EN SON EKLENENLER

2023 Güncel Tanıma Tenfiz Avukatlık Ücreti

2023 Güncel Tanıma Tenfiz Avukatlık Ücreti

Tanıma ve tenfiz davalarında avukatlık ücretlerinin belirlenmesinde tarafların anlaşmasına dayalı bir serbestlik söz konusudur. Ancak bu serbestlik, Adalet Bakanlığı tarafından ilan edilen asgari ücret sınırını aşağıya çekemez. Baroların her yıl güncellediği asgari ücret tarifesi, bu ücretlerin tespitinde referans noktası olmaktadır. Söz konusu asgari ücretin üzerinde, tarafların isteğine bağlı olarak herhangi bir ücrette anlaşma yapılabilir.

Hukuk, kendi içerisinde derinlemesine bilgi ve deneyim gerektiren bir alandır. Bu nedenle, hukuki meselelerle karşılaşan bireyler için uzman bir avukatın yönlendirmesi, süreçlerin daha verimli ve doğru bir şekilde yürütülmesi adına büyük bir avantaj sağlar.

Hukuki dille arasında mesafe hisseden ve dava süreçlerinin karmaşık yapısında kaybolmamak için, bir avukatın rehberliği ve tecrübesi hayati öneme sahiptir. Dolayısıyla, hukuki konularda profesyonel destek almak, bireyin hak ve menfaatlerini en üst düzeyde koruma altına almasına olanak tanır.

Tenfiz ve Tanıma davaları 2023 Güncel Ücret tarifesine göre 43.000,00 TL den aşağıya olmamak kaydıyla ücretlendirilmektedir.

Güncel Tarife İçin Linke Tıklayınız

2023 Güncel Tanıma Tenfiz Avukatlık Ücreti

Tanıma ve Tenfiz Davası (Türkiye’de Avukat 2024)

Tanıma ve tenfiz ne demek?

Tanıma Tenfiz Nedir? Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Açılır?

Tanıma ve tenfiz kavramları milletler arası özel hukuk kanununda düzenlenmiştir ve tanıma yurt dışı mahkemeleri tarafından verilen kararın Türkiye’deki mahkemelerce kısmen veya tamamen tanınması demektir. Tenfiz ise tanınan bu karara dair hükümlerin yurt içinde uygulanması yani yaptırımı demektir.

Tanıma ve tenfiz farkı nedir?

Tanıma, bir yabancı mahkeme ilamının, tanındığı ülkede kesin hüküm kuvveti kazanmasıdır. Tenfiz ise tanımanın bir adım ötesinde, yabancı mahkeme ilamının tenfiz edilen ülkede tanınarak icra edilebilir hale gelmesidir.

Hukukta tanıma tenfiz nedir?

Tanıma tenfiz davası, yabancı ülke mahkemesinde verilen bir kararın ülkemizde de geçerli olabilmesi için açılan dava türüdür. Bu davayı açmadan yabancı ülke mahkemesinden alınan kararın Türkiye’de geçerliliği olmaz. Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir.

Tanıma tenfiz nerede açılır?

Tanıma ve tenfiz davalarında görevli ve yetkili mahkeme Milletler Arası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun kapsamında düzenlenmiştir. Bu Kanun’un 51. Maddesinin 1. fıkrasında göre tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir.

Tanıma tenfiz duruşmalı mı?

Tanıma ve tenfiz davaları Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabi davalar olduğundan kendisini bir avukat ile temsil etmeyen davacının dava ve duruşmaları takibi zorunludur. Duruşmalara kendisinin ya da avukatının katılmaması halinde dava işlemden kaldırılır.

Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer?

Boşanma kararının Tanınması ve Tenfizi için açılan davalar, eşlerin her ikisinin de Türkiye’de Aile Mahkemeleri’nde avukat ile temsil edilmesi durumunda, 1-2 aylık bir süre içinde bitiyor ve taraflar bekar olarak nüfusa işleniyor.

Tanıma ve tenfiz davası kime karşı açılır?

Dava, yabancı mahkemece aleyhine boşanma kararı verilen eski eşe karşı açılır.

Davanın Açılabilmesi İçin Süre Var mı?

Tanıma ve tenfiz davası 10 yıllık zamanaşımına tabiidir; ancak karşı tarafça itiraz edilmediği sürece hâkim tarafından re ‘sen değerlendirilmez.

Tenfiz davasını kim açar?

Vasiyetnamenin tenfizi, vasiyet alacaklısı tarafından talep edilebilecektir. Alacaklı, vasiyet alacaklısı olduğunu öğrenmesinden itibaren 10 yıllık hak düşürücü sürede vasiyetnamenin tenfizi davası açabilir. Vasiyet alacaklısı, vasiyetnamenin tenfizi davasını yasal ve atanmış mirasçılara karşı açacaktır.

Tanıma tenfiz özel yetki gerekir mi?

Açılacak tanıma-tenfiz davası bir avukat tarafından yürütülecekse; tanıma-tenfiz davasını takip etme ve yürütme yetkisini içeren “özel vekâletname” çıkarılması gerekmektedir.

Tanıma tenfiz davası karara çıkmış ne demek?

Çekişmeli hale gelen işler bakımından vatandaşlar verilen kararın vatandaşı oldukları ülkede de geçerli hale gelmesini istemektedir. Bu tür durumlar için açılan tanıma ve tenfiz davaları sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi, kararın tenfiz edileceği anlamına gelmektedir.

Tanıma tenfiz davasında tanık dinlenir mi?

Tanık dinlenmez, deliller toplanmaz, keşif ya da bilirkişi incelemesi yapılmaz.

Tanıma tenfiz davası adli tatilde görülür mü?

Tanıma ve tenfiz davaları duruşmalı olarak görülür, dosya üzerinden karar verilemez. Basit usulde muhakemeye tabidir, bu nedenle adli tatilde de görülebilir.

Yabanci mahkeme kararlarinin taninmasi ve Tenfizini şartlari nelerdir?

Bunun şartları ise şu şekildedir:

Kararı veren makam yetkili olmalıdır. Kararın mahkeme kararı olmasına gerek yoktur.
Kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir.
Kararın kamu düzenine aykırı olmaması gerekmektedir.
Tarafların birlikte müracaat etmesi gerekmektedir.

Türkiyede evlenen Almanyada boşanabilir mi?

Türkiye’ de evlenen kimseler yurtdışına yerleşmeleri neticesinde boşanma kararı aldıklarında, tarafların ikisinin de T.C. vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın bulundukları ülkede boşandıkları ve boşanabilecekleri görülmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu