MANŞET

7269 Sayılı Afet Yasası

7269 Sayılı Afet Yasası

DEPREM SONRASI ACİL HUKUKİ SORUNLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Doğal afetler sonrası hukuki sorunlar 2 ayrı yasa ile düzenlenmiştir.

1) 7269 Sayılı Afet Yasası.

7269 sayılı kanun nedir?

7269 Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun.

Madde: Deprem (Yer sarsıntısı), yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ, tasman ve benzeri afetlerde; yapıları ve kamu tesisleri
genel hayata etkili olacak derecede zarar gören veya görmesi muhtemel olan yerlerde alınacak tedbirlerle, yapılacak yardımlar hakkında bu kanun hükümleri uygulanır.

2) 6306 Sayılı Yasa’nın 6/A Maddesi.

Yıkılacak derecede riskli olan yapıların bulunduğu alanlar ile kendiliğinden çöken veya zeminin kayması, heyelan, su baskını, kaya düşmesi,
yangın, patlama gibi sebeplerle ağır hasar gören veya ağır hasar görme riski bulunan yapıların bulunduğu alanlarda dönüşüm uygulamaları maliklerin ve ilgililerin muvafakati aranmaksızın Bakanlıkça resen yapılabilir veya yaptırılabilir. Uygulama yapılacak alanın sınırları, uygulama bütünlüğü gözetilerek belirlenir.

6306 Sayılı Kanun’a, 04/07/2019 tarihinde eklenen 6/A maddesi ile kentsel dönüşüm uygulamalarının, hak sahiplerinden her hangi bir muvafakat almaksızın resen yapılmasına imkan tanınmıştır.

6306 sayılı kentsel dönüşüm nedir?

Kentsel Dönüşüm Kanunu” olarak bilinen 6306 sayılı Kanun, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde sağlıklı ve güvenli yaşama çevreleri oluşturmak için iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları düzenlemektedir (md. 1).

6306 sayılı Kanun kapsamı nedir?

6306 sayılı Kanun, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemeyi amaçlamaktadır.

6306 sayılı kanuna göre riskli yapı ne demek?

Riskli yapılar, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılardır.

6306 sayılı Kanun gereğince riskli yapıdır şerhi nasıl kaldırılır?

6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 8/2-a. Maddesine Göre: “Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların tahliyesi ve yıktırılması yapı maliklerinden istenir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu