MANŞET

15 Soruda Yaş Düzeltme (Küçültme Büyütme) Davası

Yaş Düzeltme Davası

15 Soruda Yaş Düzeltme (Küçültme Büyütme) Davası

Yaş Düzeltme Davası

Yaş düzeltme davası, kişinin nüfus kütüğünde (kimliğinde) yer alan doğum tarihinin değiştirilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür.

Nüfus kaydında yer alan bilgiler. mahkeme kararı olmadan değiştirilemeyeceği için yaşlarında (doğum tarihi) değişiklik yapmak isteyen kişiler, yaş düzeltme davası açmak zorundadır.Yaş düzeltme davası ile çeşitli tıbbi, biyolojik ve fizyolojik veriler uzmanlar tarafından incelenir ve raporlanır, tanık beyanı gibi deliller ile ortaya konulan somut olgular hakim tarafından değerlendirilir ve mahkemece kimlik yaşının hatalı olduğuna ve gerçek yaşı yansıtmadığına kanaat getirilmesi halinde nüfus kayıtlarındaki doğum tarihi kaydının ve dolayısıyla da yaşın değiştirilmesine karar verilir.

Yaş Düzeltme Davasının Şartları Nelerdir?

Yaş düzeltme davasının açılabilmesi için birtakım şartların oluşması gerekir. Bu şartların oluşmaması durumunda dava açılamaz.

Bu davanın açılabilmesi için gerekli olan şartlar:

Bireyin hastanede veya doğum hanede doğmaması
Haklı bir sebebe sahip olması
Aynı anneden olmak üzere iddia edilen yaşta bir kardeşe sahip olmaması
Yaş düzeltme davaları sosyal ya da psikolojik gerekçeleri bahane göstererek açılamaz.

Yaş en fazla ne kadar küçültülür?

Hukukumuzda yaş düzeltme sınırı bulunmamaktadır. Ancak güncel Yargıtay kararları ışığında hayatın olağan akışını aykırı yaş düzeltme yapılması mümkün değildir. Ayrıca mahkeme kardeşinin doğum tarihini ve annesinin yaşı da dikkate alarak dava ile ilgili karar verecektir.

Kimlikteki Doğum Tarihi Değiştirme Nasıl Yapılır?

Kimliğinde yazılı olan nüfus tarihini değiştirmek isteyenler yaş düzeltme davası açabilirler. Bu dava türü nüfus kütüğündeki doğum tarihinin farklı bir tarihle yenilenmesini sağlar. Bu bilgilerin mahkeme kararı olmadan değiştirilmesi mümkün değildir.

15 Soruda Yaş Düzeltme (Küçültme Büyütme) Davası
15 Soruda Yaş Düzeltme (Küçültme Büyütme) Davası

Kimlikte Yasim kucuk nasil duzeltilir?

Kimlik yaşı, kişini nüfus kayıtlarında yer alan doğum tarihine göre hesaplanan yaşıdır. Kimlik yaşının büyültülmesi haklı nedenlerin varlığı halinde ancak mahkeme kararıyla olabilmektedir. Kişi, kimlikte yer alan yaşından daha büyük ise yaşının büyültülmesini mahkemeden talep edebilir.

Kimlikteki doğum tarihi değiştirilir mi?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 35, eğer doğum tarihi maddi hata nedeniyle yanlış işlenmişse, kaydın nüfus müdürlüğü tarafından düzeltilmesine imkan tanımaktadır. Burada önemli olan, hatanın maddi bir hatadan kaynaklanıyor olması ve doğru doğum tarihini gösteren bir dayanak belgenin mevcudiyetidir.

Yaş Tashihi Ne Demektir?

Yaş düzeltme davasına konu olan bir diğer terim ise yaş tahsisidir. Yaş tahsisi, yaş düzeltme ile aynı anlamdadır. Bu terim kişinin doğum tarihi olarak bilinen tarihin mahkeme kararı ile değiştirilmesini ifade eder.

Yaş düzeltme davası kaç gün sürer?

Yaş büyütme davası ve yaş küçültme davası mahkemelerin yoğunluğu, ispat araçlarının yeterliliği veya mahkemenin kemik testi isteyip istememesi gibi unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir. Ortalama olarak bu davalar 4-6 ay arasında sürmektedir.

Yaş düzeltmek için nereye başvurulur?

Yaş düzeltme davalarında görevli mahkeme: Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yaş düzeltme davalarında yetkili mahkeme ise: yaşının büyütülmesi veya küçültülmesi istenen kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.

Yaş Küçültme Davası Kime KArşı Açılır?

Nüfus kayıtları Nüfus Müdürlükleri tarafından tutulmakta olup yaş değiştirme davaları Nüfus Müdürlüklerine karşı açılmaktadır. Dolayısıyla yaş değiştirme davalarında davalı ilgili Nüfus Müdürlüğü’dür.

Kemik testi ile yaş belirleme nasıl yapılır?

Kemik yaşı, kemiklerin boyut, şekil ve büyüme plakalarının oluşma, büyüme ve kapanma durumuna göre belirlenir. Kemik yaşının belirlenmesi,kemiklerin röntgen görüntüleriyle yapılır. En yaygın yöntem, sol el ve el bileğinin arka-ön röntgeninin çekilmesidir.

Kemik yaşı testi yanlış çıkar mı?

İnsanların fiziksel gelişimi belli bir döneme kadar devam eder ve durur. İşte bu nedenle kemik yaşının tespiti en fazla 25 yaşına kadar yapılabilmektedir. Çünkü kemik, gelişimini 22-25 yaş aralığında tamamlayacaktır. Dolayısıyla bu yaş aralığından sonra kemik yaşının tespiti doğru sonuç vermeyecektir.

Yaş Düzeltme Davalarında Hangi Delillere Dayanılabilir?

Yaş düzeltme davaları genel ispat kurallarına tabi davalardandır. Yani Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yer alan tüm delillerin ileri sürülmesi mümkündür.

Yaş Düzeltme Davasında Tanık Gerekir Mi?

Yaş düzeltme davasına konu olan birey için tanık getirme zorunluluğu yoktur.

Kemik yaşı testi doğru sonuç verir mi?

Yaş büyütme ve yaş küçültme davalarında mahkeme yaşın tespit edilmesi için Adli Tıp Kurumu tarafından kemik testi yapılmasını isteyebilir. Kemik testi yaş tespiti konusunda kesin sonuç vermektedir.

Hastanede doğan biri yaşını büyütebilir mi?

Kural olarak hastanede veya doğum evinde doğan kişinin yaşını düzeltme ya da yaş büyütme sürecini açması mümkün değildir. Ancak açılan davada bu hastane ya da doğum evinde düzenlenen doğum belgelerinin sahteliği iddiası varsa ve bu iddia kanıtlanırsa, yaş verileri mümkün hale gelecektir.

15 Soruda Yaş Düzeltme (Küçültme Büyütme) Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu