MANŞETMİRAS HUKUKU

Vasiyetname Hangi Hallerde İptal Olunabilir Ve Nasıl Yapılır

Vasiyetname Hangi Hallerde İptal Olunabilir Ve Nasıl Yapılır 

Türk Medeni Kanununa göre belli hallerde vasiyetnamenin iptali davası açılabilir. TMK mad. 557’ye göre :

Eğer vasiyetname, miras bırakan kişinin tasarruf ehliyetinin bulunmadığı durumlarda yapılmış ise vasiyetnamenin iptali davası açılarak vasiyetname iptal ettirilebilir.

Vasiyetname hazırlanırken miras biracak olan kişi korku, aldatma, yanılma, kandırma ya da zorlama gidi davranışlara maruz kalmış ise vasiyetnamenin iptali istemiyle vasiyetnamenin iptali davası açılabilir.

Vasiyetname içerisinde yer alan beyanlar, hukuka aykırı olması durumunda vasiyetnamenin iptali davası açılabilmektedir.

Vasiyetnamenin ahlaka aykırı olması durumunda vasiyetname iptali gerçekleştirilebilmektedir.

Vasiyetname Medeni Kanunda belirlenmiş koşullara uygun olmadan hazırlanmış ise vasiyetnamenin iptali talep edilebilir.

Vasiyetnamenin iptali davası için zamanaşımı süresi vardır ve bu süre TMK 559 da şu şekilde düzenlenmiştir:

İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı ön yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer.

Kimler Mirasçı Olabilir

Vasiyetname Hangi Hallerde İptal Olunabilir Ve Nasıl Yapılır

Türk Miras Hukuku

Ailenizden ya da size miras bırakan bir kişinin vefatıyla size bir miras intikal edebilir.

Türk hukukunda mirasçılar 2 şekilde ayrılmıştır: Yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar. Atanmış biri bulunmadığı halde Yasal mirasçıların kimler olacağı Türkiye’de zümre sistemi ile belirlenmiştir. (TMK mad. 496, 497)

Bu sistem 1.,2. ve 3. zümrelerden oluşmaktadır.

  1. Zümre miras bırakanın(vefat edenin) alt soyudur. Bu alt soy içerisinde çocukları ve torunları girmektedir. 2. zümre miras bırakanın annesi, babası ve onların altsoyudur.
  2. Zümrede ise miras bırakanın kardeşleri ve yeğenleri yer almaktadır.
  3. Zümre mirasçılar ise miras bırakanın büyükanne ve büyükbabaları ile onların altsoyudur. Miras bırakanın amcaları, teyzeleri, dayıları ve halaları 3. zümre mirasçılar olmaktadırlar.

 

Bu zümreler dışında kalan akrabalar, Türk Hukuku tarafından yasal mirasçı olarak kabul edilmezler. 3. zümreye kadar mirasçısı olmayan miras bırakanın mirası Türk Medeni Kanunu’na göre devlete kalır. (TMK 501)

Bunların dışında eşin miras hakkı ayrıca düzenlenmiştir. (TMK 499)

Eş zümre mirasçısı değildir. Eş her zaman zümrelerle birlikte mirasçı olur.

Sağ kalan esin miras alması için, miras bırakanın ölümü anında onunla evlilik bağının mevcut olması şartı aranmaktadır. Boşanmış eş miras alamaz. Miras bırakanın ölümü anında açılmış olan bir Boşanma Davası mirasa engel değildir.

Boşanma Davası kesinleşmeden eşlerden biri ölse, sağ kalan eş yine mirasçı olur. Ancak mirasçılardan biri Boşanma davasını devam ettirir ve Sağ kalan esin kusurlu olduğunu saptarsa, eş mirasçılıktan çıkarılır.

Kimler Mirasçı Olabilir

Vasiyetname Hangi Hallerde İptal Olunabilir Ve Nasıl Yapılır

Mirasçılık belgesi (Veraset ilamı) nasıl alınmaktadır?

Kimlerin mirasçı olduğu ve miras payları Mahkeme veya Noterliklere alınacak bir Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) ile hemen öğrenilebilir.

Mahkemeye yapılacak başvuru için gerekli belgeler:

-Sulh Hukuk Mahkemesine yazılacak talep dilekçesi

-Aile nüfus kaydı

Davayı herhangi bir mirasçının açması yeterlidir, bütün mirasçıların imzasına ya da bulunmasına gerek yoktur.

Mahkeme duruşma için gün verir veya aynı gün içerisinde çıkarılabilir. Bu mahkemenin yoğunluğuna bağlıdır.

Herhangi bir sorun çıkmadığı sürece ilk duruşmada belge alınır.

 

Özellikle yurtdışında yaşayan Türklerde ve vatandaşlığını değiştirmiş kişilerde, mirasçılık belgesi çıkarırken sıkça problemlerle karşılaşılmaktadır. Bunun nedeni çoğunlukla bazı mirasçıların Türkiye’deki nüfus kayıtlarında bulunmamasıdır.

Bu nedenle mirasçılığın resmi ve onaylı belgelerle ispatlanması gerekmektedir. Mirasçılardan birisinin Türk vatandaşı değil ise mirasçılık belgesini noterden alınamaz.

Bu durumda mirasçının mahkemeye başvurması ve yabancı olan mirasçının nüfus ve ikametgah belgelerinin dava dosyasına sunulması gerekmektedir. Böylece doğru bir mirasçılık belgesi çıkartılabilir.

Miras bırakan Türk vatandaşı ve Almanya’da miras olarak taşınmaz mal bıraktıysa (Örneğin ev, arsa) mirasçıların Almanya’dan Veraset ilamı almaları gerekmektedir.

Ancak vefat eden kişi Almanya’da taşınır mal bıraktıysa (Örneğin araba, para) bu durumda Türkiye’den alınmış olan Veraset belgesi Almanya’da kullanılabilir.

Türk hukukuna göre mirasçılık belgesinin (Veraset ilamı) çıkarma süresi yoktur. Ancak ölümden sonra 3 ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekir.

Beyanname için de ilam gerekmektedir.

Beyanname zamanında verilmediğinde para cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Bunun dışında mirasçıların, mirasın reddini isteme hakları vardır ve süresi ve TMK mad. 606’ ya göre 3 ay olarak belirlenmiştir.

Bunun dışında mirasın reddi süreye bağlanmıştır ve üç aydır.

Mirasın reddi sözlü veya yazılı bir beyanla sulh hukuk mahkemesine yapılır.

Bu beyanın yapılması gereken, yani “Yetkili Mahkeme” terekenin bulunduğu yer mahkemesi veya miras bırakanın vefat ettiği yer mahkemesidir.Mirasın reddi herhangi bir kayda veya şarta bağlanamaz.

Şarta bağlı olarak yapılan red beyanları geçersiz olur. Yani mirasçı bu hakkını öğrendikten sonra 3 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesine başvurarak herhangi bir şart öne sürmeden mirası reddettiğini beyan etmelidir Aksi halde mirası kabul etmiş sayılır.

Süresi içerisinde usule uygun olarak red beyanında bulunan kimseye mirası reddetiğine ilişkin bir yazı verilir ve bu durum reddi miras kütüğüne yazılır. TMK 606:” Miras, üç ay içinde red olunabilir.

Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirdiği tarihten işlemeye başlar.”

 

Kimler Mirasçı Olabilir

Vasiyetname Hangi Hallerde İptal Olunabilir Ve Nasıl Yapılır

Miras paylaşımı davası nasıl açılır ve nasıl ilerler?

Mirasın paylaştırılması mirasçıların aralarında yapacakları anlaşma ile mümkündür.

Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırırlar.

Ancak mirasçıların anlaşamaması durumunda ve vefat edenin Vasiyetnamesi bulunmuyorsa, her mirasçı mirasın paylaşımının mahkeme tarafından gerçekleştirilmesini miras paylaşımı davası ile talep edebilir.

Miras paylaştırılana kadar tüm mirasçılar tereke üzerinde el birliği ile mülkiyete sahiptirler.

Miras paylaşımı davası ile mirasçıların tereke üzerindeki elbirliğiyle mülkiyeti sona erer. Her bir mirasçının belirli tereke mali üzerindeki hakkı belirlenir.

Miras paylaşımı davası miras bırakanın son ikametgâh yeri Sulh hukuk mahkemesine verilecek dilekçe ile açılmaktadır.

Dava açmadan önce Mirasçılık Belgesinin temin edilmesi gereklidir.

Söz konusu davayı açmak için belirli bir süre yoktur, her zaman açılabilir ve mirasçılar mirasın paylaşımını isteyebilirler.

Mirasçılardan birinin istemi üzerine hakim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar.

Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.

Mirasçılar bir tereke malının bölünmesi veya özgülenmesi (taşınmazın her birinin birinin alması) konusunda anlaşamazlarsa, o mal satılır ve bedeli bölüştürülür.

Mirasçılardan biri istemde bulunursa satış artırma yoluyla yapılır.

Mirasçılar artırmanın şekli konusunda anlaşamazlarsa sulh hâkimi, artırmanın mirasçılar arasında veya herkese açık yapılmasına karar verir.

Haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eşin veya miras bırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.

Kimler Mirasçı Olabilir

Vasiyetname Hangi Hallerde İptal Olunabilir Ve Nasıl Yapılır

Miras Davası Hangi Mahkemelerde Görülür?

Miras davası mahkemesi için görevli olan mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi ise mirasçının son ikametgah adresine göre belirlenmektedir.

Fakat davanın gidişatı ve duruma göre mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi’ne transfer edilmesi de söz konusu olabilir.

Özellikle tapu tescil gibi konularda dava, Sulh Hukuk Mahkemesi kapsamında değil, Asliye Hukuk Mahkemesince değerlendirilir.

Vasiyetnamenin iptali hangi durumlarda yapılır?

Vasiyetnamenin iptali sebepleri, şunlardır: Miras bırakan, vasiyeti bıraktığı anda tasarruf ehliyetine sahip olmayışı Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmış olması Tasarrufun içeriğinin bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka veya ahlaka aykırı olması.

Vasiyetnamenin bozulmaması için ne yapmalı?

Noter aracılığıyla yapılan vasiyetnamelerde noterin onayı şarttır. Noter vasiyeti, bir noter huzurunda düzenlenir ve noter tarafından onaylanır. Vasiyetnamenin hukuka uygun olarak hazırlanması ve tüm yasal prosedürlere riayet edilmesi, vasiyetnamenin mahkeme tarafından tanınmasını ve bozulmamasını sağlar.

Noterden yapilan vasiyetname bozulur mu?

Noterde yapılan vasiyetnameler okuma yazma bilmeyenler tarafından da düzenlenebilir. Ancak okuma yazma bilmeyen kişiler el yazısı ile kendi vasiyetnamelerini hazırlayamazlar. Bir başkasına yazdıracakları vasiyetname ise geçerli olmayacaktır. Noterde yapılan vasiyetname de bozulabilir.

Vasiyetname hangi hallerde geçersiz olur?

Vasiyetname yapanın tasarruf ehliyetinin bulunmaması, Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, hile, korkutma veya zorlama yoluyla yapılması, Vasiyetnamenin gerek içeriğinin gerekse de bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka ve ahlaka aykırı olması, Vasiyetnamenin Şekil yönünden noksan olması.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu