MANŞET

Kentsel Dönüşüm Kararı Nasıl Alınır

Kentsel Dönüşüm Kararı Nasıl Alınır

Toplantıda SPK lisanslı değerleme kuruluşunun tespit ettiği arsa payları esas alınarak oybirliği ile anlaşmaya çalışılır. Toplantıda oybirliği ile anlaşmaya varılamaz ise, yapılacak kentsel dönüşüm uygulamasına arsa payları itibariyle en az 3’te 2 çoğunluk ile karar verilir, bir tutanak ile imza altına alınır.

Kentsel dönüşüm için nereye başvurmak gerekir?

Kentsel dönüşüm için belediye ya da kaymakamlıklara başvuru yapılır. Değerlendirmeye karar veren kurum ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.

Kentsel dönüşüm yıkım kararını kim verir?

Cumhurbaşkanı tarafından alınan riskli alan kararının bir sonucu olarak diğer idari makamlarca yapılan işlemler ise uygulama işlemidir. Dolayısıyla bu işlemlere karşı açılacak olan davalarda görevli mahkeme idare mahkemesi, yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.

Kentsel dönüşüm için yüzde kaç gerekli?

Riskli yapıların yıktırılmasından sonra yapılacak işlemler konusunda maliklerin hisseleri oranında en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile karar alması gerekir. Kanun’da geçen 2/3 çoğunluk, malik sayısının 2/3 çoğunluğu değil, sahip olunan hisseler oranında maliklerin 2/3 çoğunluğudur.

Kentsel dönüşüm süreci nasıl başlar?

Kentsel dönüşüm süreci, kentsel dönüşüm kararının alınmasıyla başlar. Kentsel dönüşüm kararı yapıdaki maliklerin oy çokluğu ile alınabileceği gibi yapıdaki maliklerden en az birinin Kentsel Dönüşüm’e gerekli evraklarla başvuru yapmasıyla başlatılabilir.

Kentsel dönüşüm raporu kaç günde çıkar?

Tapu müdürlüğü bu raporu tapu siciline riskli yapı olarak şerh eder ve tebligat kanunu uyarınca ayni ve şahsi hak sahiplerine rapora karşı itirazlarını bildirmeleri için tebliğden itibaren 15 gün süre verir.

Kentsel dönüşüm kararı ne kadar sürer?

Riskli Yapı Tespit Raporu alınması, Bakanlık onayı, Bina ortak karar protokolü yaklaşık süreci 2 ay, inşaat izni ve binanın yapılması ise yaklaşık olarak 18 ay sürmektedir.

Kentsel dönüşümde binayı kim yıkar?

Bu anlaşma kapsamında binanın yıkımı müteahhit tarafından gerçekleştirilir. Müteahhit ile anlaşma yoluna gidilmezse binanın yıkım süreci Bakanlık tarafından üstlenilir. Bu durumda Bakanlık yıkım masraflarını tapu müdürlüğüne bildirir.

İnşaat Durdurma ve Yıkım Kararı Görevli ve Yetkili Mahkeme

Belediye veya valilik kararıyla, inşaat durdurma ve yıkımına ilişkin idari özellikleri haiz işlemin icra edilmesi durumunda görevli mahkeme idare mahkemesidir. İnşaat durdurma ve yıkım kararına karşı dava, yürütmeyi durdurma ve işlemin iptali istemiyle idare mahkemesinde açılmaktadır. Yıkım ve durdurmaya yönelik kararlar idarenin işlem ve eylemlerinden kaynaklanmalıdır. Aksi takdirde davanın idari yargı kolunda görülmesi mümkün değildir.

İnşaat durdurma ve yıkım kararından kaynaklanan uyuşmazlıklar için yetkili mahkeme taşınmazların bulunduğu yer idare mahkemesidir. Dolayısıyla taşınmazların bulunduğu yer idare mahkemesinde açılmayan idari davalar yetkisizlik yönünden reddedilecektir.

Kentsel Dönüşüm Kararı ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz. Instagram hesabımızda güncel hukuki paylaşımları yaptığımız gibi blog sayfamızdan da güncel haber ve yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu