Ceza Avukatı – Dolandırıcılık Suçu
Ceza Avukatı – Dolandırıcılık Suçu
Ceza Avukatı Nedir
Aslında ceza avukatı diye bir şey yoktur. Çünkü Türk hukukunda yasal olarak avukatlık mesleğinde branşlaşma yoktur. Zira bütün avukatlar her dava çeşidine hakim olabilecek şekilde eğitim almışlardır. Ancak bir avukat kendini bir alanda fazla geliştirmiş ve o alanda çok fazla davaya bakmış olabilir. Dolayısıyla o alana ait daha fazla tecrübe ve birikim kazanmasına yol açmış olabilir. Bu nedenle halk arasında “ceza avukatı” tabiri kullanılmaktadır. Yazımızın daha anlaşılır olması için biz de bu kavramı kullanacağız.
Ceza alanına ait suçlardaki yaptırımların birçoğu özgürlüğü kısıtlamaktadır. Bir tarafın hürriyetini kısıtlarken diğer taraftan da mağdurun hakkı sağlanmaya çalışılır. Bu nedenle ceza yargılaması, diğer alanlara göre daha farklıdır.
Ceza avukatı, dava süresince müvekkilinin haklarını korumakla yükümlüdür. Ceza hukuku avukatı, sanığın haklarını koruması durumunda sanık müdafi sıfatını almaktadır. Mağdurun haklarını savunması durumunda ise mağdur vekili sıfatını alır.
Ceza Nedir?
Kanunda suç olarak tanımlanmış bir davranışın karşılığında uygulanan yaptırımdır. Yaptırım ile kişilerin suç işlemesinden vazgeçmesi sağlanmaya çalışılır.
Suç Nedir?
Suç ancak kanunla düzenlenebilir. Türk Ceza Kanunu’nda veya özel kanunlarda hukuka uygun olmayan ve yaptırıma bağlanmış olan fiillerdir.
Mağdur Nedir?
Kendisine karşı işlenen suçtan dolayı doğrudan zarar gören kişidir. Bu zarar mağdurun kişisel, yaşam veya malvarlığına dair olabilir.
Sanık Nedir?
Ceza davalarında yargılanan kişilere verilen sıfattır. Suçlu olduğu düşünülen bir kimsenin ceza davasında yargılanmasıdır. Ancak masumiyet karinesi gereği “suçluluğu hükmen sabit olana kadar kimse suçlu sayılmaz” denilmiştir. Bu nedenle sanık, suçlu demek değildir. Sadece suçlu olduğu düşünülen kişidir.
Müşteki (şikayetçi) Nedir ?
Bir diğer ismiyle şikayetçi; Herhangi bir suçtan zarar gören veya suçun mağduru olması nedeniyle işlenen suçu adli makamlara şikayet eden kişidir.
Katılan (müdahil) Nedir?
Bir suçtan zarar gördüğü için veya doğrudan suçun mağduru olması nedeniyle suçla ilgili şikayette bunduktan sonra suça ilişkin davaya katılmak istemesi halinde katılan (müdahil) sıfatını alır.
Müdafi Nedir?
Ceza yargılamasında şüpheli veya sanığın savunmasını yapan avukattır.
Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Sulh ceza, asliye ve ağır ceza mahkemeleri, çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemeleri; ceza hukuku alanına ait mahkemelerdir. Suçun niteliği, suçu işleyen kişinin yaşı veya kanunda düzenlenme şekline göre ceza davalarının hangi mahkemede görüleceği değişmektedir.
Ceza hukukuna giren dava çeşitleri ise şöyle sayılabilir:
- Kasten yaralama suçu,
- Kasten öldürme suçu,
- Yağma suçu,
- zimmet suçu,
- Hileli iflas suçları,
- Hırsızlık suçu,
- Tehdit, hakaret, şantaj suçları,
- Resmi/özel belgede sahtecilik suçları,
- Cinsel taciz/saldırı suçları,
- Kaçakçılık suçu,
- Anayasal düzene karşı suçlar,
- Trafik güvenliğini tehlikeye atma suçu,
- Konut dokunulmazlığının ihlali suçu,
- Uyuşturucu satma/ ticareti suçu,
- Fuhuş yapma/yaptırma suçu,
- Mala zarar verme suçu,,
Suç Nedir?
CEZA HUKUKU
Hukuk sistemi içerisinde suç sayılan fiillerin ve bunlara uygulanacak cezaların temelini oluşturan hukuk dalına denir. Ceza hukukunda müeyyide fizikidir. Yani Ceza Kanunu açısından temel müeyyide hürriyeti kısıtlayıcı ceza biçimindedir.
CEZA HUKUKUNUN KONULARI
-Suçlar
-Cezaları
-Emniyet tedbirleri
CEZA HUKUKUNUN AMAÇLARI
-Islah edici olmak.
-Toplumsal düzeni sağlamak.
-Bu sebepledir ki ceza hukukunun amaçları arasında öç almak yoktur.
-Ceza hukukunun en temel amacı suç işleyen kimseleri yeniden topluma kazandırabilmektir.
-Bu anlamda ceza hukukunda kısas yasaktır. Yani örneğin bir kimse başkasının kolunu kırdığında, kıran kişinin de kolu ceza olarak kırılmaz.
Ceza Hukuku İlkeleri
-Kanunilik İlkesi
-Kusursuz Ceza Olmaz İlkesi
-Ceza Sorumluluğun Şahsiliği İlkesi
-Hukuk Devleti İlkesi
-İnsan Onurunun Dokunulmazlığı İlkesi
-Ceza Hukuku İlkelerinin Somutlaştırılması İlkesi
Adi Suç Nedir?
Adi suç, yasalarda açıkça yer almamasına rağmen ahlak düzenin keskin bir şekilde reddettiği, toplumun sert bir şekilde tepki gösterdiği ve utanç duygusunun oluşmasına neden olan suçlardır.
Adi suçlar;
Hırsızlık
Dolandırıcılık
Parada Sahtecilik (TCK md.197)
Kıymetli Damgada Sahtecilik (TCK md.199)
Rüşvet
İrtikap
Zimmet
Özel Belgede Sahtecilik
Resmi Evrakta Sahtecilik
Güveni Kötüye Kullanma
Görevi Kötüye Kullanma
Mühürde Sahtecilik (TCK md.202)
Hileli İflas (TCK md.161)
Ceza Mahkemeleri
-Ağır Ceza Mahkemesi
-Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemeleri
-Sulh Ceza Hakimlikleri
-Asliye Ceza Mahkemesi
-Çocuk Mahkemeleri
-Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri
Ceza Avukatı
Ceza Avukatı, ceza soruşturma ve kovuşturma aşamalarında sanık veya mağdur/müştekilere maddi gerçeğin ortaya çıkarılması konusunda hukuki destek verme görevini edinmiştir. Avukat, soruşturma aşamasının başından kovuşturma aşamasının sonuna kadar her evrede müvekkilinin yanında olmak, haklarını savunmak ve en iyi şekilde temsilini sağlamakla yükümlüdür.
Ceza Avukatı – Dolandırıcılık Suçu