MANŞET

Yeni Ev Aldım Kiracı Çıkmıyor 2023

Yeni Ev Aldım Kiracı Çıkmıyor 2023

Kanun, taşınmazı edinen kişinin kendisinin, eşinin, altsoyunun (çocuklar, torunlar vs.), üstsoyunun (anne, baba, büyükanne, büyükbaba vs.) ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin ihtiyaçlarına tahliyenin talep edilmesi bakımından sonuç bağlar.

Bu ihtiyaç, konut bakımından olabileceği gibi işyeri bakımından da mevcut olabilir. Yargıtay içtihatlarında, bu ihtiyacın samimi olması gerektiğini birçok kez vurgulamıştır.

Örneğin, kira sözleşmesine konu taşınmazı kullanmaya ihtiyacı olduğu iddia edilen kişinin, aynı veya daha iyi koşullarda kullanabileceği başka bir taşınmaz mevcutsa ve buna rağmen kiralananın tahliyesi talep ediliyorsa, bu durumda samimi bir ihtiyaçtan bahsedilemez.

Yeni Ev Aldım Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim ?

Öncelikle yeni ev sahibi (malik), kendisinin veya maddede sayılan diğer kişilerin ihtiyacını samimi şekilde ispat edebiliyor olsun. İspatından emin olan yeni ev sahibi kiracıya bildirim yapmalıdır. Bildirim yapmadan dava yoluna gidilemeyecektir.

İlk olarak, kiralananı iktisap ettiği tarihten başlayarak 1 ay içinde yazılı olarak kiracıya durumu bildirmelidir. Bu bildirimin sonuç doğurabilmesi için 1 aylık süre içerisinde bu bildirimin kiracının eline ulaşmış olması gerekir.

Yazılı şekil şartının karşılanması için bildirimin noter aracılığıyla yapılması şart olmamakla birlikte, 1 aylık süreye uyulması ve ispat açısından kolaylık sağlayacaktır. Yoksa bildirimin geçerli olabilmesi için yalnız yazılı şekilde yapılması yeterlidir.

Bu bildirimin yapılmasından sonra kanun davanın açılması için 6 aylık bir süre belirlemiştir. Bu 6 ayın ne zaman başlayacağı konusunda kanunda açıklık bulunmamakla birlikte, uygulamada devrin gerçekleştiği tarih esas alınır. Dikkat edilirse, burada uygulanan, yukarıdaki maddenin 1. fıkrasındaki usuldür.

Bu fıkra hükmü uygulanırken, sözleşmenin kalan süresinin 6 aydan uzun veya kısa olması önem arz etmez. Dava her halde iktisap tarihinden en az 6 ay sonra açılacaktır. O halde, kira sözleşmesinin kalan süresinin 6 aydan kısa olduğu hallerde, bu fıkra hükmü yerine 2. fıkra hükmünün uygulanması yeni malik açısından daha elverişli olacaktır.

04.09.2021 tarihinde sona erecek olan kira sözleşmesine konu taşınmaz 01.07.2021 tarihinde yeni malik tarafından iktisap edilmiş olsun. Bu durumda iktisap tarihiyle sözleşmenin sona erme tarihi arasında yaklaşık 2 aylık bir süre bulunmaktadır.

2. Fıkra hükmüne göre 04.09.2021 tarihinden itibaren 1 ay içerisinde, yani 04.10.2021 tarihine kadar ilgili davanın açılması mümkündür. Ayrıca bir bildirim yapılmasına gerek yoktur. Bu halde dahi 01.08.2021 tarihine kadar yapılacak yazılı bildirimle 01.01.2022 tarihinden itibaren 1. fıkra hükmüne göre dava açılması imkan dahilindedir. Görüldüğü üzere, hangi fıkra hükmünün uygulanacağı somut olayın şartlarına göre yeni malik tarafından belirlenebilir.

Elbette kiralayan tarafta tek bir kişi mevcut ise, bildirim bu kişiye yapılacak ve açılacak dava bu kişiye karşı ikame edilecektir. Ancak birden fazla kiralayanın olduğu durumlarda bildirim her bir kişiye ayrı ayrı yapılmalı ve davalı tarafta kiracılardan her biri bulunmalıdır. Kiralanan taşınmazın aile konutu olarak kullanılması durumunda da söz konusu bildirim hem kiracıya hem de eşine ayrı ayrı yapılmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tahliye talepli davayı açan yeni malik, bu davayı kazanması ve taşınmazı tahliye ettirmesi durumunda, belirli bir süre için bu taşınmazı nasıl kullanacağına dikkat etmelidir. Zira 3 yıllık süre geçmeden, tahliye edilen taşınmazın başka bir kişiye kiraya verilmesi durumunda, yeni malikin hakkını kötüye kullanmış olduğu iddiasıyla tazminat talep edilmesi mümkündür. Türk Borçlar Kanunun ilgili maddesini birlikte inceleyelim.

Madde 355 – Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.

Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır.

Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.

Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.

İhtiyaç sebebiyle kiralananı tahliye ettiren ve henüz 3 yıl geçmeden eski kiracıdan başkasıyla sözleşme akdeden yeni malik bakımından 1. ve 3. fıkra hükümleri uygulama alanı bulur.

Bu durumda malik aleyhine son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminata hükmedilebilir. Yeni malik ancak haklı sebeplerin varlığını iddia ederek tazminat ödemekten kurtulabilir. Malikin kötü niyetli olduğu durumlarda hakim daha yüksek bir tazminata da hükmedebilir.

SATILAN EVDEN KİRACI NE ZAMAN ÇIKAR?

Satılan evdeki kiracının tahliyesi için önemli kriterlerden biri de konutu satın alan kişinin kiracıya durumu bildiren ve tahliyesini talep eden ihtarname göndermesidir. Bu ihtarnamenin gönderilmemesi durumunda kira sözleşmesi şartları ile süreç ilerler.

Yani taşınmazın satışını takip eden 1 aylık süre içinde ihtarname gönderilmezse kira sözleşmesi bitimine kadar kiracı evde oturmaya devam eder.
İhtarnamenin gönderilmesi durumunda ise kiracının evi tahliye etmesi için 6 aylık süre tanınır. Satılan evden kiracının tahliyesi için 6 aylık bekleme süresi bulunmaktadır.

Yeni Ev Aldım Kiracı Çıkmıyor

SATILAN EVDEKİ KİRACININ HAKLARI NELER?

Satılan evde olan kiracı ne yazık ki devam eden kira sözleşmesi bulunsa dahi evi boşaltmakla yükümlüdür. Bu noktada kiracıya taşınmazın satıldığını bildiren ihtarnamenin yollanması halinde 6 ay içerisinde taşınması gerekmektedir.
Kiracının 6 aylık süresini doldurmasına rağmen evini boşaltmaması durumunda ise ev sahibi kiracının tahliye davası için süreci başlatır. Tahliye davası süreci ile kiracı evden çıkarılır.

Sözleşmenin Tarafı Yeni Malik

Gayrimenkulün satılması ile birlikte yeni malik, kiracı ile eski malik arasında yapılan kira sözleşmesinin kendiliğinden tarafı haline gelir. Yani eski sözleşmedeki tüm koşullar yeni malik için de bağlayıcı hale gelir.

Ancak yeni malikin eski malike göre kiracının tahliyesi bakımından avantajlı bir konumu vardır. Türk Borçlar Kanunu‘nun 351. maddesine göre belirli sürelere riayet ederek yeni ev sahibi kiracıyı taşınmazdan tahliye edebilir.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi

Kanuna göre yeni malik kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri olarak taşınmazı kullanma ihtiyacı varsa eski kiracıyı tahliye edebilir.

Ancak bunun için belirli sürelere uyması gerekir. Yeni ev sahibi devir tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ihtarda bulunmak şartıyla 6 ay sonra açacağı tahliye davası ile kiracıyı tahliye edebilir.

1 aylık süre içerisinde ihtarda bulunmamış olması halinde ikinci bir fırsat olarak kira süresinin sonundan itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açarak mecurun tahliyesini sağlayabilir.

Yeni Ev Aldım Kiracı Çıkmıyor 2023

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu