MANŞET

Türk Vatandaşlığı Kazanımı 2023

Türk Vatandaşlığı Kazanımı 2023

Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre,

Türk vatandaşlığı doğumla, doğum yeri esasına göre, sonradan, evlat edinme yoluyla, seçme hakkı ile, istisnai olarak, göçmen olarak, oturum şartı aranmaksızın, ikamet şartına bağlı olarak ve evlenme yoluyla alınabilir.

Türkiye Vatandaşlık Kanunu m. 11 hükmünce,

Yabancı bir kişinin Türk vatandaşlığını kazanması için; ergin ve ayırt etme gücüne sahip olması, başvuru tarihinden geriye doğru 5 yıl Türkiye’de ikamet etmesi, Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmesi, genel sağlık şartlarını sağlaması, iyi ahlak sahibi olması, yeterli düzeyde Türkçe konuşması, Türkiye’de kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimine yetecek düzeyde gelir veya mesleğe sahip olması, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından herhangi bir engel teşkil etmemesi gerekmektedir.

YUKK m. 31/1-b’de belirtilen kişilerin Türkiye’de taşınmaz malı bulunma şeklinde kısa dönem ikamet iznine başvurarak vatandaşlık kazanma hakkı vardır. Bunun için, başvuruyu yapan kişinin en az 5 yıl kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet etmesi gerekmektedir. Ayrıca, kişi vatandaşlık kazandığı takdirde eşi ve ergin olmayan çocukları da vatandaşlık kazanmaktadır. Yasa tarafından belirtilen bu şartların yerine getirilmesi halinde kişilerin Türkiye vatandaşlığı kazanma hakkı mevcuttur.

Türk Vatandaşlığı İçin Taşınmaz Almak

Türk vatandaşlığı için taşınmaz almak için, asal hukuk çerçevesinde iki şart aranmaktadır. İlk olarak, 22.04.2022 tarihinden sonra yapılacak kısa dönem ikamet izni başvurularının kabul edilmesi için taşınmazlar bakımından asgari değer öngörülmüştür. İstanbul ve diğer büyükşehirlerde bulunan taşınmazlar en az 75.000 USD, diğer şehirlerdeki taşınmazlar için değer en az 50.000 USD olarak belirlenmiştir. İkinci olarak, satın alınacak taşınmazın bulunduğu bölge kapalı bölge olmamalıdır.

Taşınmaz Satın Alarak Vatandaşlık Kazanma İçin Gerekli Belgeler

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre, yabancılara taşınmaz satın alarak vatandaşlık kazanma başvurusu yapılırken gereken belgeler, 22. maddeye dayanılarak başvuru sırasında bildirilir. Ek bilgi ve belgelerin 30 gün içinde tamamlanması gerekir. Aksi takdirde başvuru iptal edilir.

Tapu Evrakları
Tapu fotokopisi
Numarataj belgesi
Sigorta
4 adet biyometrik fotoğraf
Pasaport, uzatma sayfası, vize veya e-vize
İşlem görülen tüm sayfalar
Eski ikamet izni fotokopisi (varsa)
Pasaport aslı
Noter onaylı kira kontratı (yeni formatta)
Taahhütname
Taahhütname veren yabancının yerleşim yeri (barkodlu)
Yerleşim yeri belgesi
Turizm formları (Türkçe doldurulmalı)
Akrabalık ilişkisini gösteren belge (Konsolosluk ve kaymakamlık onaylı)
Taşınmaz değerleme raporu

Vatandaşlık Kazanma Süreci Ne Kadar Sürer?

Yabancıların Türk vatandaşlığına geçişi, Türk hukuku tarafından düzenlenmiş olan taşınmaz mal satın alarak kısa dönem ikamet iznine başvurulmasıyla başlar. Bu başvuru süreci ortalama 3 hafta sürer ve başvuru sürecinin akabinde yabancı gerçek kişinin oturma iznine sahip olduğunu gösterir bir kart basılmaktadır. Bu işlem yaklaşık 3 ay sürer ve başarılı bir şekilde tamamlanması halinde, yabancı gerçek kişi Türk vatandaşlığına geçebilir.

400.000 Dolar Vatandaşlık Şartları

Yabancı uyruklu gerçek kişilerin 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren Türk vatandaşlığına başvurmak için,

5554 Sayılı Karar ile 13 Mayıs 2022 tarihinden beri geçerli olan 400.000 Dolar değerinde bir yatırım yapması gerekmektedir. Yatırım, öz kaynaklarının kendi kontrolü altında olması, hayır kurumları, şirketler veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan kaynaklardan oluşabilir. Yatırım, ilgili federal, eyalet veya yerel yasalara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde yapılabilir ve vatandaşlık başvurusu sırasında gerekli olan tüm belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.

400.000 Dolar değerinde yatırım yapmalı.
Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmalı.
Genel sağlık şartlarını sağlamalı.
İyi ahlak sahibi olmalı.
Yeteri kadar Türkçe konuşmalı.
Başvuru tarihinden geriye doğru 5 yıl Türkiye’de ikamet etmeli.
Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları işe teyit etmeli.
Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali olmamalı.
Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimine yetecek düzeyde gelir veya mesleğe sahip olmalı.

Türk Vatandaşlığı Kazanımı 2023

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu