındaki adresine tebligatın yapılması gerekir. Eşlerden birinin yurtdışında olması ve tebligat sürecinin hali ile uzun sürmesi bu davaların uzamasına sebebiyet veren en önemli nedenlerden biridir.
Tanıma tenfiz davası, yabancı ülke mahkemesinde verilen bir kararın ülkemizde de geçerli olabilmesi için açılan dava türüdür. Bu davayı açmadan yabancı ülke mahkemesinden alınan kararın Türkiye’de geçerliliği olmaz. Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir.
Yurtdışında Boşandığınıza Dair Kesinleşmiş Mahkeme Kararı
Tarafların Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açabilmesi için yurtdışında boşandıklarına dair ellerinde Mahkeme kararı olması gerekmektedir. Bu belgenin ıslak imzalı aslı olması gerekmektedir. Ayrıca kararın yurtdışında kesinleşmiş olması gerekmektedir.
Tanıma ve tenfiz davası ne kadar sürer?
Her iki taraf farklı avukata vekalet vermiş ve tanıma tenfiz davası açılmış ise mahkemenin iş yoğunluğu da gözetilerek iki ya da üç ay içerisinde işlemler tamamlanacaktır. Ancak tanıma tenfiz davasında yalnızca tek taraf avukata vekalet vermiş ise yaklaşık on iki aya kadar süreç uzamaktadır.
Tanıma Ve Tenfiz Arasındaki Fark Nedir?
Tanıma, bir yabancı mahkeme ilamının, tanındığı ülkede kesin hüküm kuvveti kazanmasıdır. Tenfiz ise tanımanın bir adım ötesinde, yabancı mahkeme ilamının tenfiz edilen ülkede tanınarak icra edilebilir hale gelmesidir. Tenfiz kararı niteliği itibariyle tanımayı da içerir.
Tanıma tenfiz davası nasıl açılır?
Tanıma tenfiz davası Türkiye’de istenilen yer aile mahkemesinde açılabilir. Çünkü her iki taraf da avukata vekalet vererek anlaşmışlardır. Arada bu davanın açılması ve kabulü konusunda bir anlaşma yoksa taraflardan birinin Türkiye’deki yerleşim yerinde açılmalıdır. Yetki itirazı duruşma gününe kadar yapılabilir.
Tanıma ve tenfiz davası kime karşı açılır?
Dava, yabancı mahkemece aleyhine boşanma kararı verilen eski eşe karşı açılır.
Tanıma tenfiz davaları ne kadar sürer?
Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer? Boşanma kararının Tanınması ve Tenfizi için açılan davalar, eşlerin her ikisinin de Türkiye’de Aile Mahkemeleri’nde avukat ile temsil edilmesi durumunda, 1-2 aylık bir süre içinde bitiyor ve taraflar bekar olarak nüfusa işleniyor.
Tanıma tenfiz davası için özel yetki gerekir mi?
Açılacak tanıma-tenfiz davası bir avukat tarafından yürütülecekse; tanıma-tenfiz davasını takip etme ve yürütme yetkisini içeren “özel vekâletname” çıkarılması gerekmektedir.
Mirasçılar tanıma davası açabilir mi?
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 52. maddesine göre hukuki yararı olan her kişi tenfiz isteminde bulunabilir. O halde eşlerden birisi ölür ise ölen eşin mirasçıları, ülkemizde tanıma ve tenfiz davası açabilecektir.
Tanıma tenfiz davası nerede açılır?
Tanıma ve tenfiz davalarında görevli ve yetkili mahkeme Milletler Arası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun kapsamında düzenlenmiştir. Bu Kanun’un 51. Maddesinin 1. fıkrasında göre tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir.
Tanıma ve Tenfize ilişkin vekaletname nedir?
Tanıma ve Tenfiz İçin Vekâletname örneği kapsamında yapılan tanımlamaya göre; yurt dışında verilen bir mahkeme kararının Türkiye’de de geçerli olması için açılacak tanıma ve tenfiz davasını, sizin adınıza avukatınızın yürütmesidir.
Sık Sorulan Sorular
Tenfiz davasını kim açar?
Tanıma davası ne zaman açılır?
Tanıma tenfiz basit yargılama mı?
Tanıma ve tenfiz davası birlikte açılabilir mi?
Tanıma tenfiz dava Dilekçesi
Tanıma tenfiz davası Ne Kadar Sürer
Tanıma tenfiz davası Yetkili mahkeme
Tanıma tenfiz davası zamanaşımı
Tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler
Tenfiz davası Nedir
Boşanma tanıma tenfiz dava Dilekçesi
Miras tenfiz davası
10 Soruda Tanıma Tenfiz